Veniturile din vânzări ale producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) s-au ridicat, după primele şase luni ale anului curent, la 172,39 milioane de lei, cu 9% peste cele raportate la data de 30 iunie 2018, în timp ce profitul net s-a ameliorat cu 11%, la 22,32 milioane de lei, se arată în raportul companiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Rezultatele financiare înregistrate în primul semestrul din 2019 reflectă o politică riguroasă de gestionare a activităţii, centrată pe reducerea impactului considerabil generat de creşterea taxei clawback, prin orientarea spre piaţa internaţională. Astfel, din venitul realizat în primul semestru al acestui an, Antibiotice a returnat sistemului public de sănătate, prin taxa clawback, 20,05 milioane lei, valoare mai mare cu 11% comparativ, cea returnată în primul semestrul din 2018", menţionează producătorul de medicamente din Iaşi.
Veniturile în creştere ale Antibiotice, în semestrul întâi al anului, se datorează în principal vânzărilor realizate în piaţa internaţională şi reprezintă 42% din valoarea cifrei de afaceri a companiei.
Comparativ cu primul semestru al anului 2018, pentru jumătatea acestui an, veniturile din vânzările la export au crescut cu 6,34%, aducând companiei 72,29 milioane lei, comparativ cu 67,96 milioane lei, în anul 2018.
Principalele destinaţii ale produselor Antibiotice (produse finite şi substanţa activă Nistatina), în primul semestru al anului, au fost Asia (35%), America de Nord (27%), în timp ce zona America de Sud şi Europa cumulează 28% din vânzările în piaţa internaţională.
În piaţa internă, compania înregistrează, în primele şase luni ale anului, o creştere a veniturilor din vânzări brute de 11,5%, de la 136,8 milioane lei în semestrul întâi 2018, la 152,5 milioane lei, pentru prima jumătatea a acestui an.
La finele lunii iunie 2019, cheltuielile cu materiile prime şi materialele consumabile s-au ridicat la 78,02 milioane de lei, cu 6% peste cele raportate după primele şase luni ale anului 2018, în timp ce cheltuielile cu personalul au urcat cu 12%, până la 46,89 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
La categoria "Alte cheltuieli de exploatare" s-a înregistrat o creştere de 15%, până la 57,51 milioane de lei, avans dat, îndeosebi, de creşterea taxei clawback.
În aceste condiţii, profitul din exploare obţinut de Antibiotice după primul semestru al anului s-a ridicat la 27,14 milioane de lei, cu 22% peste cel raportat pentru primele şase luni ale anului trecut, rezultat erodat însă de o pierdere financiară de 2,22 milioane de lei.
Acţionarul majoritar al producătorului de medicamente este Statul Român care, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53,02% din Antibiotice, în timp ce SIF Oltenia are 18,9% din capitalul social al companiei.
O prezenţă nouă în acţionariatul producătorului de medicamente din Iaşi este retailerul de bricolaj Dedeman, care figurează cu o deţinere de 0,33% din capitalul Antibiotice, intrare ce a fost realizată în primul semestru în acest an.
De altfel, Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, au deţineri importante la mai multe companii listate la BVB, printre care Alro Slatina (ALR), Cemacon (CEON), Transelectrica (TEL), Conpet (COTE) şi Electrica (EL).
Valorea de piaţă a Antibiotice la BVB este de circa 347,7 milioane de lei.