DUPĂ DECIZIA DEFINITIVĂ DE ÎNGHEŢARE A CHF LA CURSUL ISTORIC ÎNTR-UN PROCES CU CREDIT EUROPE IPOTECAR IFN  Vor fi deschise noi procese pe franci elveţieni, împotriva Volksbank şi Bancpost

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 noiembrie 2015

Vor fi deschise noi procese pe franci elveţieni, împotriva Volksbank şi Bancpost

Tribunalul din Râmnicu Vâlcea a îngheţat, printr-o decizie definitivă, cursul francului elveţian la valoarea de contractare, într-un contract de împrumut încheiat de Credit Europe Ipotecar IFN.

Avocatul Carmen Goran, care l-a reprezentat pe client, ne-a spus că are toată documentaţia pregătită să depună noi dosare în instanţă, contra Volksbank şi Bancpost, după care vor mai urma şi alte procese în justiţie.

Referitor la decizia din cazul Credit Europe Ipotecar IFN, domnia sa ne-a declarat: "Decizia este irevocabilă şi nu mai poate fi atacată în niciun fel. Instanţa a îngheţat cursul la valoarea istorică, a eliminat clauza de risc valutar, a dispus denominarea creditului în lei la valoarea din momentul contractării şi a decis ca banca să restituie clientului toate sumele plătite în plus ca urmare a creşterii CHF. Toate clauzele, excluzând-o pe cea privind riscul valutar, vor fi păstrate, inclusiv cea care prevede dobânda".

Decizia de pe portalul Tribunalului Vâlcea menţionează: "Modifică în parte sentinţa, în sensul că admite acţiunea formulată împotriva pârâtei Credit Europe Ipotecar IFN. Constată caracterul abuziv al clauzei de risc valutar şi dispune eliminarea acestuia. Stabilizează (îngheaţă) cursul de schimb CHF-LEU la momentul semnării contractului pentru toată perioada de derulare a contractului şi denominează plăţile în moneda naţională. Obligă pârâta la restituirea sumelor încasate în temeiul clauzei constatată abuzivă. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Obligă intimata la 2.000 lei cheltuieli de judecată către apelant. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică azi, 27 octombrie 2015".

Reprezentanţii instituţiei de credit ne-au spus că, până acum, toate litigiile soluţionate defintiv pe această temă au fost câştigate de Credit Europe. "Legea permite şi căi extraordinare de atac, a căror oportunitate va fi analizată în mod corespunzător. Ne păstrăm în continuare încrederea în obiectivitatea instanţelor române, mai departe de exprimările publice de opinii la nivel general, într-un sens sau altul", ne-au mai spus reprezentanţii operatorului de credit.

Mai sunt şi alte procese câştigate pe această speţă, cel puţin în primă instanţă, în mai multe judeţe din ţară, atât la instituţia în cauză, cât şi în cazul altor bănci.

Avocatul Codruţ Avram a transmis, recent, că Tribunalul Bucureşti a dispus îngheţarea cursului de schimb LEU/CHF la valoarea de la momentul semnării contractului de credit în cauză şi plata în lei a respectivului împrumut. În acest caz, Tribunalul a constatat nulitatea absolută a clauzelor privind riscul valutar, instanţa obligând Credit Europe Bank să încaseze ratele unui credit în CHF la cursul de 2,0950 lei/CHF, valabil la momentul semnării contractului, şi să emită un nou grafic de rambursare care să prevadă restituirea creditului în lei. Banca va trebui să restituie toate sumele încasate în plus, rezultate din diferenţa de curs valutar, comisionul de acordare, dobânda legală aferentă acestor sume şi cheltuielile de judecată. De asemenea, este obligată să calculeze ratele şi toate rambursările viitoare la cursul de 2,0950 lei/CHF şi să încaseze ratele conform graficului de rambursare, emis în lei.

În acest caz, banca poate formula Apel.

În schimb, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a pierdut, pe fond, procesul colectiv cu Credit Europe Bank IFN. Clauza reclamată de ANPC ca fiind abuzivă face referire la comisioane şi la costurile creditului, respectiv comisionul "aferent serviciilor suplimentare solicitate în mod expres de client (reeşalonarea creditului), servicii ce nu au fost prevăzute în contractul de credit iniţial şi care nu erau oferite la data încheierii acestuia - 0,7% pe an, aplicat la soldul creditului şi perceput lunar împreună cu rata". Reprezentanţii ANPC ne-au precizat că instituţia va formula recurs împotriva deciziei din justiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb