DUPĂ CE STATUL A DISPĂRUT COMPLET DIN PEISAJ Iureş pe "Fondul Proprietatea"

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 1 februarie 2012

Iureş pe "Fondul Proprietatea"

Acţiunile "Fondul Proprietatea" (simbol FP) cresc fulminant de la începutul anului (n.r. 21,42%, faţă de o creştere de 10,3% pentru indicele BET), depăşind, ieri, cotaţia de 0,5 lei, pentru prima dată în ultimele şase luni.

Iureşul parcă s-a declanşat după anunţul că statul aproape a rămas fără acţiuni FP.

Titlurile FP au urcat cu 3,66, pentru a treisprezecea şedinţă consecutiv, iar brokerii pun creşterile pe seama evoluţiei bune de ansamblu a pieţei, dar şi a interesului manifestat de investitori (atât cei străini, cât şi locali).

"Manchester Securities Corp" a achiziţionat, joia trecută, 0,96% din acţiunile "Fondul Proprietatea" (simbol FP), în schimbul sumei de 63,12 milioane lei (14,68 milioane euro). Astfel, fondul de hedging american "Elliot Associates" şi-a crescut expunerea pe "Fondul Proprietatea", după ce, la începutul lunii, anunţase că deţine, indirect, 12,5% din FP, prin "Manchester Securities" şi "Beres-ford Energy Corp".

Mihai Mureşian: "Investitorii aşteaptă dividendele oferite de companie"

Mihai Mureşian, director tranzacţionare "Intercapital Invest", ne-a spus că "unul dintre principalii factori pentru creşterea titlurilor FP din ultima perioadă ţine de faptul că piaţa a avut, pentru acest început de an, o evoluţie bună". Un alt motiv invocat de domnul Mureşian este acela că investitorii aşteptă dividendele care vor fi oferite de companie.

Vlad Zaharia: Semne de întrebare dacă aprecierea este sustenabilă

Vlad Zaharia, trader "Swiss Capital", este de părere că preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a fost într-o puternică ascensiune pe fondul unui interes mai accentuat din partea tuturor acţionarilor locali şi internaţionali.

"Totodată, tranzacţia de 1% din capitalul social (n.r. realizată de < Manchester Securities Corp >) al FP a fost un catalist important pentru piaţă", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Creşterea puternică a preţului, într-un timp foarte scurt, poate pune semene de întrebare dacă este sustenabilă sau nu". Vlad Zaharia cosideră că este posibil ca şi în continuare aceste acţiuni să prezinte interes pentru investitori.

Marcel Murgoci: Investitorii speră la o rată de dividend superioară inflaţiei

Marcel Murgoci, director operaţiuni "Estinvest" Focşani, consideră că investitorii aşteaptă rezultatele FP pentru anul 2011 pentru a-şi putea face calcule referitoare la posibila rată de dividend, sperând ca ea să fie superioară ratei de dobândă practicată de băncile comerciale la depozite atrase.

Corin Trandafir: "Administratorul Fondului a făcut eforturi pentru a atrage atenţia investitorilor"

Corin Trandafir, partener al casei de avocatură "Rubin Meyer Doru & Trandafir", reprezentantul moştenitorilor familiilor Malaxa şi Ausnit, susţine că unul dintre motivele pentru care preţul titlurilor FP a crescut este acela că administratorul Fondului (n.r. Franklin Templenton) a făcut eforturi pentru a atrage atenţia investitorilor. De asemenea, un alt factor al creşterii, în opinia domnului Trandafir, este faptul că statul deţine un număr foarte mic de acţiuni FP şi nu se mai eliberează acţiuni noi, inversându-se, deci, raportul cerere-oferă.

Simion Tihon: "Titlurile FP se tranzacţionează, în continuare, cu un discount important"

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", consideră că şi anunţul statului privind listarea, până la sfârşitul anului, a companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, are un impact destul de mare pentru evoluţia cotaţiilor FP.

"Nu trebuie să uităm că deşi au crescut aproape 20%, în continuare titlurile FP se tranzacţionează cu un discount important raportat la activul net", a încheiat Simion Tihon.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb