DUPĂ DECLARAŢIILE DURE ALE LIDERILOR DE LA ANKARA LA ADRESA STATELOR UNITE, Obama a convocat Consiliul de Securitate al SUA pentru a analiza criza din Turcia

I.S.
Internaţional / 17 iulie 2016

Barack Obama (Sursa foto: Facebook)

Barack Obama (Sursa foto: Facebook)

Premierul turc: "Orice ţară care îl adăposteşte pe clericul Gulen va fi considerată în război cu Turcia"

Preşedintele american Barack Obama a convocat sâmbătă, de urgenţă, Consiliul Naţional pentru Securitate de la Casa Albă şi echipa de politică externă pentru a analiza criza din Turcia, generată de tentativa de lovitură de stat eşuată din noaptea de vineri, transmite agenţia Reuters.

Premierul turc Binali Yildirim a făcut sâmbătă la prânz o declaraţie extrem de dură la adresa Statelor Unite. Yildirim a afirmat că "orice ţară care îl adăposteşte pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei şi va fi considerată în război cu Turcia", potrivit Reuters.

Şi Recep Erdogan l-a acuzat, voalat, pentru tentativa de lovitură de stat pe predicatorul turc Fethullah Gulen, principalul inamic al preşedintelui turc, aflat în exil în SUA, scrie HotNews.

Preşedintele Turciei a afirmat că persoanelor implicate în tentativa de lovitură de stat "li s-a spus ceea ce să facă din statul american Pennsylvania" - o referinţă la predicatorului turc Fethullah Gulen, iniţiatorul mişcării islamiste moderate care îi poartă numele şi principalul inamic al lui Recep Tayyip Erdogan.

Washingtonul a invitat autorităţile turce, după aceste declaraţii, să "prezinte probe" împotriva predicatorului turc Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi acuzat de preşedintele şi premierul turc că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat.

Sâmbătă dimineaţă, predicatorul Fethullah Gulen a condamnat în termenii cei mai fermi tentativa de lovitură de stat din Turcia, precizând că: "Am suferit de-a lungul ultimilor 50 de ani din cauza câtorva lovituri de stat militare şi consider că este o insultă să fiu acuzat de vreo legătură cu această încercare. Resping categoric astfel de acuzaţii".

Pe de altă parte, activitatea la baza militară Incirlik din sudul Turciei, folosită şi de trupe NATO, a fost blocată sâmbătă, după ce a fost tăiată energia electrică.

Situată în sudul Turciei, baza Incirlik este folosită de trupele NATO care supraveghează activitatea Statului Islamic. Recent, Recep Erdogan a stârnit controverse prin intenţia sa de a permite militarilor ruşi care luptă împotriva ISIS să folosească baza militară, notează HotNews. Turcia este stat membru NATO, are a doua armată ca mărime dintre statele Alianţei şi are pe teritoriul său 24 de baze militare NATO.

Obama şi-a reafirmat sprijinul faţă de guvernul turc şi a chemat la respectarea statului de drept

Preşedintele american Barack Obama şi-a reiterat sprijinul faţă de guvernul "democratic ales, civil" al Turciei şi a chemat toate părţile implicate în evenimente să "acţioneze cu respectarea statului de drept" şi să evite acţiuni destabilizatoare, după tentativa de puci eşuată din noaptea de vineri spre sâmbătă, transmit agenţiile internaţionale de ştiri, citate de Agerpres.

"Preşedintele şi echipa sa au regretat pierderile de vieţi omeneşti şi au subliniat necesitatea vitală pentru toate părţile din Turcia de a acţiona cu respectarea statului de drept şi de a evita orice acţiune care ar putea declanşa noi violenţe sau instabilitate", a subliniat un comunicat al Casei Albe.

Preşedintele Obama a fost informat cu privire la situaţia din Turcia, aliat al SUA în NATO, cu prilejul unei reuniuni, sâmbătă dimineaţa, a echipei sale de securitate naţională.

"Preşedintele a reiterat sprijinul neabătut al Statelor Unite faţă de guvernul democratic ale, civil al Turciei", a precizat Casa Albă.

Totodată, Barack Obama le-a cerut oficialilor americani să asigure securitatea personalului diplomatic şi militar al SUA în Turcia, şi a subliniat necesitatea continuării cooperării contrateroriste cu Ankara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb