DUPĂ EŞECUL OFERTEI PENTRU POPULAŢIE Titlurile de stat, părăsite de şobolănime

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iunie 2015

Bursa, la regim de slăbireLansarea ofertei de titluri de stat pentru populaţie, la data de 3 iunie, a reunit toată floarea finanţelor şi a politicii: premierul Victor Ponta, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski. După eşecul ofertei, la începerea tranzacţionării pe Bursă, nu au mai venit decât secretarul de stat Enache Jiru, directorul Trezoreriei, Ştefan Nanu, şi vicepreşedintele BVB, Adrian Lupşan.

Bursa, la regim de slăbireLansarea ofertei de titluri de stat pentru populaţie, la data de 3 iunie, a reunit toată floarea finanţelor şi a politicii: premierul Victor Ponta, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski. După eşecul ofertei, la începerea tranzacţionării pe Bursă, nu au mai venit decât secretarul de stat Enache Jiru, directorul Trezoreriei, Ştefan Nanu, şi vicepreşedintele BVB, Adrian Lupşan.

Ministerul Finanţelor intenţionează să reducă la 100 de lei valoarea obligaţiunilor pentru cetăţeni

Enache Jiru, MFP: "Emisiunea a fost de succes, pentru că scopul său erau testarea şi popularizarea titlurilor de stat pentru populaţie"

"La plăcinte înainte..." este atitudinea care caracterizează perfect şefimea pieţei noastre de capital, care, după ce a cerut insistent de la stat listarea obligaţiunilor pentru populaţie, a lipsit de la ceremonia de lansare a acestora la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, arătându-şi făţis lipsa de respect faţă de orice altceva decât propria imagine.

Preşedintele BVB Lucian Anghel şi directorul general Ludwik Sobolewski i-au lăsat rolul de gazdă vicepreşedintelui Adrian Lupşan, în condiţiile în care există un consens la nivelul Consiliului BVB ca numai Sobolewski şi Anghel să fie "purtători de cuvânt".

Se pare că acest consens funcţionează numai atunci când le este favorabil celor doi.

După ce investitorii au luat numai 65% din emisiunea de titluri de stat, preşedintele şi directorul BVB au dat bir cu fugiţii.

La fel s-a comportat şi Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care la debutul ofertei s-a dat în stambă, spunând că despre emisiune vor auzi şi ciobanii din vârful muntelui. Poate că a rămas în vârful muntelui...

Prin absenţa nemotivată, cei trei au reuşit să evite eventuale întrebări incomode, însă şi-au făcut un rău şi mai mare, demonstrându-şi caracterele.

Lansarea ofertei de titluri de stat s-a făcut, acum trei săptămâni, cu mare fast, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici. Nici aceştia nu au ajuns vineri la Bursă.

Dacă Victor Ponta se află în Turcia, în urma unei operaţii la genunchi, iar pentru absenţa lui Eugen Teodorovici a prezentat scuze secretarul de stat Enache Jiru, reprezentanţii pieţei de capital nu au transmis de ce lipsesc.

Deşi o subscriere de 65% poate fi considerată un eşec al ofertei, specialiştii MFP au explicat că scopul lor nu era să strângă o anumită sumă, ci să testeze interesul pentru produs şi să îl popularizeze.

Jiru: Pe piaţa interbancară, la o maturitate similară, ne-am împrumutat la 1,86% pe an

Piaţa de capital aştepta, de ani de zile, titlurile de stat pentru populaţie, a spus Adrian Lupşan, vicepreşedintele BVB, adăugând că trebuie ţinut cont de faptul că pe bursa românească s-a emis primul instrument cu venit fix dedicat retailului, în contextul în care trăim vremuri speciale pentru industria financiară, pe unele pieţe fiind înregistrate randamente negative.

Enache Jiru a spus: "În România, noi dăm, ca stat, dobânzi pozitive, chiar dacă sunt reduse.

Dacă facem referire la licitaţia noastră de ieri (n.r. joi), pe aceeaşi maturitate, la licitaţia interbancară, dobânda a fost 1,86%, cu toate că acum două săptămâni, dobânda era de peste 2%".

Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie are o maturitate de doi ani şi s-a încheiat la o dobândă de 2,15% pe an.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 300 de milioane de lei de la bănci, prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu maturitatea reziduală la doi ani, la un randament mediu de 1,86% pe an.

"Oferta de titluri de stat pentru populaţie a avut ca scop să testeze interesul, în dorinţa noastră de a lărgi canalele alternative de plasare a titlurilor de stat", a precizat domnul Jiru, adăugând: "De aceea, eu consider emisiunea de 100 de milioane de lei, subscrisă la 65%, a fi un succes. Nu a fost o emisiune în care am ţintit o anumită sumă. Nici nu ştiam ce sumă să punem".

Potrivit secretarului de stat, băncile au propus statului ca oferta să fie de 50 de milioane de lei, însă, până la urmă, emitentul a optat pentru o sumă de 100 de milioane de lei.

Domnul Jiru a relatat şi istoricul acestei emisiuni: "În luna mai 2012, la Adunarea anuală a BERD, am avut o discuţie cu Lucian Anghel, preşedintele BVB, care m-a întrebat dacă am fi interesaţi de o astfel de emisiune pe Bursă pentru persoane fizice.

Am întrebat ce sumă şi a zis 20-30 de milioane de lei".

Oficialul MFP a mai precizat că ponderea acestei emisiuni în totalul necesarului Finanţelor este nesemnificativ, dar că oferta este importantă din punct de vedere al diversificării investitorilor.

Potrivit lui Enache Jiru, Ministerul Finanţelor ar putea reveni cu o ofertă de titluri de stat pentru populaţie cu valoarea nominală de 100 de lei, faţă de 1.000 de lei în cadrul ofertei abia încheiate.

"Vom trage concluziile şi vom veni cu o strategie plecând de la această experienţă", a spus domnia sa, adăugând: "Dintr-o discuţie preliminară cu colegii, cred că o să revenim cu o denominare mai mică, aceea de 100 de lei, care mi se pare mai accesibilă, ar da posibilitatea oricărui investitor, indiferent de mărimea economisirii, să poată avea acces la acest tip de instrument.

Alte elemente în urma analizei sunt cele legate de maturitate şi de modalitatea de stabilire a dobânzii".

Ştefan Nanu: "Băncile cred că ar trebui să-şi facă mai bine temele, în sensul promovării instrumentului"

Un alt obiectiv al emisiunii a fost cel al creşterii culturii financiare a populaţiei, potrivit lui Ştefan Nanu, Director Trezorerie.

Domnia sa a spus: "Un rol foarte important în dezbaterea şi promovarea emisiunii l-a avut mass-media, în sensul că jurnaliştii au criticat, au încercat să vadă exact unde sunt problemele în campania de promovare, unde nu s-a ajuns cu informaţia. Au creat dezbatere, inclusiv pe aspecte tehnice, unele erau mai puţin corecte, altele erau corecte. Acest demers este spre binele creştererii educării populaţiei. Începe să se înţeleagă ce înseamnă preţ, ce înseamnă cupon, care sunt avantajele achiziţionării unui instrument cu venit fix, ce se întâmplă când scad dobânzile, când cresc dobânzile".

Domnul Nanu a precizat că, în turneul de promovare a ofertei, Finanţele au primit o serie de întrebări despre emisiune şi a admis că, probabil, informaţia privind titluri de stat nu a ajuns până la omul din sate.

"Probabil că şi asta trebuie corectat data viitoare, trebuie să avem o campanie mult mai intensă, cu ceva mai mult timp înaintea emisiunii", a mai declarat Nanu, adăugând: "Băncile cred că ar trebui să-şi facă mai bine temele, în sensul promovării instrumentului şi a unei informări mai bune în toată reţeaua de unităţi. Nici ele nu prea au vândut astfel de instrumente şi, atunci, şi pentru bănci probabil că a fost o provocare".

1.236 de investitori au subscris 65.000 de titluri de stat în cadrul emisiunii de 100 de milioane de lei, derulate în perioada 8-19 iunie. Titlurile de stat pentru populaţie sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti începând cu data 26 iunie 2015.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nanu ala e prost sau e foarte prost?

    Nu ministerul a alrs bancile?

    S-ar fi asteptat ca ele sa isi faca concurenta lor? Cum ajung astia frate sa decida in Romania? 

    Cand comparam obligatiunile de stat de pe vremea lui Boc pentru banci, cu dobanda 7-10% cu obligatiunule lui Misu Negritoiu cu o dobanda de 2 % (nu 2,15 !) constatam ca mai bine tii banii in Euro IN AFARA ROMANIEI ! . Cine poate sa deschida conturi afara, sa se duca sa o faca, sau sa cumpere obligatiuni de afara. Am vrut sa cumpar cateva obligatiuni din pur patriotism local insa la un calcul simplu, la 10.000 pe an mi-ar fi revenit 200 de lei. Daca as fi cumparat euro la 4,45 si dupa un an ar fi fost 4,54 as fi fost mai cstigat cumparand EUR. Misu Negritoiu pur si simplu se porceste considerand ca atragerea capitalului autohton trebuie sa fie o teapa. Daca politica guvernului lor este sa atraga bani ieftini pentru a ii da populatiei prin credite imobiliare garantate de stat, viitorul economiei romanesti este cel putin sumbru. Societatea de consum intern trebuie incurajata, acumularea de capital autohton cu atat mai mult si dezvoltarea productiei preferabil industriale de asemenea. Nici una nu se intampla inca.

    De-aia au fugit sobolanii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb