DUPĂ MAJORAREA DOBÂNZILOR DE CĂTRE FEDERAL RESERVE Aşteptările inflaţioniste pe termen lung ale consumatorilor americani scad uşor în luna iunie

Mihai Gongoroi
Internaţional / 24 iunie 2022

Aşteptările inflaţioniste pe termen lung ale consumatorilor americani scad uşor în luna iunie

87% dintre americani aşteaptă majorări de dobândă din partea Federal Reserve

47% dintre americani spun că inflaţia le erodează standardele de viaţă

Aşteptările inflaţioniste pe termen lung (5-10 ani) ale consumatorilor americani au scăzut uşor în luna iunie, la 3,1%, de la 3,3% în urmă cu câteva săptămâni, pe fondul majorării de 75 de puncte de bază a dobânzilor operată de Federal Reserve (Fed) pe 15 iunie, potrivit celui mai recent sondaj al University of Michigan Survey of Consumer Sentiment. Sondajul, publicat vineri, arată însă cel mai slab nivel al încrederii consumatorilor americani din ultimii mai bine de 40 de ani.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat la mijlocul lunii că ce a condus la majorarea de 75 de puncte de bază (faţă de 50 de puncte de bază scenariul iniţial) a fost recenta creştere a aşteptărilor inflaţioniste pe termen lung la 3,3% de la 3%. Fed se uită la datele privind aşteptările inflaţioniste în condiţiile în care încearcă să ţină ancorate aceste aşteptări la un anumit nivel. Fed a semnalat că o evoluţia aşteptărilor inflaţioniste pe termen mediu şi lung va influenţa dimensiunea majorărilor de dobândă ce vor fi operate în lunile viitoare.

Per total, sondajul University of Michigan arată o amplă deteriorare a încrederii consumatorilor americani, valoarea indicelui compus pentru luna iunie fiind de 50 de puncte, cel mai scăzut nivel din istoria sondajului, care a început să fie elaborat în finalul anilor 1970. Analiştii anticipau o valoare de 50,2 puncte, în linie cu cifra preliminară furnizată acum trei săptămâni. De notat că sub-indicele condiţiilor curente a scăzut de asemenea la 53 de puncte, de la 54 de puncte în luna anterioară.

De asemenea, aşteptările inflaţioniste pentru următoarele 12 luni a rămas la o valoare de 5,3%, mult peste ţinta Fed de 2%, ce reprezintă în definiţia băncii centrale stabilitatea preţurilor. De menţionat că 86% dintre consumatori spun că se aşteaptă ca Federal Reserve să majoreze dobânzile în următoarele 12 luni.

"Avem o scădere de 14,5% (a încrederii consumatorilor) faţă de luna mai. Vedem declinuri mari atât în ceea ce priveşte condiţiile curente cât şi pe componenta aşteptărilor, dar mai important vedem declinuri pe multiple categorii demografice, categorii de venit, categorii diferenţiate în funcţie de nivelul de educaţie, de statutul de proprietar sau chiriaş, chiar şi afiliere politică. Pe toate aceste categorii încrederea scade", a declarat Joanne Hsu, directorul University of Michigan Consumer Sentiment Survey, la BloombergTV.

Aceasta a adăugat că sondajul este unul "forward looking", adică unul care oferă detalii privind posibile tendinţe de consum ale americanilor înainte de publicarea raportărilor oficiale privind vânzările cu amănuntul..

"Există şi un lucru diferit faţă de lunile anterioare. În mod special luna mai am avut o diferenţă între modul în care consumatorii se raportează la economie şi modul în care se raportează la finanţele personale, care erau mai stabile chiar dacă indicele per total înregistra un declin. Luna aceasta vedem inclusiv o scădere a încrederii privind finanţele personale în acelaşi timp în care sentimentul macroeconomic scade şi el. Deci, în prezent, principala îngrijorare a oamenilor, după cum arată sondajul, este inflaţia, inflaţia, inflaţia. Este imposibil de ignorat", a explicat Joanne Hsu, care a adăugat că incertitudinea privind inflaţia este foarte mare.

"Măsurătorile noastre pentru incertitudinea privind aşteptările inflaţioniste pe termen lung sunt la cel mai ridicat nivel din 1991 încoace", a mai spus Hsu, care a adăugat că 47% din consumatori spun că inflaţia le erodează standardul de viaţă.

De notat de asemenea că aşteptările inflaţioniste pe 5 ani din piaţa americană - estimările traderilor, analiştilor şi economiştilor - au scăzut relativ puternic în ultima perioadă, la 2,69% în luna iunie, de la peste 3,6% în aprilie, cel mai scăzut nivel din acest an. Totodată, aşteptările inflaţioniste pe termen lung din piaţă (10 year US Breakeven Inflation Rate - %) au scăzut de asemenea la 2,5%, de la un vârf al ultimilor 20 de ani de 3,02% în luna aprilie.

Scăderea anticipaţiilor inflaţioniste din piaţă are legătură cu majorările de dobândă ale Fed şi încetinirea economică actuală care a fost inclusă în preţuri.

Un factor de urmărit în ceea ce priveşte aşteptările inflaţioniste la nivel de consumatori este numărul grevelor şi protestelor, în condiţiile în care în Europa au avut loc greve şi proteste în această săptămână în portul din Hamburg, în cadrul companiei britanice de trafir feroviar (sindicatele franceze din traficul feroviar pregătesc un protest naţional pe 6 iulie), iar echipajele de zbor ale Ryanair au blocat zeci de curse aeriene. Solicitările privesc în principal majorări salariale în contextul inflaţiei galopante din ultimele luni. De menţionat totodată că încrederea consumatorilor britanici este de asemenea la cel mai scăzut nivel din ultimii cel puţin 50 de ani (vezi grafic UK).

Aşteptările inflaţioniste pe termen lung ale consumatorilor americani scad uşor în luna iunie

Joanne Hsu, directorul sondajului privind consumatorii americani, a mai avertizat la BloombergTV că faptul că toate măsurătorile University of Michigan înregistrează o scădere în luna iunie sugerează că americanii vor încerca să-şi ajusteze comportamentul de consum într-un fel sau altul în perioada următoare, fie prin înlocuirea unor anumite tipuri de bunuri sau direct prin reducerea cheltuielilor.

"Ce rămâne de văzut este cât de puternică va fi această ajustare şi cât de rapidă va deveni", a conchis Joanne Hsu.

Vânzările de case noi din SUA au crescut puternic în luna mai după o scădere masivă în luna aprilie

Vânzările de case noi din SUA au crescut puternic în luna mai, cu un ritm lunar de +10,7%, după o scădere masivă în luna aprilie, de -12%, revizuită pozitiv de la -16,6%. În total, vânzările de case noi s-au ridicat la 0,69 milioane faţă de 0,63 milioane în luna aprilie. Analiştii anticipau o nouă scădere a numărului caselor noi vândute, la 0,59 milioane. De notat că piaţa americană se confruntă cu o ofertă slabă de noi locuinţe, un factor de aşteptat să sprijine parţial preţurile imobiliarelor în ciuda deteriorării masive a sentimentului şi scăderii de până acum a preţurilor.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb