DUPĂ PANDEMIA DE COVID 19 Cîţu:"Dacă păstrăm capacitatea de producţie şi nu distrugem ce funcţionează, economia va reveni rapid"

M.G.
Ziarul BURSA #Politică / 2 aprilie 2020

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu

"Dacă aruncăm toate gloanţele doar pentru a fi populişti, atunci recuperarea va fi lungă şi dureroasă", spune ministrul de finanţe "Cred că agenţiile de rating pot să facă diferenţa între nişte costuri suplimentare, de criză, şi structura economiei" Cîţu exclude "taxa de solidaritate" propusă de Daniel Dăianu şi promite că nu introduce taxe

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, se aşteaptă ca economia României să fie pe negativ anul acesta, dar nu crede că estimările analiştilor financiar-bancari, care anticipează o contracţie de până la 6% a PIB, sunt reale.

Florin Cîţu a declarat, în cadrul unei intervenţii la Hotnews.ro: "Pe creşterea economică nu sunt aşa pesimist, pentru că văd şi cum răspunde sectorul privat, văd cum sectorul privat se reorientează (...) este adevărat că s-ar putea ca economia să fie pe negativ anul acesta, dar nu cred că acele scenarii pe care le-am văzut sunt reale. Cred în continuare că dacă putem să păstrăm capacitatea de producţie intactă, ne putem reveni foarte rapid după. Şi dacă ţinem oamenii sănătoşi şi liniştiţi acasă şi să nu aibă nici grija ratelor şi aşa mai departe, atunci pot să revină la muncă. La deficit, bineînţeles că aici depinde de cât... şi aici vor fi două tipuri de deficit şi va trebui să discutăm: un deficit care este structural, un deficit al nostru, şi un deficit care apare din cauza acestor costuri (suplimentare cu criza). Am văzut şi acolo (la bănci - n.r.) un scenariu, vom ieşi cu un deficit săptămâna viitoare, dar vă spun aşa, ca ordin de mărime, ceea ce facem noi în acest moment, pachetul (de stimulare) reprezintă circa 3% din PIB. Dar asta-i pe partea de cheltuieli, bineînţeles că o să conteze şi partea de venituri, cât colectăm, şi de aceea fac un apel către companii: noi ne facem treaba, plătim facturi la timp şi dăm şi bonificaţii, (dar) cei care pot să plătească impozitele ar trebui să le plătească pentru că doar aşa menţinem lucrurile să meargă şi avem şi o presiune mai mică de finanţat din piaţă. Dar noi nu suntem la fel de pesimişti ca analiştii".

Estimările analiştilor bancari de la Erste Group şi ING Bank dau PIB-ul în scădere în acest an cu un interval cuprins între 4 şi 6 procente şi un deficit de 7-9% din PIB, în timp ce deficitul estimat în bugetul aprobat la începutul anului, înainte de actuala criză, era de 3,6% din PIB.

În ceea ce priveşte ratingurile suverane ale României, în contextul în care la 24 aprilie Moody's va publica decizia privind ratingul de credit al ţării noastre, Cîţu a precizat că poartă discuţii cu agenţiile şi a explicat analiştilor pachetele de sprijin pentru economie şi planurile Guvernului în ideea în care aceştia să nu penalizeze România.

"Eu cred că agenţiile de rating pot să facă diferenţa între nişte costuri, cum se spune - one-off, se întâmplă o singură dată când ai o criză, şi structura economiei. Eu am discuţii şi cu Moody's şi cu Fitch, le-am explicat şi pachetele, şi ce vrem să facem, vom vedea ce spun domniile lor. Dar şi cu decizia S&P de anul trecut, care arăta că situaţia se deteriorează, am reuşit să merg să conving pieţele internaţionale să ne împrumutăm la minime istorice. Până la urmă contează şi ce faci şi cum vorbeşti cu investitorii. Agenţiile de rating au modelele lor, eu sper că modelele lor includ şi această criză. Ar trebui să scoată costul suplimentar cu criza din acel model, pentru că nu are niciun sens să-l introduci pentru termen lung, întrucât este doar o chestiune pe termen scurt. Vom vedea ce se va întâmpla atunci", a spus ministrul Finanţelor Publice.

Fitch Ratings va publica decizia privind ratingul la data de 1 mai, iar S&P la începutul lunii iunie.

În ceea ce priveşte un nou acord cu FMI şi modalităţile de finanţare a deficitului, care se va duce cel puţin spre 6% din PIB, Cîţu a declarat: "Romania nu are nevoie de un acord cu FMI. Da, ne uităm la toate instituţiile internaţionale care au facilităţi pentru perioade de criză fără condiţii. Aici este vorba de BERD, de Banca Mondială, orice instituţie. Există facilităţi fără condiţii, fără acord, fără nimic, doar pentru perioada de criză. Deci la asta ne uităm. Dar tipul de prioritate este următorul: ne uităm mai întâi la piaţa locală, ne finanţăm din piaţa locală, vedem ce putem să luăm de acolo, ne uităm şi pe piaţa internaţională, vedem dacă putem să emitem obligaţiuni, mergem şi acolo şi luăm cum am avut succes în iarnă, dacă vedem o oportunitate, şi apoi bineînţeles ne uităm şi la instituţiile internaţionale unde sunt condiţii mai bune de împrumut şi fără condiţii. Obiectivul este să finanţăm acest deficit pentru că trebuie să ajungă banii la oameni la timp, şi şomajul tehnic, pentru că oamenii au deja o problemă că au ajuns fără vina lor în şomaj tehnic. Nu trebuie să mai aibă şi stresul dacă primesc sau nu primesc la timp şomajul tehnic şi de aceea trebuie să mă asigur că banii ajung la timp, la fel şi la pensii, la fel şi la salarii, la liniile de credit care trebuiesc finanţate la timp".

Cîţu a mai precizat că a preluat mandatul de ministru cu obiectivul de a informatiza ANAF şi Ministerul de Finanţe, informatizări care se vor face mai rapid decât se preconiza ca urmare a crizei.

În ceea ce priveşte alte măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri, ministrul de Finanţe a precizat: "Vreau să văd cum funcţionează ceea ce am făcut până acum. Avem deja liniile de credit pentru IMM şi veţi vedea şi prin Eximbank un set de măsuri pentru companii mari, similare, cu garanţii, avem plata şomajului tehnic, al doilea tip de măsură şi avem şi această ordonanţă cu amânarea ratelor în sistemul bancar. Sunt 3 măsuri care acoperă o plajă largă de probleme, dar care abia acum se implementează. Normele vor fi mâine pentru cele două, (şi cea) de la Eximbank, pentru şomaj tehnic de abia astăzi (n.r. ieri) au început să se primească cereri. Eu cred că trebuie să stăm măcar o săptămână să vedem impactul în economie, unde îmbunătăţim. Am răspuns imediat la sugestii, şi la şomajul tehnic unde s-a spus că sistemul pe care l-am pus în prima ordonanţă era complicat şi aşa mai departe, s-a renunţat la certificatul de stare de urgenţă. Suntem deschişi pentru că nimeni nu a mai trecut printr-o asemenea criză până acum, în care să spunem oamenilor să stea acasă dar în acelaşi timp vrem şi economia să funcţioneze. Pare un paradon dar trebuie să trecem prin această situaţie. Unde am greşit, corectăm".

Ministrul de resort a mai precizat: "Dacă şi aici este obiectivul major, dacă putem să păstrăm capacitatea de producţie intactă ne vom reveni foarte rapid după ce trece criza de sănătate. Dacă rezolvăm criza de sănătate şi putem să păstrăm şi capacitatea de producţie intactă ne revenim imediat. Dacă distrugem capacitatea de producţie, dacă distrugem sitemul financiar-bancar, dacă distrugem tot ce avem, ce funcţionează astăzi şi aruncăm toate gloanţele acum doar pentru a fi populişti atunci recuperarea după această perioadă va fi de lungă durată şi foarte dureroasă". Oficialul a spus că sistemul public s-a adaptat, iar funcţionarii din ministere lucrează de acasă. Cîţu a exclus, ca opinie personală, o tăiere a salariilor din sectorul public precizând că există alte căi de a reduce cheltuielile în sectorul public. Totodată, ministrul a exclus posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate pe veniturile de peste 10.000 de lei, idee înaintată de preşedintele Consiliului Fiscal Daniel Dăianu.

"Sunt câteva lecţii pe care le-am învăţat în criza din 2008-2010 şi nu le vom repeta. Nu introduci taxe în perioada de criză şi nu omori lichiditatea, două lucruri pe care nu le vom face. Introducerea de taxe distorsionează imediat sistemul şi produce probleme mai mari pe care nu le poţi gestiona, mai ales în perioade de criză - eşti în criză, în frână economică, dacă introduci taxe frâneşti şi mai mult economia. La fel şi lichiditatea, avem nevoie de lichiditate în sistem ca să facem plăţi, să finanţăm deficitul bugetar ca mai departe să injectăm lichiditate. Nimeni nu vorbeşte de taxe în acest moment, este lecţia invăţată în 2008-2010", a spus Cîţu, adăugând că el merge pe ideea acordării de bonificaţii pentru corporaţiile mari (5%) şi IMM-uri (10%) ca acestea să-şi plătească impozitul pe profit.

Ministrul a mai anunţat că normele de aplicare pentru OUG privind amânarea ratelor la bancă vor fi aprobate în şedinţa de guvern de astăzi şi a explicat succint cum poate un român care are credit să-şi amâne ratele.

"Ordonanţa a trecut luni, cu clarificări pentru că au fost tot felul de dezbateri în sectorul public, iar mâine (astăzi - n.r.) în şedinţa de Guvern vom aproba şi normele de aplicare. Am cerut să fie o procedură foarte simplă pentru că vorbim de persoane care au fost afectate direct sau indirect de această situaţie de criză de sănătate, pentru ei a fost creată această posibilitate. Ordonanţa se referă la cei care au fost afectaţi, persoane fizice sau juridice. (...) Ratele la bancă se calculează în funcţie de venituri. Când ai fost trimis în şomaj tehnic este clar că ai fost afectat direct, dar există şi situaşii în care ai fost afectat indirect, când veniturile familiei au fost afectate. Încercăm să prindem o plajă cât mai largă de persoane să aibă acces la această facilitate. În acelaşi timp, am extins si pentru persoanele care îşi vor plăti rata (restanţele - n.r.) până în momentul în care depun cererea. Tot mâine (n.r. astăzi) se vor aproba şi normele de aplicare pentru ordonanţa cu sprijinul acordat IMM-urilor. Aici este un plafon de 5 miliarde de lei, la rectificarea bugetară vom creşte plafonul la 15 miliarde de lei", a spus Cîţu.

El a mai adăugat că rectificarea bugetară ce va fi adoptată săptămâna viitoare urmăreşte să aloce mai mulţi bani pentru a trece de criza de sănătate publică.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Lumea nu va mai arat ca ianinte dupa criza! De aceea a si fost provocata criza. O noua era, bazata pe noi coduri genetice va incepe....

    1. aiureli, nu se schimba nimic

    Propun:

    Creșterea inovației și a cercetării în domeniul tehnologiilor avansate și durabile prin Crearea unei Agenții Naționale pentru Implementarea invențiilor care să valorifice invențiile verzi românești deja existente și potențiale. România ar avea invenții revoluționare care pot genera miliarde de euro.Există studiu de impact realizat de forumul inventatorilor care demonstrează că o investiție de 18 miliarde de euro în valorificarea invențiilor va aduce o creștere economică durabilă de 10 % la sută, anual.Dacă până în prezent nu și-au pus problema creerii unei instituții care să valorifice invențiile poporului roman, acest pact ecologic va face să devină realitate această instituție care va permite o creștere economică durabiăl de cel puțin 6 %. Impactul va fi la nivel mondial prin exportul acestor tehnologii. 

    Creșterea creativității tehnice, artistice introdusă în învățământ va fi materializată în numeroase invenții, inclusiv în domeniul societal va crea premisele unui nou model societal care să asigure coeziune economică, socială și teritorială de facto nu numai de jure. Numeroase premii pe care le iau cercetătorii și copiii români la numeroase olimpiade și concursuri de inventică vor crește exponențial. Invențiile românești au o valoare extraordinară, condiția este ca acestea să fie puse în practică, sprijinite.  

    Inovații care duc la scăderea emisiilor cu efect de seră prin stocarea CO2 în cutii și dus în sere pentru a asigura hrana plantelor, de exemplu. 

    Imbuntăţirea eficienţei energetice şi termice a clădirilor prin izolarea clădirilor de exemplu printr-o vopsea izolatoare 

    Transformarea sectoarelor cu un nivel de emisii de gaze cu efect de seră mare, de sprijin ar trebui să promoveze noi activități, prin implementarea de noi tehnologii, noi procese sau produse 

    Reducerea gazele cu efect de seră prin  

    - împăduriri, stoparea tăierilor de păduri  

    - transformarea deșeurilor în peleți și folosiți pentru încălzirea locuințelor 

    Intoarcerea acasă a elitelor din cercetare care pot crea acest impact pozitiv asupra creșterii economice durabile. 

    I.Economie circulară neutră climatic- Creștere economică durabilă folosind energia curată, promovând grija pentru natură 

    Primul pilon, Fondul Tranzitiei Juste, va aloca bani pentru a diminua impactul negativ asupra regiunilor europene care vor fi cel mai puternic afectate, cum este cazul regiunilor miniere carbonifere din România. 

    investiții în implementarea tehnologiei și infrastructurii pentru energie curată la prețuri accesibile, în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, eficiența energetică și energia din surse regenerabile; 

    investiții în regenerare și decontaminarea siturilor, reabilitarea terenurilor și proiecte Repurposing;  

    investițiile în consolidarea economiei circulare, inclusiv prin prevenirea generării de deșeuri, reducerea, utilizarea eficientă a resurselor, reutilizarea, repararea și reciclarea; 

    investițiile în consolidarea economiei circulare, inclusiv prin prevenirea generării de deșeuri, reducerea, utilizarea eficientă a resurselor, reutilizarea, repararea și reciclarea; 

    investiții în regenerare și decontaminarea siturilor, reabilitarea terenurilor și proiecte Repurposing;  

    posibil să fie afectate alte politici: PAC, coeziunea, transport, inovarea sau cercetarea, 

    Posibile tăieri din fondurile europene pentru fermierii români sau 

    Posibile tăieri din fondurile pentru investiții în infrastructura rutieră din România. 

    nu se acordă sprijin pentru a construi celelalte reactoare nucleare de la Cernavodă care să contribuie la necesarul de energie al României în perioada următoare deoarece modul cum luăm energia din mediu este distructivă chiar la nivelul sursei. De aceea e nevoie de soluții alternative cum sunt: energia liberă, fuziunea la rece, motorul cu apă, invenții ale domnului Bordeianu de la Institutul de inventică din Iași, reprezintă soluția ideală pentru îndeplinirea obiectivului României, al Uniunii Europene și al lumii, de neutralitate ecologică. 

    Să dăm un exemplu esențial pentru a asigura alimente pentru populație, asigurarea irigațiilor e esențială în agricultură prin extragerea apei din sol, folosind energia eoliană, solară și subtilă a domnului Bordeianu. 

    Introducerea de ECOTEHNOLGII - putem aduce armonie în natură, putem bea apă din orice râu din munte, Natura ca profesor, Inteligența și dinamica energiei sunt cărți de referință în acest domeniu.

    Implementarea proiectului Infra Meteo cu toate cele șapte obiective, inclusiv crearea Centrului European Regional de Agrometeorologie, va deveni operațional în anul 2023. Finanțarea proiectului privind realizarea Centrului European de Agrometeorologie pentru Regiunea VI a Europei, din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale, este asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, iar termenul de operaționalizare este 2023 deoarece România va fi gazda.În ceea ce privește resursele financiare pentru implementarea proiectului Infra Meteo, acestea sunt în sumă de 50 de milioane de euro, 85% provenind din fonduri europene și 15% de la Guvernul României.Prin proiectul Inframeteo se continuă dezvoltarea sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protecției vieții și a bunurilor materiale. Astfel, se urmărește reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră.„În cadrul acestui centru se vor putea realiza evaluări ale impactului fenomenelor legate de vreme și climă asupra sistemelor agricole și se vor putea identifica măsuri de adaptare care trebuie luate în contextul în care variabilitatea și schimbările climatice sunt din ce în ce mai evidente”  

    1. Stii care este problema?

      Astia (actualii si fostii) stiu ce este de facut, dar nu o fac? 

      De ce oare? 

      Nota - Ai uitat de infiintarea unei Agentii Nationale de Achiziti Centralizate (ANAC) astfel incat toate achizitiile platite din sistemele publice (nationale, locale, ale entitatilor administrate de stat gen spitale) sa se faca centralizat pentru a exclude astfel manifestarea intereselor personale/de grup sau a prostiei/incompetentei unor primari, manageri etc. Primariile si spitalele sa nu mai achizitioneze individual ci sa trimita situatiile cu nevoile de materiale/aparatura/echipament e servicii etc catre filialele judetene (sau sectoriale) ale ANAC. In acest fel se vor putea diminua pana la eliminare achizitiile la suprapret, achizitiile inutile (dar aducatoare de profituri pentru primari/manageri) ba chiar se pot obtine timpi de asteptare si preturi mai bune avand in vedere ca achizitiile vor fi mai voluminoase, executate de personal specializat si totodata vor fi mai usor de supravegheat (o agentie este mai usor de verificat decat mii de primarii si sute de entitati conduse de stat). Ba mai mult, se vor elimina incompetentii de la conducerea primariilor (pentru ca in absenta ciolanului nu vor mai avea motiv pentru a candida si astfel vor avea loc in adminitratia locala cei buni si bine intentionati ). Adio contracte de genul celor incheiate cu Tel Drum! 

      Acesta este vaccinul anti coruptie si anti-incompetenta - Agentia Nationale de Achiziti Centralizate

      Sa vedem daca politicul ne vrea binele si o sa-l foloseasca. 

    Rezolvarea conflictelor legate de crizele energetice Modificarea mediului înconjurător prin tehnologii speciale militare duce la scăderea dependenței energetice față de Rusia însă pot pune în pericol viața.Termenul de modificare a mediului înconjurător se referă la orice tehnică care își propune schimbarea printr-o manipulare deliberată a proceselor naturale, dinamica, compoziția și structura pămîntului, litosferă, atmosferă, inclusiv biosfera,operațiile de modificare din spațiu. Modificările climatice pot fi folosite pentru intimidare, intră în sfera securității de mediu.Posibilitatea de a genera ceață, ploaie, uragane, viscol, cutremure, climat artificial sau de a modifica cumva spațiul face parte dintr-un sistem integrat de tehnologii militare.

    Impactul imprimantei 3D, de exemplu, va asigura autonomia populație, inclusiv din punct de vedere energetic. 

    încurajarea formelor de transport alternativ (mersul pe bicicletă, car-pooling, car-sharing etc.) prin planificarea urbană şi dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru ciclism (piste pentru biciclete, compartimente speciale pentru biciclete în metrou şi trenuri, etc.) şi extinderea zonelor pietonale, în special în marile aglomerări urbane 

    abandonarea rotilor pentru aripi.Inginerul român Marius Arghirescu a trimis la brevetare la Oficiul de Invenţii şi Mărci o dronă cu propulsie ionică, care ar trebui să funcţioneze pe principiile enunţate de celebrul fizician sârb Nicola Tesla.Noua tehnologie se poate aplica mai multor tipuri de obiecte zburătoare, de la drone, la avioane convenționale.Doi cercetatori, absolventi ai Facultatii de Fizica din Timisoara, au inventat primul motor rotativ functional cu propulsie ionica din lume.Motorul ionic, soluţia la modul de propulsare al mini-sateliţilor.Acum nimeni nu îşi poate imagina că se poate atinge satelitul natural al Pământului cu numai o parte dintr-un litru de combustibil. Arghirescu a prezentat o invenţie de pionerat - drona cu propulsie ionică, primind medalia de aur şi marele premiu al salonului de inventică şi inovaţie. Invenţia sa constă într-o dronă realizată din material metalic uşor sau compozit metalizat, cu două aripi, o coadă şi o parte tip clopot dispusă central şi având o carcasă metalizată. Propulsia dispozitivului de zbor ar urma să se realizeze prin intermediul unei bobine Tesla de înaltă tensiune.  

    “Prevăd o dezvoltare a maşinilor de zbor care să o depăşească pe cea a automobilului. Mă aştept la o contribuţie importantă a domnului Ford la realizarea acestui progres. Problema locurilor de parcare şi a drumurilor aglomerate va fi rezolvată. Turnuri de parcare se vor înălţa în marile oraşe, iar şoselele se vor înmulţi doar atât cât este nevoie. În final, şoselele vor deveni inutile pentru că civilizaţia va abandona roţile pentru aripi”.

    “Copilul visurilor lui Tesla”, cum numea inventatorul maşina sa de zbor, aşteaptă să fie redata oamenilor. 

    II. Reducerea emisiilor cu efect de seră - Românie verde

    Românie cu orașe și sate"verzi" 

    descriere a tipului de operațiuni avute în vedere și contribuția lor de așteptat pentru a atenua impactul tranziției 

    1.Antreprenoriatului în domeniul dezvoltarii durabile și al schimbărilor climatice 

    Sprijinirea tinerilor întreprinzatori și  

    întreprinderile mici și mijlocii inovative verzi 

    2.Ocupare - creerii de noi locuri de muncă în domeniul dezvoltării durabile și al schimbărilor climatice - sincronie cu pilonul social european 

    recalificare profesională relevantă pentru a evita ca fără cerere pe piața muncii pentru acea calificare nouă nu va aduce nimic bun oamenilor. 

    investiţiile necesare pentru a ajuta lucrătorii şi comunităţile care se bazează pe lanţul valoric al combustibililor fosili.  

    stimulente pentru deblocarea şi redirecţionarea investiţiilor publice şi private 

    va facilita realizarea de investiţii durabile de către autorităţile publice, încurajând 

    - “înverzirea” bugetului  

    - achiziţiile publice ecologice  

    - facilitarea procedurile de aprobare a ajutoarelor de stat destinate regiunilor vizate de tranziţia echitabilă. 

    III. O Românie incluzivă, care îmbunătățește calitatea vieții și a sănătății cetățenilor 

    perfecționar ea și recalificarea lucrătorilor; 

    asistență post-căutare pentru locuri de muncă 

    includerea activă a solicitanților; 

    Locuri de muncă pentru oameni în domeniul protecției mediului 

    Nivel de prosperitate bazat pe energia liberă cea care propulsează în spațiu la propriu și la figurat iar bobinaTesla, în sine ar putea fi soluția pentru energie curată.Energia liberă va oferi și libertate de autorealizare a fiecărui cetățean ieșind din starea de supraviețuire care îi ocupă tot timpul. Această energie se bazează pe radiația proprie a pământului radiația Schuman. Oricine se poate conecta la ea, ca o antenă. Orice undă se putea conecta la aceasta undă, folosind o energie din orice punct din univers. Radiația cu frecventa de 7,83 este curativă. Funcționează cu frecvența vidului, autooscilează. Este energia, vidului, energia eterică care este infinită. 

    încurajarea formelor de transport alternativ (mersul pe bicicletă, car-pooling, car-sharing etc.) prin planificarea urbană şi dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru ciclism (piste pentru biciclete, compartimente speciale pentru biciclete în metrou şi trenuri, etc.) şi extinderea zonelor pietonale, în special în marile aglomerări urbane 

    Politici de economie socială care vor crea autonomie financiară 

    Crearea unui nou model societal care să asigure coeziune socială de facto nu doar de jure. 

    Risc major 

    Razboiul climatic este astăzi o realitate. Există riscul, în plus, ca aceste teste din ionosfera să poată "declanșa o cascadă de electroni, care ar produce inversarea polilor magnetici ai Pamântului". In Parlamentul European și în legislativul statului Alaska au avut loc audieri, invocand probleme ecologice.Avansate în acest extrem de periculos domeniu militar sunt Statele Unite, Rusia (moștenire de la fosta URSS), China, India și alte câteva state. Deoarece însa experiențele în domeniul razboiului climatic lovesc, în prezent, zone întinse ale planetei, aceste experiențe sunt ținute departe de mass-media și de opinia publică. Unul dintre aceștia, expertul în energie Gratan Healy, consilier al OSCE și Magda Hallvoet, deputat, șeful grupului parlamentar al Verzilor din Parlamentul European, au dezvăluit că acest proiect este "arma finală" ce poate duce la sfârșitul civilizației umane, a lumii însăși. Cei doi au prezentat un raport în care afirma că acest tip de armament considerat în stadiul actual neletal ("non lethal weaponery") are consecințe dezastruoase asupra mediului înconjurator și, mai mult decât atât, pune în pericol libertatea individuală și democrația. "Este evident că avem de-a face cu o armă strategică, dar nu este destul de clar dacă acesta are un scop defensiv sau ofensiv și împotriva cărui inamic potențial va fi folosită".De-a lungul timpului despre HAARP s-a spus că a declanșat unele catastrofe, cum ar fi inundații, secete, uragane, furtuni, cutremure devastatoare în Iran, Pakistan, Haiti, Turcia, Grecia și Filipine, întreruperi majore ale distribuției de energie electrică, prăbușirea zborului TWA 800, sindromul Războiului din Golf și sindromul oboselii cronice.Proiectul HAARP poate fi considerat o armă excepțională împotriva oricăror atacuri terestre, aeriene, cosmice și chiar extraterestre.HAARP utilizează un echipament terestru constituit dintr-o rețea de antene. Acest sistem de antene speciale de mare putere este descris de către unii oameni de știință drept "o teribilă armă geofizică, strategică și cosmică de energie dirijată", "o reeditare a proiectului Star Wars într-o formă mult mai economică și, în același timp, mult mai periculoasă, capabilă să provoace schimbarea vremii, producând ploi torențiale, uragane, inundații și chiar cutremure". 

    Așadar cine asigură securitatea ființelor și a ecosistemului? 

    Depopulare și extincție a plantelor și animalelor prin:  

    1.Război biologic,Condex alimentarius, modificări genetice, iradierea fructelor și legumele importate, produse farmaceutice cu efecte secundare care tratează simptomul și nu cauza, vaccinare, prin care se inoculează virusuri în organism.  

    2.Controlul vremii- HAARP și Chemtrails (aluminiu) 

    3.Crearea unui superconductor, ca un fel de internet la nivel global, prin care se atacă la nevoie

    4.Schimbarea înclinării axiale a Pământului.Consilierul DG de la DG mediu ne-a tinut un curs despre schimbările orbitei pe care Pământul se deplasează în jurul Soarelui, împreună cu modificare înclinării axiale a Pământului, sunt responsabile de ceea ce climatologii au numit de-a lungul timpului „încălzire globală” sau „schimbări climatice”“Din ce în ce mai mulți oameni de știință serioși ridică semne de întrebare cu privire la ideea că „schimbările climatice” au vreo legătură cu folosirea combustibililor fosili sau cu activitățile umane. E drept, motoarele cu ardere internă sunt poluante și ne afectează sănătatea, dar în ceea ce privește așa-zisa „încălzire globală”, lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât ni le prezintă elitele mondiale.Prestigioasa NASA (National Aeronautics and Space Administration) afirmă, de pildă, că schimbările climatice au o altă explicație și anume modificarea orbitei pe care Pământul o descrie în jurul Soarelui.In anul 1958, NASA a observat pentru prima dată că schimbările orbitei pe care Pământul se deplasează în jurul Soarelui, împreună cu modificare înclinării axiale a Pământului, sunt responsabile de ceea ce climatologii au numit de-a lungul timpului „încălzire globală” sau „schimbări climatice”.„NASA a ales, însă, să păstreze tăcerea”, scrie Ethan Huff pe site-ul natuiralnews.com, și i-a lăsat pe progresiști să-și difuzeze liniștiți teoriile alarmiste cu privire la faptul că umanitatea riscă extincția dacă nu se iau măsuri urgente, precum reducerea consumului de combustibili fosili, interzicerea ambalajelor de plastic, ba chiar și împuținarea șeptelului mondial de vite. 

    Așadar cine asigură securitatea ființelor și a ecosistemului?

    Depopulare și extincție a plantelor și animalelor prin:  

    1.Război biologic,Condex alimentarius, modificări genetice, iradierea fructelor și legumele importate, produse farmaceutice cu efecte secundare care tratează simptomul și nu cauza, vaccinare, prin care se inoculează virusuri în organism.  

    2.Controlul vremii- HAARP și Chemtrails (aluminiu)  

    3.Crearea unui superconductor, ca un fel de internet la nivel global, prin care se atacă la nevoie 

    4.Schimbarea înclinării axiale a Pământului.Consilierul DG de la DG mediu ne-a tinut un curs despre schimbările orbitei pe care Pământul se deplasează în jurul Soarelui, împreună cu modificare înclinării axiale a Pământului, sunt responsabile de ceea ce climatologii au numit de-a lungul timpului „încălzire globală” sau „schimbări climatice”“Din ce în ce mai mulți oameni de știință serioși ridică semne de întrebare cu privire la ideea că „schimbările climatice” au vreo legătură cu folosirea combustibililor fosili sau cu activitățile umane. E drept, motoarele cu ardere internă sunt poluante și ne afectează sănătatea, dar în ceea ce privește așa-zisa „încălzire globală”, lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât ni le prezintă elitele mondiale.Prestigioasa NASA (National Aeronautics and Space Administration) afirmă, de pildă, că schimbările climatice au o altă explicație și anume modificarea orbitei pe care Pământul o descrie în jurul Soarelui.In anul 1958, NASA a observat pentru prima dată că schimbările orbitei pe care Pământul se deplasează în jurul Soarelui, împreună cu modificare înclinării axiale a Pământului, sunt responsabile de ceea ce climatologii au numit de-a lungul timpului „încălzire globală” sau „schimbări climatice”.„NASA a ales, însă, să păstreze tăcerea”, scrie Ethan Huff pe site-ul natuiralnews.com, și i-a lăsat pe progresiști să-și difuzeze liniștiți teoriile alarmiste cu privire la faptul că umanitatea riscă extincția dacă nu se iau măsuri urgente, precum reducerea consumului de combustibili fosili, interzicerea ambalajelor de plastic, ba chiar și împuținarea șeptelului mondial de vite.  

    Am o recomandare pentru aceasta publicatie - salvati integral acest articol si postati-l din nou in oglinda la 31 decembrie 2020 cand se incheie exercitiul bugetar din acest an, nu doar pentru a vedea cat va fi deficitul, ci ca sa se vada citu in oglinda.

    pe lumea asta, sunt mai multe feluri de prosti - prosti fara carte (unii zic despre dancila), prosti cu carte (citu, orban, iohannis, de exemplu) sau prosti care isi dau drumul pe aici prin unele comentarii de pe forum si se dau singuri de gol in loc sa respecte dictonul Daca taceai, filosof ramaneai! 

    ironia sortii fuse cruda asta data - au dat jos pesedeul si au trecut baietii astia la butoane, e inca devreme sa judecam ce au facut (raul e in plina desfasurare, iar masurile tragicomice la fel). sa luam exemplu pe citu, omul, fost economist-sef de banca mare niste ani dc nu ma insel, a dat pe goarna multe tampenii cand era in opozitie, acum a trecut la butoane - pe de o parte, spune prostii, pe de alta parte, minte ca un prost adica nu poate fi crezut de altii, iar pe de alta parte, repeta ca un papagal prostiile/manipularile altora. 

    Prostul asta nu a dus in viata lui un exercitiu bugetar cap-coada, de aici avalansa de perle din articol - nu are nevoie de bani de la fmi, nu vede o scadere economica asa mare ca analistii bancilor, e optimist cand se uita la sectorul privat (doamne fereste, exact acolo va fi o gaura uriasa in termen de pana la un an) nu continui lista ca acest citu cand vb e un dezastru live. 

    provocare pt toti cei care anul trecut o faceau pe dancila prost, citu e destept? eu zic ca e doar un prost cu carte, adica specia celor mai periculosi dintre prosti, stie el ceva, dar nu ce trebuie..

    1. am uitat sa pun pe lista perlelor lui citu asta cu revenirea rapida a economiei sau pe aia cu sa nu tragem toate gloantele ca sa nu fie populisti, stai sa vezi cand o sa le tragi pe toate degeaba, ,,finantistule,,!

      Din curiozitate, pe Dragnea, Dancila, Pop, Olguta, omul mitraliera, Serban Nicolae, Codrin Stefanescu, Mazare + pleiada de baroni locali in frunte cu eternul Oprisan, unde ii incadrezi.

      In opinia ta ei nu sunt prosti, cu siguranta, dar in opinia mea sunt "baietii destepti" ai politicii autohtone, adica marii tepari ai neamului (alaturi de multi alti).

      Nu, ei nu sunt prosti (ci doar mari hoti smecheri) ci aia care ii sustin (ca tine, de exemplu). 

      Sunt de acord cu tine ca cei de la pesede pot fi numiti hoti, unii sunt dovediti, altii neprinsi, dar asta cred si eu. te inseli daca tu crezi ca sustin asa ceva, dar trebuie sa te scuturi de propaganda daca poti gandi rational si sa fim atenti la ce fac cei care guverneaza acum, cu atat mai mult intr-o situatie de criza, cand ar trebui masuri rapide si inspirate pt limitarea pierderilor.nu ii sustin nici pe hotii de la pesede, dar nici pe prostii astia, si inca mai cred ca penele poate oferi ceva mai bun si mai serios tarii decat pe zevzecii astia iohannis, orban, citu.

      inteleg ca tu te-ai pune in categoria prostilor care ii sustin pe prostii astia de la butoane asa ca m-ai scutit de efortul de a te pune eu in vreo categorie.

      Propaganda si dovada de prostie face acela care ii critica doar pe unii dintre cei vinovati, omitandu-i pe ceilalti. Nu sunt in categoria prostilor care ii sustin pe astia dar sunt in categoria inteligentilor care ii detesta si se dezic de ceilalti. Tu nu ai dat dovada de impartialitate deci esti propagandist.

      Daca soarta nu a fost generoasa si mi-a dat sa aleg intre niste prosti bine intentionati si niste ciorditori versati, voi alege intotdeauna pe cei din prima categorie. pe cei dintr-a doua ii las pentru "inteligentii" ca tine. Astia de acum (zevzecii, cum le spui) au preluat niste structuri cu personal si mentalitati de cumetrie (si nu axate pe inteligenta si competenta) cu cateva zile inainte de declansarea epidemiei si te astepti sa faca minuni. Inteligent cum esti, cum de nu ti-ai dat inca seama cum s-au facut angajarile in sistemul controlat de stat (mai ales pe functiile de conducere). Acum, lucram cu oamenii aia (pentru ca 2-3...10 oameni bine intentionati nu pot schimba radical un sistem obosit daca nu au sustinere de la esalonul 2, esalon care este plin de "cumetri" instalati de oligarhia PSD-ista. Culegem ceea ce am cultivat in ultimii ani, nu ceea ce am sadit ieri iar pentru ceea ce s-a cultivat in anii anteriori nu este vinovat Catul. 

      Nu înțeleg de ce te faci singur propagandist și prost, că eu nu te fac, doar că tu ai inceput cu omisiune și propagandă, deci te acuzi singur. In plus, stai prost și cu memoria, vorbești ca și cum penele și Iohannis sunt de câteva luni in funcții, poate nu știi că penele ca și pesede s-au alternat la putere sau chiar au format guvern împreună. Cum stai prost și cu logica și cu memoria, și te mai crezi și inteligent deși te faci singur de râs, ești o pierdere de vreme, ca și idolii tai politici.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb