DUPĂ ANI DE SECETĂ, Vremea "bagă la apă" recolta de cereale

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 15 iunie 2004

Producţia de orz din acest an va avea de suferit din cauza ploilor din ultima vreme, iar cea de grîu ar putea fi atacată de dăunători, afirmă producătorii agricoli. După ce ploile din primăvară au ajutat la dezvoltarea plantelor, precipitaţiile din această perioadă împiedică recoltarea orzului şi pun probleme culturilor de grîu. Aşadar, vremea joacă feste, din nou, agricultorilor. "Dacă va ploua în timpul recoltatului, pierderile vor fi foarte mari", afirmă un fermier din sudul ţării.

Valoarea recoltei de orz nu este foarte mare, însă în cazul grîului vorbim de peste jumătate de miliard de dolari (dacă raportăm producţia estimată de 4,5 milioane de tone de grîu la preţul convenit de procesatori şi fermieri, de 5.500 lei/kg). "În 1997, un an la fel de ploios ca acesta, boabele de grîu au încolţit în spic, fapt ce a compromis o mare parte din recoltă", afirmă Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR).

Vremea ploioasă va continua toată vara

"În restul lunii iunie va continua vremea instabilă, cu precipitaţii, iar în a doua decadă a lunii iulie se vor înregistra ploi în aversă, vijelii şi grindină", ne-a declarat Mariana Baciu, şef serviciu prognoze din cadrul Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie. Cu aceste perspective, este posibil ca producţia bună de grîu, estimată de către Ministerul Agriculturii, să se diminueze, posibil chiar sub nivelul consumului, de 4,2 milioane de tone. Dacă, totuşi, nu vor exista scăderi ale producţiei, fermierii s-ar putea confrunta cu diminuarea calităţii. Grîul este deja atacat de fuzarioză (boală provocată de o specie de ciuperci). "În cazul în care sînt atacate frunzele, boabele din spic ar avea de suferit, diminuîndu-se astfel calitatea recoltei", afirmă şi Dumitru Marinescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din judeţul Giurgiu.

Deşi dorite de trei ani, ploile din această vară ar putea deveni un nou coşmar pentru producătorii agricoli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb