DUPĂ CE ÎN CEA DE-A DOUA PARTE A VERII ŞI-A RELUAT TRENDUL ASCENDENT, BET-FI suferă cea mai importantă corecţie de la începutul anului
ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 octombrie 2017
• Adrian Simionescu, "Vienna Investment Trust": "Scăderea BET-FI nu ameninţă tendinţa de creştere a indicelui"
După ce, la începutul lunii august 2017, indicele BET-FI a depăşit semnificativ rezistenţa (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) pe care a format-o în luna iunie, reluân-du-şi tendinţa ascendentă pe care se află de la debutul anului, în prezent, cotaţia indicelui financiar se confruntă, din partea a doua a lunii octombrie, cu cea mai importantă corecţie avută până acum în 2017 (vezi grafic).
Practic, începând din data de 20 septembrie 2017 şi până joi, 12 octombrie 2017, BET-FI a scăzut cu 3,95% (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere), pierzând circa 1.497 de puncte.
• Brokerii: Marcarea profiturilor, principalul motiv pentru corecţia suferită de BET-FI
Principala cauză pentru scăderea înregistrată de BET-FI este dată de opţiunea investitorilor de a marca profiturile obţinute, după creşterea avută de indice, sunt de părere analiştii din piaţa de capital.
În acest sens, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville ne-a transmis: "Având în vedere evoluţia indicelui principal al pieţei, BET, în perioada 30 iunie - 12 octombrie, respectiv o creştere de 1,8%, comparativ cu avansul de 12% al indicelui BET-FI din aceeaşi perioadă, apreciez că scăderile din intervalul 20 septembrie - 12 octombrie reprezintă marcări de profit ale investitorilor care, fie vor să profite de alte oportunităţi din piaţă, fie se tem ca BET-FI să nu scadă până la nivelul la care ar replica performanţa BET.
Şi echipa de analiză a societăţii Prime Transaction a identificat luarea profiturilor de către cei care au investit în componente ale BET-FI drept potenţial motiv pentru deprecierea indicelui.
Brokerii au punctat: "Toate cele şase acţiuni din componenţa BET-FI au fost pe minus între 20 septembrie şi 12 octombrie. Poate fi vorba de marcări de profit, după evoluţia foarte bună din săptămânile anterioare".
Precizând tot acest motiv, Adrian Simionescu, director general în cadrul Vienna Investment Trust a subliniat că, în opinia sa, corecţia este redusă, fără a reprezenta o ameninţare pentru tendinţa ascendentă a coşului de acţiuni.
Domnul Simionescu ne--a declarat: "Dacă ne uităm la avansul pe care l-a înregistrat indicele de la începutul anului şi până în prezent (n.r. 22,4% în perioada 30 decembrie 2016 - 12 octombrie 2017), corecţia este mică. În opinia mea, au fost marcări de profit, ceea ce este firesc după creşterile mari consemnate de BET-FI. Nu este nimic îngrijorător pentru evoluţia indicelui. Încă se păs-trează o diferenţă consistentă între preţul de piaţă şi activul net pe care-l au SIF-urile, în general, pentru că ele sunt cele care contează cel mai mult în BET-FI".
• Brokerii: Corecţiile apărute la data ex-dividend au contribuit la deprecierea indicelui
Un alt element evidenţiat de analişti a fost impactul avut de datele ex-dividend ale unor componente ale indicelui, în perioada menţionată.
Această dată reprezintă prima zi după care cei care vor cumpăra acţiuni nu vor mai beneficia de dividende. În general, în acea zi, preţul titlului se corectează cu o valoare apropiată de cea a dividendului.
Echipa societăţii Prime Transaction a punctat: "Trecerea datei de înregistrare pentru dividende (n.r. data care defineşte acţionarii ce vor beneficia de dividend) la SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) iese în evidenţă pentru scăderea atât de mare a BET-FI. Preţul s-a corectat cu valoarea dividendelor în ambele cazuri, de aici provenind o parte a scăderii indicelui".
Şi Ovidiu Dumitrescu de la Trade-ville a punctat impactul avut de corecţia ex-dividend asupra BET-FI precizând: "În plus, trebuie remarcat că, în perioada 11 septembrie-10 octombrie 2017, patru dintre cele cinci SIF-uri au avut datele ex-dividend, motiv pentru care au urmat scăderi tehnice ale preţurilor acţiunilor acestor societăţi".
Data ex-dividend pentru SIF3 a fost 5 octombrie, zi în care cotaţia a scăzut cu 5,66%, în timp ce pentru SIF5, scăderea preţului acţiunilor a fost de 4,6%, pe 10 octombrie, data ex-dividend pentru această societate.
În perioada 20 septembrie - 12 octombrie, cea mai redusă scădere din componenţa indicelui BET-FI a fost înregistrată de SIF Banat-Crişana (SIF1), cea mai mare depreciere fiind suferită de SIF3 (vezi tabel).
Cel mai important emitent din indicele societăţilor de investiţii financiare este FP, a cărui pondere în BET-FI era, vineri, 13 octombrie, de 30,55%, în timp ce SIF3 reprezenta emitentul cu cea mai mică importanţă în coşul de acţiuni, având o pondere de 7,53%.
În ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute, cotaţia indicelui financiar se apreciase cu 0,83%.