DUPĂ CE ZIARUL BURSA A ANUNŢAT CĂ PROBLEMA A AJUNS ÎN JUSTIŢIE Investitorii cer CNVM să ancheteze unele tranzacţii cu produse structurate

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 februarie 2012

Dumitru Beze

Dumitru Beze

Dumitru Beze, AIPC: BVB şi CNVM ar trebui să pună investitorii în centrul preocupărilor lor

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital vrea să ştie de la CNVM dacă a fost sau nu încălcată legislaţia pieţei de capital în cazul unor tranzacţii cu produse structurate, reclamate de unii investitori încă din toamna trecută şi invocate de fosta conducere a Bursei drept motiv pentru demiterea lui Valentin Ionescu din funcţia de director general al BVB.

O astfel de anchetă este deja în des-făşurare la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, după cum ne-a precizat, luni, Ciprian Copariu, director general CNVM, după ce mai mulţi investitori au făcut sesizări cu privire la problemele care au apărut în legătură cu structuratele. Cercetările nu au fost însă finalizate.

Solicitarea investitorilor vine la două zile după ce ziarul BURSA a scris, în exclusivitate, că Banca Comercială Română a fost chemată în judecată alături de "Erste Group Bank", şi Bursa de Valori Bucureşti, de către compania "Muntenia Imobiliare Development", pentru nereguli în operaţiunile cu produse structurate de pe piaţa bursieră.

Ziarul BURSA a scris, în premieră, în luna octombrie, că unii investitori aveau dubii că BCR îşi respectă obligaţiile de furnizor de lichiditate pentru certificatele turbo (n.r. certificate cu "levier"- un factor de ampli-ficare al va-riaţiei).

AIPC precizează în comunicatul de ieri: "Având în vedere acuzaţiile aduse conducerii executive a Bursei conform cărora nu a supravegheat temeinic activitatea băncii (n.r. BCR), în calitate de furnizor de lichiditate pentru produsele structurate emise de "Erste", precum şi faptul că mai mulţi investitori au sesizat CNVM cu privire la problemele care au apărut în legătură cu structuratele, solicităm Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare începerea unei inves-tigaţii cu privire la posibilitatea încălcării prevederilor legislative în vigoare, precum şi publicarea în Buletinul CNVM a rezultatelor investigaţiei demarate".

Potrivit lui Dumitru Beze, preşedintele AIPC, CNVM are anumite adrese care nu primesc răspuns în 30 de zile, aşa cum prevede legea: "Noi nu putem decât să revenim periodic cu solicitări".

Dumitru Beze ne-a declarat: "Lansarea de produse structurate de către BCR a fost un pas înainte în dezvoltarea pieţei de capital, sunt produse care fac volume bune referindu-ne la timpul scurs de la lansare. Nu mă bucur că s-a ajuns aici, poate că o decizie rapidă a CNVM va face mai multă lumină în acest caz şi sper ca BVB şi Sibex să nu aibă sincope în furnizarea serviciilor contractuale asumate".

Domnia sa ne-a spus că nu are cunoştinţă de alte procese în justiţie referitoare la tranzacţiile cu produse structurate, însă a precizat că "se ştie, din piaţă, că au fost sincope în trecut", care speră să nu se mai repete.

Din punctul de vedere al AIPC, BVB şi CNVM ar trebui să pună investitorii în centrul preocupărilor lor, pentru că ei sunt clienţii pieţei de capital, potrivit lui Dumitru Beze.

Domnia sa ne-a mai declarat: "Este evident că sunt încă lucruri de îmbunătăţit la nivelul transparenţei şi sperăm ca toţi participanţii la piaţa de capital din România să contribuie la acest lucru. Deşi au mai fost perioade de recul, direcţia este spre mai bine, evident".

Dumitru Beze a mai precizat că "orice companie listată pe BVB are obligaţia să prezinte situaţia litigiilor în 24 de ore şi să transmită litigiile operatorului de piaţă (conform art 113 a aliniatul 1 litera j din Regulamentul CNVM nr.1/2006), de îndată ce a luat cunoştinţă despre acestea".

Cererea de chemare în judecată (n.r. împotriva BCR, Erste şi BVB) a fost înregistrată, pe 12 ianuarie, la Tribunalul Bucureşti. Conform legeii, aceste documente trebuie să ajungă în 30 de zile la părţile citate în proces. Bursa de Valori Bucureşti nu a informat, deocamdată, investitorii despre acest litigiu.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. La toate evenimentele se imbata si injura , el reprezinta investitorii?

    1. Inseama ca securistii nu mai pot trage tepe fara sa se afle.

    Responsabilitatea pentru structurate , cel Responsabilitatea putin pe organigrama, e la bbbbaarrbbuu. Chiar a primit si o prima in decembrie pentru aceste produse! Dece declaratiile lui Farma sunt clar nefondate.

    1. Eu cred ca la mai multi. De exep.la tranzactionare. Au mai fost cazuri gen Oltchim, Chimopar, Rompetrol, deci trebuie merg mai in profunzime. Doar este " motorul"..nu? Iar de Escu, ce sa spunem trebuia mai multa atentie.

    Legat de transparenta chiar au organizat un seminar de curand unde nu a venit nici un participant. NICI UNUL.

    Putea domnul sa ceara daune mai mari. La cat cheltuieste societatea pe avocati si notari, ce a cerut el, este un mizilic. La AGA din 9 ian. FS a adus 3 case de avocatura si 2 notari. Intrebati cat a fost nota si apoi vedeti cum se cheltuiau bani in trecut. Acum gata cu chltuiala aiurea.

    1. Desi legea spune 24 de ore, bvb trimite raport curent dupa mai mult de o saptamina, pe 10 februarie. Fara comentarii.

      Desi legea spune 24 de ore, bvb trimite raport curent dupa mai mult de o saptamina, pe 10 februarie. Fara comentarii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb