DUPĂ DOI ANI DE ZILE, CNVM şi-a revizuit poziţia faţă de votul cumulativ

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2004

Minoritarii îşi vor putea uni forţele ca să fie reprezentaţi în Consiliile de Administraţie

Cu o întîrziere de aproape doi, CNVM a aprobat săptămîna trecută regulamentul privind aplicarea metodei votului cumulativ în cadrul societăţilor deţinute public. Regulamentul a fost cerut cu insistenţă de acţionarii minoritari. Ei s-au considerat prejudiciaţi în tot acest timp de faptul că nu au avut posibilitatea să îşi numească un reprezentant în conducerea societăţilor listate. Graţiela Iordache, directorul executiv al "Asociaţiei Acţionarilor din Ro-mânia", care apără interesele ac-ţionarilor, ne-a declarat că este mulţumită de faptul că CNVM a înţeles să îşi facă datoria şi să respecte legea elaborînd regulamentul votului cumulativ după doi ani de aşteptare.

Regulamentul a fost elaborat pentru aplicarea art. 110 din legea valorilor mobiliare. Conform acestui act normativ, votul cumulativ reprezintă metoda prin care fiecare acţionar are dreptul să-şi atribuie voturile cumulate unei persoane (sau mai multe) propusă să fie aleasă în consiliul de adminis-traţie al societăţilor listate.

Metoda votului cumulativ se poate aplica numai în societăţile care sînt conduse de un consiliu de administraţie format din cel puţin trei membri. Membrii consiliului de administraţie aleşi prin aceas-tă metodă pot fi înlocuiţi de adunarea generală a res-pectivei societăţi, folosindu-se aceeaşi metodă. Repre-zentanţii CNVM spun că nici o prevedere a actelor constitutive ale societăţii nu poate anula, modifica sau restrînge dreptul acţionarilor să solicite şi să ob-ţină aplicarea votului cumulativ. Acţionarii vor putea face, în scris, propuneri adresate administratorilor, pentru aplicarea metodei votului cumulativ, cu cel puţin cinci zile înainte de data AGA care are ca obiect alegerea sau revocarea adminis-tratorilor. Aplicarea acestei metode este obligatorie dacă cererea este făcută de un acţionar semnificativ (care deţine cel pu-ţin 10% din capitalul social sau din drepturile de vot ale socie-tăţii).

Graţiela Iordache crede, însă, că deşi regulamentul este func-ţional, ca să poată fi aplicat în practică acţionarii minoritari tre-buie să deţină un procent de acţiuni mai mare de 10%. "Totul va depinde de cît de coordonaţi vor fi acţionarii minoritari", a mai precizat doamna Iordache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb