Premierul Victor Ponta a declarat, ieri seară, că după descentralizare, Guvernul nu ar mai trebui să stabilească nivelul taxelor locale, arată sursele de presă.
Primul ministru consideră că acest rol ar trebui să revină primarilor şi consiliilor locale. "Eu cred că nu mai trebuie să stabilească Guvernul central, dacă vorbim de descentralizare, nivelul taxelor locale. Cred că primarul, consiliul local (...) o să aibă dreptul la un moment să discute cu proprii cetăţeni, să spună: reduc taxele sau le cresc. Centralismul acesta - în care le spun eu de la Guvern cât să-şi pună ei, cu cât să-şi crească sau să scadă taxa - cred că e o gândire centralist-comunistă", precizează domnia sa.
Totodată, Ponta a adăugat că pe agenda Guvernului ar trebui să se regăsească teme precum "marea infrastructură, politici publice importante".
"Faptul că se ocupă miniştrii din Cabinetul meu de cine e şef la nu ştiu ce direcţie din Harghita sau... Nu este aceasta treaba unui ministru. Şi aşa apare birocraţia, aşa apare corupţia, aşa apare clientela. Vreau să fie la primari, la consilierii locali, cei pe care-i trage omul de mână pe stradă. Până-l trage pe ministru, îl vede o dată în patru ani. De aceea sunt legate chestiunile despre ce facem cu banii publici şi ce facem cu descentralizarea", a mai declarat primul-ministru, conform surselor de presă.
Autorităţile administraţiei publice locale pot stabili, în prezent, cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.