Primele nouă luni ale anului au marcat o creştere impresionantă a principalelor acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicele BET înregistrând un avans de 30%, în timp ce cu tot cu dividende randamentul total se ridică la aproape 41%, cât este rentabilitatea indicelui BET-TR.
Este o tendinţă ascendentă a cărei vigoare a luat prin surprindere majoritatea participanţilor pieţei după ce, în decembrie 2018, preţul acţiunilor de la BVB s-a prăbuşit în panica creată de măsurile anunţate de Guvern (ce s-au concretizat ulterior în OUG 114), iar în primele două luni ale anului, bursa s-a aflat constant sub asediul declaraţiilor venite din zona politică, ceea ce s-a reflectat într-o volatilitate crescută a cotaţiilor.
Ulterior, preţurile celor mai multe acţiuni importanate de la BVB au luat avânt într-o mişcare de creştere care a propulsat indicele BET cu 9,4% peste cotaţiile anterioare începutului lunii decembrie, deci înainte de OUG 114, în timp ce BET-TR, ce reflectă randamentul real al coşului de acţiuni, se găseşte cu 19,7% peste nivelul de la începutul ultimei luni a anului trecut.
Brokerii de la Prime Transaction noteză, în cel mai recent raport de analiză al societăţii: "Evoluţia din primele nouă luni ale lui 2019 ar trebui să atragă atenţia deţinătorilor de capital. Piaţa a fost şi pe placul investitorilor cu un caracter speculativ, prima parte a anului arătând ca un roller coaster. După un prim trimestru deosebit de stresant pentru investitori (cu semnale false de revenire în prima săptămână din ianuarie, urmate apoi de o nouă sesiune de scăderi generată de declaraţiile din mediul politic), dezechilibrele au fost corectate, iar piaţa a dat semne că vrea să se maturizeze".
Potrivit echipei casei de brokeraj, un prim factor pentru evoluţia foarte bună a pieţei în perioada ianuarie - septembrie 2019 este dat de nivelul relativ scăzut al cotaţiilor de la începutul anului, astfel încât piaţa a beneficiat de un important efect de bază.
"Pe lângă efectul de bază care să spunem că s-a văzut preponderent în primul trimestru, alegerile europarlamentare, modificarea ponderii titlurilor româneşti în indicele MSCI Frontier Markets ca urmare a trecerii Argentinei într-o ligă superioară sau dividendele cu randament ridicat au fost printre factorii ce au dat o evoluţie memorabilă în trimestrul al doilea pentru piaţa de capital românească", spun cei de la Prime Transaction.
Pentru perioada iulie - septembrie, factorii catalizatori din spatele evoluţiei indicelui BET au fost, pe de o parte, rezultatele financiare raportate de companii pentru primul semestru din 2019, iar apoi aşteptările optimiste privind trecerea pieţei noastre în categoria celor emergente, ce au fost confirmate de agenţia de rating FTSE Russell.
Făcând abstracţie de alte elemente perturbatoare pentru bursă, ce pot să apară atât din plan intern, cât şi extern, trecerea pieţei noastre de capital într-o ligă superioară reprezintă, cel puţin teoretic, un element important de natură fundamentală care să susţină tendinţa ascendentă a indicelui BET pe termen mediu şi lung.
Totuşi, pe termen scurt, departamentul de analiză de la Banca Transilvania (BT) consideră că există o probabilitate importantă ca indicele să înregistreze o corecţie.
Echipa de la BT notează, în raportul de analiză tehnică publicat ieri: "Trebuie să ţinem cont de faptul că avem un tur de forţă abia întrerupt de la începutul anului. Cu alte cuvinte, este normal să începem să vedem marcări de profituri, consolidări, poate chiar reacţii negative mai consistente. Un prim suport îl avem prevăzut la 9200 de puncte (totodată avem aici media mobilă scurtă, de 55 de zile), iar un al doilea la 9000 de puncte. Indiferent însă de evoluţia pe termen scurt, trendul de ansamblu rămâne ascendent".
Pe contrasens, în secvenţa de creştere a trendinţei coşului de acţiuni, echipa de la BT vede primul obiectiv de preţ în zona 9.700 - 9.800 de puncte, unde se întâlneşte o confluenţă de praguri Fibonacci, precum şi o zonă la care BET a mai reacţionat în trecut, când marca maximele din 2008.
Notă
După primele nouă luni ale anului, cea mai bună evoluţie din cadrul principalului indice al pieţei noastre a fost bifat de acţiunile Nuclearelectrica (SNN) a căror rentabilitate cu tot cu dividende a fost de 78,64%, pe locul al doilea situându-se titlurile OMV Petrom (SNP), cu un randament de 50,33%.
1. f rau
(mesaj trimis de popovici în data de 08.10.2019, 11:43)
Cum oug 114/2019 nu ne a nenorocit?
Minciuni ! Ciolanis, mandrul urmas al grupului etnic german, asa a behait.
Oile asa au behait peste tot usr pnl , anal-isti lu' peste asa au grohait
Tocmai voi de la Cluj sa spuneti asta?
1.1. rugaminte inimoasa (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vali în data de 08.10.2019, 18:20)
baga capul inapoi in wc-ul socialist te rog