DUPĂ MAI BINE DE ŞAPTE ANI Acţiunile COS Târgovişte reintră la tranzacţionare

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie 2020

Acţiunile COS Târgovişte reintră la tranzacţionare

Acţiunile COS Târgovişte (COS) vor reintra la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) începând de astăzi, după o pauză de mai bine de şapte ani de la suspendare, în condiţiile deschiderii procedurii generale de insolvenţă, în data de 22 februarie 2013, pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

Combinatul de Oţeluri Speciale a anunţat săptămâna trecută, printr-un raport publicat la BVB, că sentinţa Tribunalului Dâmboviţa din 4 decembrie 2019, prin care fusese confirmat Planul de reorganizare a activităţii COS Targovişte, este definitivă, în urma deciziei din 9 septembrie a Curţii de Apel Ploieşti.

De menţionat că, planul iniţial de reorganizare nu mai poate fi îndeplinit, iar Ministerul Economiei are intenţia de a prelua combinatul.

Astfel, COS Târgovişte poate să devină prima companie privată, în insolvenţă, la care statul devine acţionar prin conversia în acţiuni a datoriei la buget, dacă intenţia Guvernului Ludovic Orban se va materializa. În acest caz, este posibil ca producţia combinatului să fie repornită până la finalul anului, susţin oficiali ai Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), conform CursDeGuvernare.ro.

Executivul va decide soluţia juridică ce urmează a fi folosită, după ce toate părţile - acţionarul majoritar, administratorul judiciar, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi creditorii - au aprobat de principiu operaţiunea, încă de luna trecută. Conform prezentării făcute premierului  Ludovic Orban de scretarul de stat Daniela Nicolescu, din Ministerul Economiei, soluţia fusese deja stabilită înainte de 24 septembrie. S-a convenit preluarea activului net, cu licenţe şi personal, urmată de o conversie a creanţelor în acţiuni, menţionează sursa citată. Cum planul iniţial de reorganizare nu mai poate fi îndeplinit, conform unui document din acel moment al MEEMA, creditorul majoritar a acceptat să propună în instanţă modificarea planului, astfel încât să se ajungă în final la conversia datoriilor în acţiuni.

Guvernul urmează să înfiinţeze prin HG o nouă societate comercială, la care MEEMA să fie acţionar majoritar, prin care să fie preluată partea funcţională din patrimoniul rezultat în urma divizării companiei (încă nu se stabilise valoarea la care se face divizarea), mai precis patru active. Noua firmă va proceda la conversia creanţelor bugetare în acţiuni, potrivit CursDeGuvernare.ro.

Într-o primă etapă se va diminua capitalul social în scopul acoperirii pierderilor, de la valoarea de 172,12 milioane de lei, la 6,88 milioane lei, prin reducerea valorii nominale a acţiunilor de la 2,50 de lei, la 0,1 lei per acţiune. Se păstrează cota de participare la capitalul social deţinută de fiecare participant.

În etapa a doua se face divizarea societăţii COS Târgovişte prin desprinderea părţii din patrimoniu (active productive, stocuri, datorii bugetare) către o companie nou înfiinţată, deţinută de Ministerul Economiei, în schimbul alocării de acţiuni sau părţi sociale ale societăţii beneficiare către societatea COS.

Modificările legislative necesare trebuie făcute în următoarea şedinţă de Guvern, de săptămâ­na viitoare, pentru ca planul să fie prezentat la termenul de pe 21 octombrie fixat la Tribunalul Dâmboviţa, mai notează CursDeGuvernare.ro.

În prezent, Mazur Investments deţine 86,6% din COS Târgovişte, iar Statul Român, prin Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS) 4,04% din combinat.

La ultimul preţ din piaţă al acţiunii COS, din data de 15 februarie 2013, de 0,55 lei, capitalizarea Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte era de 37,867 milioane de lei. BVB a suspendat limita de variaţie a acţiunilor COS în şedinţa de astăzi, până la formarea unui nou preţ de referinţă, iar piaţa "deal" nu este disponibilă în perioada respectivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb