DUPĂ BURSA DE CEREALE, La Corabia se va înfiinţa, până în 2016, o microbursă de peşte

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii / 15 iulie 2014

La Corabia se va înfiinţa, până în 2016, o microbursă de peşte

După proiectul bursei de cereale, care urmează să prindă viaţă în această toamnă, la Corabia, în judeţul Olt, autorităţile locale au semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, contractul de finanţare pentru crearea unei microburse de peşte.

Proiectul, denumit oficial "Îmbunătăţirea condiţiilor de depozitare, microbursa de peşte şi produse de acvacultură", în valoare de 2,6 milioane de lei, va fi finanţat prin intermediul Programului Operaţional pentru Pescuit şi va fi implementat în maximum 18 luni.

"Contractul de finanţare a fost semnat în baza studiului de fezabilitate şi a cererii de finanţare, iar în prezent se lucrează la proiect, care presupune realizarea unui spaţiu de 817 mp, destinat depozitării şi primei vânzări a peştelui şi a produselor de acvacultură. Spaţiul va fi dotat şi utilat conform normelor sanitar-veterinare în vigoare", se arată în documentul pus la dispoziţia ziarului nostru de Primăria Corabia.

Reprezentanţii Primăriei Corabia mai specifică şi faptul că microbursa nu va fi organizată sub forma unei Burse de mărfuri conform legii 357/2005, dar că, totodată, vor fi create premisele de prezentare, negocierea preţului, comenzi ferme de peşte şi produse de acvacultură care să funcţioneze ca o microbursă.

"Sectorul productiv pescăresc este văzut ca jucând un rol important pentru populaţia din zonă, pe masură ce resursele financiare ce sunt generate întreţin o populaţie considerabilă şi furnizează, de asemenea, o sursă de hrană", conform oficialilor.

Prin executarea şi implementarea proiectului se va aduce o contribuţie majoră în atingerea obiectivelor strategice de dezvoltare a zonei pescăreşti "Sudul Judeţului OLT", printre care, revitalizarea sectorului pescăresc local precum şi din zonele adiacente, "având în vedere că aceasta va fi singura piaţă de peşte din zonă", dezvoltarea economică a zonei şi sprijinirea pescarilor profesionişti şi a familiilor acestora, sau promovarea produselor pescăreşti locale ale societăţilor comerciale din zonă. Totodată, "se vor crea premisele introducerii pe piaţă a unor produse de calitate care se aliniază la standardele europene", mai susţine documentul citat.

Crearea noului spaţiu comercial va deschide oportunitatea începerii de noi afaceri sau dezvoltarea celor existente, precum şi a creării a minimum 12 noi locuri de muncă, aceasta repercutându-se pozitiv în plan social. "Se va separa desfacerea produselor alimentare şi agricole, de cele nealimentare, realizându-se astfel un comerţ civilizat, adaptat la cerinţele şi standardele Uniunii Europene", conchid oficialii Primăriei Corabia.

Managerul Grupului de Acţiune Locală (FLAG) din zona pescărească "Sudul judeţului Olt", Gabriel Radu, a precizat că microbursa de peşte de la Corabia va fi realizată şi dată în folosinţă până la finalul anului 2015 şi se va adresa atât pescarilor profesionişti cât şi producătorilor de peşte din judeţul Olt, care vor avea la dispoziţie, gratuit, spaţii de depozitare şi de vânzare a peştelui în condiţii de igienă şi siguranţă, potrivit Agerpres.

Domnia sa a mai menţionat că FLAG va mai implementa anul acesta proiecte în alte localităţi de la Dunăre, urmărindu-se şi încurajarea sectorului turistic, deocamdată slab dezvoltat în judeţul Olt. Zona pescărească este situată în sudul judeţului Olt, de-a lungul Dunării, şi cuprinde localităţile Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Vişina, Gârcov şi Corabia.

Tot la Corabia, la sfârşitul lunii mai, Consiliul Judeţean Olt (CJ Olt) a aprobat înfiinţarea societăţii care se va ocupa de administrarea Bursei de Cereale. Astfel, într-o şedinţă a CJ, a fost validat actul constitutiv al SC Bursa de Cereale SRL Corabia, companie la care vor participa în structura capitalului social Bursa Română de Mărfuri (50%), CJ Olt (25%) şi Consiliul Local Corabia (25%). Conform vicepreşedintelui CJ Olt, Marius Oprescu, acest pas a fost penultimul în ceea ce priveşte proiectul Bursei de Cereale, utlima etapă constând în predarea amplasamentului şi efectuarea primelor tranzacţii cu cereale.

Proiectul are valoarea de 8 milioane de lei, 2,7 milioane provenind din accesarea de fonduri europene, 420.000 de lei de la Guvern, iar aproape 4,9 milioane de lei de la CJ Olt. Potrivit oficialilor şi reprezentanţilor CJ, la Bursa de Cereale de la Corabia vor fi tranzacţionate numai mărfuri de calitate superioară, în acest sens fiind construit şi un laborator pentru verificarea calităţii cerealelor. În prima fază, la Bursa de Cereale vor lucra cinci persoane, urmând ca, în decurs de doi ani de zile, numărul angajaţilor să ajungă la 13.

Chiar dacă, la prima vedere, proiectul pare a avea implicaţii importante la nivel naţional, trebuie menţionat faptul că programul derulat în micuţul oraş-port al judeţului Olt va fi unul local.

Bursa de Peşte din Tulcea, anunţată din 2006, încă nu este gata

Guvernul României a aprobat înfiinţarea Bursei de peşte din Tulcea încă din 6 decembrie 2011, iar Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) anunţa că proiectul va fi gata la jumătatea anului 2012. De-a lungul timpului, proiectul Bursei de Peşte, anunţat încă din 2006, a fost modificat în nenumărate rânduri, date fiind costurile prea mari pe care le presupunea.

Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a încheiat, în februarie, 15 parteneriate cu proprietarii cherhanalelor din Delta Dunării pentru a realiza Bursa de peşte, potrivit preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teo.

"Avem garanţia că terenul din oraşul Tulcea, alocat iniţial pentru punerea în practică a proiectului, este liber de sarcini şi poate fi utilizat. Sperăm ca în cel mai scurt timp să înceapă licitaţiile şi să nu pierdem nici o zi în defavoarea comunităţilor de pescari", a declarat oficialul, la jumătatea lunii februarie. Directorul general al Autorităţii de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit, Ciceronis Cumpănăşoiu, a declarat că ANPA, una dintre instituţiile care au iniţiat proiectul, a făcut deja primele solicitări de fonduri.

În prima fază, investiţia totală trebuia să se ridice la 15 milioane de euro, dar, ulterior, suma a scăzut până la 5 milioane de euro. Finanţarea urma să se facă din fonduri nerambursabile, alocate de Comisia Europeană prin Fondul European pentru Pescuit (FEP), prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ziarul BURSA a relatat anul trecut că proiectul depinde de interesele unor membrii ai Consiliului Judeţean Tulcea şi de accesul la fonduri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb