DUPĂ 50 DE ANI DE EXISTENŢĂ, Alro vrea să crească producţia de aluminiu procesat cu valoare adăugată mare la 120.000 de tone pe an

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii / 9 iulie 2015

Alro vrea să crească producţia de aluminiu procesat cu valoare adăugată mare la 120.000 de tone pe an

Compania este furnizor agreat pentru industria de apărare, aeronautică şi sectorul construcţiilor

După 50 de ani de perfecţionare a proceselor, Alro Slatina a produs, în total, peste nouă milioane de tone de aluminiu şi şi-a diversificat gama de produse, reducând consumurile specifice de energie, concomitent cu majorarea productivităţii pe angajat.

Gheorghe Dobra, directorul general al companiei, ne-a declarat că de la demararea procesului de producţie, în 1965, Alro a devenit cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală, angajator major în Slatina şi unul dintre marii contribuabili la bugetul de stat. "De Alro depind direct peste 4.000 de angajaţi (incluzând aici salariaţii de la Slatina, dar şi de la rafinăria proprie de alumină din Tulcea), ne-a menţionat domnia sa. Indirect, circa 30.000 de lucruri de muncă sunt legate într-o formă sau alta de producătorul de aluminiu.

Domnul Dobra a subliniat: "Dacă unele companii aleg dezvoltarea prin creşterea de capacităţi, Alro a mizat pe modificarea mixului de producţie. Concret, compania, care a început prin a produce cu precădere lingouri, adică aluminiu cu cel mai redus grad de prelucrare, a ajuns, în prezent, furnizor pentru industria aeronautică, militară sau de construcţii, ceea ce înseamnă o producţie concentrată pe aluminiu cu un înalt grad de prelucrare, dar şi cu un preţ mai bun".

O direcţie a programului de dezvoltare al Alro în următorii ani vizează creşterea producţiei pentru segmentul de produse cu valoare adăugată mare, atât pentru aluminiul primar, cât şi pentru cel procesat. Astfel, pentru aluminiul primar, Alro a crescut producţia de aluminiu cu valoare adăugată mare, la 98% de la 70%, în ultimii 10 ani. Pentru sectorul de aluminiu procesat, întreaga producţie are valoare adăugată mare, iar 40% din aceasta are valoare adăugată foarte mare, pentru industrii precum aeronautică şi de apărare, ne-a precizat Gheorghe Dobra.

Ţinta Alro pentru 2018 este creşterea capacităţii de producţie pentru aluminiu procesat cu valoare adăugată mare la 120.000 de tone pe an, a menţionat domnia sa.

Prin modernizarea echipamentelor şi implementarea tehnologiei de ultimă generaţie, ca urmare a procesului de integrare pe verticală, Alro Slatina a ajuns la o capacitate de producţie de 265.000 de tone de aluminiu primar, 340.000 de tone de aluminiu turnat şi 96.000 de tone de aluminiu procesat. "Aceasta se traduce prin investiţii de peste 500 de milioane de dolari pentru modernizarea şi creşterea eficienţei operaţiunilor, în ultimii 10 ani", ne-a explicat Gheorghe Dobra. Compania se va axa, în continuare, pe creşterea capacităţii de producţie pentru produsele cu valoare adăugată mare şi îmbunătăţirea tehnologiilor utilizate.

Anul acesta, programul de investiţii se axează, în continuare, pe creşterea producţiei de aluminiu procesat. Alro a bugetat vânzări de produse procesate de 85.000 de tone, cu 7.000 de tone mai mult decât cele din 2014. Producţia de produse cu valoare adăugată mare va creşte la 85.000 tone, producţia totală de aluminiu primar atingând 264.000 de tone, de la 263.000 în 2014. De asemenea, Alro a bugetat un profit de 63 de milioane de dolari, pentru 2015, în contextul eliminării supracompensării energiei verzi, ne-a spus Gheorghe Dobra.

În 2014, Alro a înregistrat o pierdere netă ajustată de circa 34 de milioane de dolari, pe fondul creşterii continue a eco-taxelor aferente energiei electrice pe care o consumă (n.r. certificatele verzi şi bonusul pentru cogenerare).

Bugetul de investiţii pentru acest an vizează şi creşterea eficienţei unităţii, precum şi a capacităţii de reciclare, împreună cu extinderea portofoliului de produse. De asemenea, implementarea proiectelor de investiţii va optimiza suplimentar consumului de utilităţi şi, implicit, va creşte eficienţa operaţiunilor, a ţinut să precizeze domnul Dobra. Prin implementarea acestui program, Alro mizează pe menţinerea competitivităţii pe pieţele internaţionale, cu un control strict asupra costurilor, dar şi un portofoliu solid de produse.

Alro va continua şi investiţiile pentru reducerea dependenţei energetice prin creşterea eficienţei, precum şi prin creşterea capacităţii de procesare a deşeurilor din Turnătoria Eco, având o ţintă de 50.000 de tone pe an. Pentru 2015, Alro a bugetat retopiri de deşeuri de 67.000 de tone reducând, astfel, consumul de energie pentru aluminiul produs din deşeuri reciclate cu 90%, comparativ cu procesul de producţie pentru aluminiul electrolitic, ne-a mai declarat Gheorghe Dobra.

Domnia sa a adăugat: "Alro activează pe o piaţă globală, în care preţul aluminiului este stabilit pe Bursa Metalelor de la Londra, ceea ce a obligat compania să investească, încă de acum 10 ani, în creşterea eficienţei operaţiunilor şi reducerea consumurilor specifice. Prin urmare, Alro a alocat peste 100 de milioane de dolari numai în creşterea eficienţei energetice, în ultimii 10 ani. Compania a reuşit să îşi diminueze consumul de electricitate pe tona de aluminiu cu peste 75%, pentru produsele procesate şi cu peste 90% consumul de gaze naturale. Consumul direct de electricitate pentru întregul proces de producţie a aluminiului s-a redus cu circa 10%, în perioada amintită, iar cel de gaz, cu circa 30%. Prin finalizarea capacităţii pentru reciclarea deşeurilor de aluminiu, la finalul lui 2013, Alro a reuşit să reducă consumul de energie cu aproximativ 90% pentru aluminiul produs prin această tehnologie, faţă de procesul de producţie a aluminiului electrolitic".

Pe lângă investiţiile directe în tehnologie, Alro lucrează cu echipa proprie de Cercetare şi Dezvoltare pentru îmbunătăţirea soluţiilor de obţinere a aluminiului care ar putea reduce consumul specific de energie electrică pe tona de aluminiu electrolitic cu minimum 100 kWh.

Certificare TUV pentru produse destinate construcţiilor

Pe lângă certificările uzuale ale sistemului de management integrat - ISO 9001 (calitate), ISO 14001 (mediu), OHSAS 18001 (securitate şi sănătate ocupaţională), Alro a obţinut şi certificări sau acreditări de la organisme internaţionale:

- Certificarea pentru marca europeană de calitate CE a produselor Alro destinate domeniului construcţiilor, de către organismele TUV Rheinland şi TUV Sud (Germania);

- Certificarea EN 9100 (pentru industria aerospaţială şi de apărare) şi certificarea ISO TS 16949 (pentru industria auto), ambele acordate de organismul de certificare German DQS GmbH pentru sistemul de management al calităţii ALRO;

- Acreditarea NADCAP pentru procese speciale (tratamente termice, încercări de laborator şi control nedistructiv), specifică, de asemenea, industriei aerospaţiale şi de apărare, acordată de Performance Review Institute din cadrul Society of Automotive Engineers (SUA);

- Certificarea produselor ALRO destinate industriei navale de către organisme ca Det Norske Veritas, Bureau Veritas şi Germanische Lloyd.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb