DUPĂ PRAGA, VARŞOVIA ŞI BUDAPESTA, "Raiffeisen Centrobank" listează certificate pe indici, petrol şi aur la Bucureşti

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 august 2010

Printre cele mai importante avantaje ale certificatelor emise de "Raiffeisen" se numără posibilitatea investitorilor de a tranzacţiona pe pieţele internaţionale şi în mărfuri cu cerere ridicată, în moneda locală, fără taxă de administrare şi în condiţiile unei lichidităţi mari datorate faptului că "Raifeissen" acţionează şi ca market-maker.

Printre cele mai importante avantaje ale certificatelor emise de "Raiffeisen" se numără posibilitatea investitorilor de a tranzacţiona pe pieţele internaţionale şi în mărfuri cu cerere ridicată, în moneda locală, fără taxă de administrare şi în condiţiile unei lichidităţi mari datorate faptului că "Raifeissen" acţionează şi ca market-maker.

La aproape un an de când au început pregătirile pentru listarea unor certificate pe indici şi mărfuri la Bucureşti, austriecii de la "Raiffeisen Centrobank" au reuşit să lanseze, ieri, la tranzacţionare nouă emisiuni individuale de produse structurate, sub forma certificatelor index.

Produsele lansate au ca active suport indicele ROTX (al "blue-chip"-urilor de la BVB), indicele EuroSTOXX50 (al celor mai tranzacţionate companii din zona euro), indicele S&P500 (al celor mai tranzacţionate 500 companii americane), indicele DAX al Bursei de la Frankfurt, precum şi mărfurile aur (GOLD) şi ţiţei neprelucrat (BRENT CRUDE OIL). Certificatele index admise la tranzacţionare la BVB sunt, de asemenea, listate la Bursa de Valori din Viena, EUWAX, Scoach şi Bursa de Valori din Varşovia.

Certificatele emise de "Raiffeisen Centrobank" vin pe Bursa de la Bucureşti, la ani după ce austriecii au lansat produse similare la Bursa din Praga (în 2006), la Varşovia (2007) şi la Bursa de la Budapesta (2008).

"Investitorii din Cehia şi Polonia aveau mai multă experienţă în domeniul pieţei de capital în anii precedenţi, motiv pentru care am ales mai întâi acele pieţe ca să lansăm produsele structurate. În ultimii ani, a crescut însă şi nivelul de experienţă al investitorilor români, motiv pentru care am considerat că sunt pregătiţi pentru aceste instrumente de tranzacţionare", a spus, ieri, Stefan Neubauer, directorul de vânzări de produse structurate pentru Europa Centrală şi de Est al "Raiffeisen Centrobank".

Printre cele mai importante avantaje ale certificatelor emise de "Raiffeisen" se numără, în opinia directorului de vânzări, posibilitatea investitorilor de a tranzacţiona pe pieţele internaţionale şi în mărfuri cu cerere ridicată, în moneda locală (certificatele sunt denominate în lei), fără taxă de administrare şi în condiţiile unei lichidităţi mari datorate faptului că "Raifeissen" acţionează şi ca market-maker.

"Raiffeisen Centrobank" deţine atât calitatea de emitent, cât şi pe cea de societate iniţiatoare şi furnizor de lichiditate pentru produsele structurate menţionate mai sus, în conformitate cu Prospectul de Bază din 3 august 2010, autorizat de către Financial Market Authority din Austria, au menţionat, ieri, reprezentanţii "Raiffeisen".

Aceştia speră ca volumul de tranzacţionare al certificatelor lansate ieri la tranzacţionare să ajungă la maximum şapte milioa­ne de euro pe lună într-un an şi jumătate. "Nu putem să ne aşteptăm la o lichiditate semnificativă peste noapte, dar sperăm ca, pes­te un an şi jumătate-doi, volumele de tranzacţionare cu produsele structurate emise de Raiffeisen Centrobank să ajungă la 5-7 milioane de euro pe lună", a spus Bogdan Câmpeanu, şeful diviziei de piaţă de capital a "Raiffeisen Capital & Invest­ment România".

Certificatele "Erste" au mers mai bine în prima lună la BVB decât în prima lună la Budapesta

Lansarea produselor structurate emise de "Raiffeisen Centrobank" are loc la mai bine de o lună de când austriecii de la "Erste Bank" au făcut o mişcare similară, dând startul la tranzacţionare la BVB pentru nouă emisiuni individuale de certificate, index şi turbo, având ca activ suport indicele DAX al Bursei din Frankfurt, petrol şi aur.

Reprezentanţii "Erste" au spus, pentru ziarul BURSA, că certificatele lansate au mers mai bine în prima lună de tranzacţionare la BVB decât în prima lună la Bursa de la Budapesta.

"În prima lună de tranzacţionare la Bucureşti, certificatele lansate de noi au generat o lichiditate de aproximativ un milion de euro, în timp ce, în prima lună de tranzacţionare la Bursa de la Budapesta, lichiditatea a fost de aproximativ 800.000 de euro", a declarat Valentin Ionescu, de la "Erste Group".

În primele şase luni ale anului, tranzacţiile cu certificatele emise de "Erste" au totalizat 70 de milioane de euro la Bursa de la Budapesta, în condiţiile în care acestea au fost lansate la tranzacţionare în urmă cu un an şi jumătate, au mai spus reprezentanţii Grupului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb