DUPĂ CE CONTRIBUŢIILE SOCIALE VOR FI EXCLUSIV ÎN SARCINA ANGAJATULUI Mişa: "MFP va impune angajatorilor menţinerea salariului brut la un anumit nivel"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 septembrie 2017

Mişa: "Contribuţiile sociale plătite în contul angajatului vor creşte de 2,9 ori, iar punctul de pensie se va majora semnificativ"

Contribuţiile sociale plătite în contul angajatului vor creşte de 2,9 ori, iar, pe cale de consecinţă, punctul de pensie se va majora semnificativ, după ce aceste obligaţii de plată vor trece de la angajator la angajat, a spus, ieri, ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa, prezent în Comisia economică din Senat.

În piaţă există teama că angajatorul va diminua salariile angajaţilor, a mai spus domnia sa, opinând că angajatorii pot face acest lucru şi acum, înainte de adoptarea noii măsuri.

Costurile pentru angajat nu vor creşte, dă asigurări Ionuţ Mişa, anunţând că urmează să fie introdusă o normă tranzitorie care va impune angajatorilor să menţină un anumit nivel al salariilor brute, care să includă toate obligaţiile de plată ale angajatului.

"Această măsură tranzitorie va obliga, practic, angajatorul, chiar şi pe cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut", a spus Ionuţ Mişa, explicând că noua reglementare va stabili ce va include salariul brut şi care va fi suma tuturor celorlalte sarcini fiscale pe care le plăteşte în prezent un angajator pentru un angajat.

Domnia sa a completat: "Vreau să fac menţiunea foarte clară că angajatorului nu îi va creşte costul cu forţa de muncă absolut deloc. Deci, pentru toţi angajatorii, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, sarcina fiscală, practic costul pe care îl au cu un angajat în relaţia cu statul, va fi exact aceeaşi. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, aşa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul şi să decidă să dea mai puţin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru angajaţi".

Ministerul de Finanţe a comunicat, recent, că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale, respectiv CAS şi CASS, vor trece exclusiv în sarcina angajatului.

Potenţiala măsură a adus nemulţumiri în piaţă, specialiştii fiind sceptici referitor la aplicarea ei şi la efectele pe care le va produce în sectorul forţei de muncă.

O analiză a PwC România arată că ţara noastră este posibil să devină singurul stat membru al Uniunii Europene care lasă plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate exclusiv în sarcina angajatului.

Ionuţ Mişa a dat, ieri, explicaţii şi despre TVA split, subliniind că, dacă această metodă ar fi opţională, atunci vor fi lăsate multe breşe astfel încât se va face în continuare evaziune fiscală.

"Nu se va schimba nimic din principiile colectării TVA odată cu adoptarea TVA split, doar va fi întocmit în plus un ordin de plată pentru Taxa pe Valoarea Adăugată, fapt care va conduce la beneficii. Va fi un singur cont constituit în plus, din care firmele vor putea face oricând plăţi de TVA, dar din care nu vor putea trage bani pentru alte cheltuieli", a mai spus ministrul finanţelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb