Canadienii de la Eldorado Gold, care deţin pachetul majoritar de acţiuni din proiectul aurifer de la Certej, au început anul în forţă, demarând, recent, operaţiunile de explorare a aurului şi zincului din apropierea oraşului Deva.
Deva este cel de-al doilea perimetru unde firma canadiană a reuşit să obţină de la autorităţile statului aviz de mediu în vederea derulării unor astfel de operaţiuni, după ce, la finalul anului, au primit undă verde pentru exploatarea de la Certej.
Acţiunile de explorare ale companiei Deva Gold, unde Eldorado deţine 80% din acţiuni, iar restul aparţine statului român, prin Minvest Deva, au stârnit deja reacţii din partea oamenilor din zonă, dar şi a câtorva ONG-uri de mediu, aceştia explicând că forările au loc foarte aproape de oraş.
Ştefania Simion, reprezentantă a Asociaţiei Alburnus Maior, ne-a declarat, ieri, că au existat o serie de sesizări din partea cetăţenilor din Deva potrivit cărora, la doar câteva sute de metri de casele lor, se află unul dintre punctele de forare ale companiei Deva Gold.
"Una dintre sondele de forare a fost amplasată în apropierea de Strada Aurel Vlaicu, din municipiul Deva. Oamenii ne-au reclamat faptul că este foarte mult zgomot, din cauza utilajelor de mare gabarit care trec prin preajma caselor, şi foarte mult praf", a mai adăugat domnia sa.
Pe lângă aspectele reclamate de reprezentanta Asociaţiei Alburnus Maior, fostul cercetător ştiinţific în domeniul minier Leonida Căzănaru susţine că subteranele din împrejurimile Devei, pe lângă minereurile complexe, sunt bogate şi în minereuri radioactive, mai exact uraniu, putând avea efecte grave asupra mediului.
Pentru a demara operaţiunile de explorare din Deva, compania a avut nevoie de un aviz similar celui de mediu de la autorităţile abilitate.
Oficialii de la Deva Gold au confirmat că au început explorările din regiune, achitând o taxă de 80.000 de lei, echivalentul timbrelor şi taxelor de mediu, pe an, pentru astfel de operaţiuni.
Proiectul de la Deva se află în faza de explorare, iar în funcţie de rezultatele forărilor, compania va hotărî dacă va investi în activităţile de extragere a minereurilor complexe (aur, cupru, zinc, plumb) din regiunea prospectată.
În ceea ce priveşte exploatarea de la Certej, pentru care canadienii de la Eldorado au primit un acord de mediu revizuit, ONG-urile au depus deja o plângere către agenţia emitentă (Agenţia de Mediu Hunedoara), urmând ca, în funcţie de răspunsul acesteia, să deschidă proces, potrivit declaraţiilor lui Ştefania Simion.
Pentru anul în curs, canadienii de la Eldorado au pregătit un buget de aproximativ 35 de milioane de dolari, se arată într-un raport al companiei. Fondurile vor fi destinate finalizării achiziţiei de terenuri, pregătirii unui studiu de fezabilitate şi unor proiecte de infrastructură aferente proiectului.
În 2013, compania canadiană a cheltuit pentru proiectul de la Certej suma de 13 milioane de dolari.
Lucrările pentru proiectul de la Certej se vor întinde pe o suprafaţă de 456 hectare şi presupun procesarea a 45 milioane de tone de minereu cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă, precum şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani. Reziduurile rezultate în urma prelucrărilor, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate - potrivit proiectului tehnic - într-un iaz de decantare în aer liber având o suprafaţă totală de 63 hectare.
În ţara noastră, Eldorado a intrat prin achiziţia, pentru 2,4 miliarde de dolari, a companiei European Goldfields, care deţinea 80% din proiectul de la Certej. În urma acestei tranzacţii, participaţia a revenit lui Eldorado. Restul de 20% este deţinut de către statul român, prin intermediul Minvest Deva. Operatorul proiectului este Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2014, 11:57)
De ce noi stim numai sa distrugem si sa inchidem?Dupa un timp vin altii,cumpara ieftin si distrug mediul.Comisionul (sa nu-i spunem mita)?