DUPĂ ACHIZIŢIONAREA CELOR MAI MULTE PORTOFOLII DE NEPERFORMANTE DE LA NOI APS vrea să cumpere şi bănci

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 aprilie 2017

APS vrea să cumpere şi bănci
  • document ataşat Portofolii administrate de APS România, Cifra de afaceri a APS România (milioane euro)
    apasă aici pentru a descărca.

    Angelescu, APS: "Putem să mobilizăm orice sumă pentru achiziţia de bănci şi NPL, putem cumpăra şi toate neperformantele din piaţă"

    "Rata NPL nu va scădea sub 6-7%, iar aceasta va reveni la 10-11%, în câţiva ani"

    "Discounturile pentru vânzarea neperformantelor nu mai sunt atât de mari"

    APS, companie care activează în domeniul achiziţionării şi recuperării creanţelor, şi-a anunţat intenţia de a cumpăra instituţii de credit, atât de pe piaţa noastră, cât şi din afara ţării.

    Victor Angelescu, director regional pe Europa Centrală şi de Est în cadrul APS Holding, a precizat, ieri, într-o întâlnire cu presa, că APS va participa la procedurile de vânzare a băncilor din România. "Nu avem un parametru pentru care nu am participa la vreuna din ele", a subliniat domnul Angelescu, răspunzând la întrebarea dacă APS este interesată inclusiv de băncile cu acţionariat grecesc. Domnia sa a adăugat: "Au mai fost bănci greceşti de vânzare şi procedurile nu s-au finalizat. De aceea, investitorii străini, când aud de vreo bancă din România cu acţionariat grecesc care doreşte să-şi facă exit-ul, prima dată întreabă: «Sigur?» Sunt destul de reticenţi la băncile greceşti".

    În prezent, compania nu se află în niciun proces de vânzare-cumpărare de la noi, conform sursei citate.

    APS: Băncile din România vor scoate la vânzare NPL de 1,5-2 miliarde euro, în 2017

    De zece ani pe piaţa noastră, APS a achiziţionat circa 70-80% din portofoliile de credite neperformante (NPL) scoase la vânzare de băncile care activează în România, după cum au spus reprezentanţii companiei.

    În ultimii ani, băncile au scos din bilanţuri portofolii importante de NPL, multe dintre acestea fiind vândute companiilor de recuperare creanţe la discounturi semnificative, care ajung şi la 90% din valoarea lor nominală, potrivit informaţiilor existente.

    Domnul Angelescu a precizat, ieri, că, între timp, aceste discounturi au scăzut foarte mult: "Discounturile nu sunt atât de considerabile pe cât se spune în piaţă, preţul ajungând şi la peste 40% din valoarea nominală, pentru NPL-urile negarantate ale persoanelor fizice. Sunt preţuri foarte mari. În ultimii ani nu am mai achiziţionat portofolii de neperformante ale persoanelor fizice, ne-am concentrat mai mult pe corporate".

    Potrivit domniei sale, companiile de profil pot obţine o marjă de recuperare de 10-20%, pe majoritatea portofoliilor înregistrând profit, dar o rată mai mare de profitabilitate a portofoliilor de NPL nu se întâlneşte "decât în cazuri izolate".

    Victor Angelescu a completat: "Acum 7-8 ani se făcea un profit mai mare, în 2009 preţurile fiind sub 10% din valoarea nominală a creanţei. Însă, ulterior, acestea au început să crească la 15%-20%-25%".

    Pentru acest an, reprezentanţii APS România estimează o creştere cu circa 10-15% a profitului net, faţă de anul trecut când acesta a fost de 4,9 milioane euro.

    Reprezentanţii APS estimează că, în 2017, băncile de la noi vor vinde NPL de 1,5-2 miliarde euro, compania arătându-se foarte interesată de acestea. Acum, sunt în piaţă la vânzare portofolii de neperformante de 500 de milioane de euro, pe care APS intenţionează să le achiziţioneze.

    "Noi putem să mobilizăm orice sumă pentru achiziţia de NPL, le putem cumpăra şi pe toate din piaţă", a precizat Victor Angelescu.

    Rata creditelor neperformante din ţara noastră se situează la sub 10%, de la un maxim de 24%, atins la începutul anului 2013.

    Robert Machidon, director general APS România, estimează că nivelul NPL nu va scădea sub 6-7%, în special din cauza mentalităţii pe care o avem, ca ţară, menţionând că nu crede că vom ajunge la o rată sustenabilă a neperformantelor de 2-3%. Mai mult, domnul Angelescu se aşteaptă ca, în 2-3 ani, rata NPL să revină la 10-11%, având în vedere situaţia economică şi mentalitatea pe care o avem.

    Întrebat cum comentează afirmaţiile unor reprezentanţi din domeniul fiscal potrivit cărora băncile introduc credite performante în portofoliile de NPL pentru a ocoli plata impozitului pe profit, Victor Angelescu a răspuns: "Cred că fenomenul este invers, eu ştiu de performante care nu mai sunt de mult performante. Băncile le-au tot restructurat, a mai tăiat din ele (...) le-au ţinut performante. Aşa că eu consider că fenomenul este invers. Oricum, noi nu suntem de acord cu vânzarea/achiziţia de credite performante, pentru că nu suntem specializaţi pe acest segment".

    APS nu doreşte să fie listată la bursă

    Competiţia pe piaţa românească de profil creşte, aceasta fiind foarte atractivă, încă, au precizat reprezentanţii APS, menţionând: "Noi nu am investit niciodată singuri, ci împreună cu fonduri de investiţii, pentru că ar trebui să fim listaţi pe piaţa de capital şi nu dorim să ne listăm la bursă, preferăm să investim împreună cu un alt fond, listat".

    Afacerea APS este o reţetă de succes în România, pe care compania doreşte să o experimenteze şi în celelalte ţări, au menţionat sursele citate, subliniind că îşi îndreaptă atenţia şi către statele din afară, Ungaria fiind o piaţă care în sfârşit începe "să se dezgheţe".

    APS se orientează tot mai mult asupra reorganizărilor de companii, potrivit surselor citate, care au spus că, până acum, în bănci "nu prea au fost făcute restructurări": "Noi am încercat să ajutăm la restructurarea companiilor - am intrat în acţionariatul anumitor societăţi, am făcut restructurare în cadrul companiilor în insolvenţă. Ne dorim să facem cât mai multe astfel de reorganizări".

    APS România administra, anul trecut, 41 de portofolii de NPL, în valoare de 34 miliarde euro, de la 19 portofolii în 2012, de 0,49 miliarde euro. Compania are 23 de clienţi din rândul instituţiilor bancare, financiare non-bancare, de utilităţi, telco, leasing, cu peste 500.000 de creanţe în gestiune, conform datelor prezentate ieri.

    "Avem minim un portofoliu tranzacţionat, în ultimii zece ani, de la băncile mari din România, care se află în top 15 instituţii de credit", a precizat domnul Angelescu, printre băncile cu care compania a colaborat numărându-se Banca Comercială Română, Volksbank, Royal Bank of Scotland, Intesa Sanpaolo Bank, Bancpost şi altele.

    Divizia de la noi a companiei cehe de recuperare de creanţe a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 14,4 milioane de euro, în creştere cu 35% faţă de 2015.

    Colaborând cu IFC (membră a Băncii Mondiale), dar nu numai, APS a investit în cele mai mari portofolii corporate de pe piaţa românească, anul trecut achiziţionând cel mai mare portofoliu de credite neperformante din Europa Centrală şi deSud-Est, de peste 1,1 miliarde euro.

    Printre altele, în acest an APS îşi propune să dezvolte şi mai mult serviciile de administrare de active şi investiţii, această activitate urmând să reprezinte 90% în business-ul APS, faţă de 85% în prezent.

    Având peste 600 de angajaţi, APS activează în 12 ţări din Europa şi Asia, deschizând un birou în Vietnam. Compania administrează active cu o valoare nominală totală de peste 4,9 miliarde euro (8 miliarde euro, dacă luăm în calcul şi proiectele în faza de finalizare).

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. scavengesr sau partners in crime? ajuta bancile sa insele Fiscul? cine detine APS-ul? iar ati inghitit galusca

      Stimate domnule Angelescu,

      Ziarul Bursa, reprezentanta DACH VA aduce la cunostiinta faptul ca siteul dumneavoastra contine o pagina in care doriti Sa mentionati detalii in legatura cu dealul incheiat conform declaratiilor in 2014 cu DEUTSCHE BANK avand ca scop NPL. Acest link conduce spre un domeniu scos la vanzare. Aveti 24 ore la dispozitie pentru remedierea acestei inadverente, ulterior fiind reclamate autoritatii de supraveghere Germana BAFIN. Cu stima, The Brute, Deutsche Bank Reputation Media Partner 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb