DUPĂ PRIMELE UNSPREZECE LUNI ALE ANULUI Petrom - cel mai ieftin emitent din BET

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii / 10 decembrie 2018

Petrom - cel mai ieftin emitent din BET
  • document ataşat Raportul Price Earnings Ratio şi rentabilitatea acţiunilor din indicele BET după primele unsprezece luni ale anului.
    apasă aici pentru a descărca.

    George Brande, Interfinbrok: "Investitorii trebuie să analizeze dacă, în cazul unui Price Earnings Ratio redus, compania poate să îşi menţină profitabilitatea sau este vorba despre un eveniment sezonier"

    Maria Vlad, BRK Financial Group: "Într-o piaţă cu o lichiditate scăzută, un investitor tinde să plătească mai puţin pentru o acţiune"

    OMV Petrom (SNP) era cel mai ieftin emitent din cadrul indicelui BET, după primele unsprezece luni ale anului, din perspectiva indicatorului Price Earnings Ratio (PER), potrivit tabloului prezentat de echipa de analiză de la SSIF BRK Financial Group, care ia în calcul profitul companiilor din ultimele douăspreze luni, pentru care există date disponibile.

    Practic, la finalul lunii noiembrie, compania petrolieră avea un raport PER de 6,4, ceea ce înseamnă că un investitor trebuia să plătească 6,4 lei pentru un leu din câştigul cumulat al ultimelor douăs­prezece luni ale OMV Petrom.

    De asemenea, OMV Petrom afişa şi cea mai mare creştere a cotaţiei după primele unsprezece luni ale anului, de 29,9%, îndeosebi în contextul creşterii preţului petrolului în plan internaţional în acest an, element cu impact pozitiv asupra rezultatelor companiei şi a preţului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

    Pe următoarele locuri se aflau BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Nuclearelectrica (SNN), cu niveluri ale multiplului de evaluare PER de 6,7, res­pectiv 7,7 (vezi grafic).

    La polul opus, cele mai scumpe companii din cadrul referinţei pieţei noastre de capital, prin prisma acestui indicator erau, la finalul lunii noiembrie, Sphera Franchise Groupe (SFG), ce prezenta un raport PER de 36,5 şi MedLife (M), pentru un leu din câştigul ultimelor douăsprezece luni al prestatorului de servicii medicale, un investitor fiind nevoit să scoată din buzunar 50,8 lei.

    Maria Vlad, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, ne-a precizat că, în general, investitorii sunt interesaţi de creşterea în timp a profitabilităţii unei companii, astfel încât se poate afirma că există o legătură directă între rata de creştere a profiturilor şi rata de creştere a preţului în piaţă.

    "Indicatorul Price Earnings Ration (capitalizare/profit net) ghidează inves­tititorii spre valoarea pe care o plătesc pentru capacitatea unei companii de a genera profit. Desigur că, utilitatea indicatorului PER este generată de faptul că, acesta aduce la acelaşi numitor comun acţiuni diferite, şi arată durata de recuperare a unei investiţii în ani. Astfel că, o valoare mică a indicatorului PER ne indică o subevaluare a acţiunii", ne-a spus analistul BRK Financial Group.

    La rândul său, George Brande, trader în cadrul societăţii de brokeraj Interfinbrok, ne-a transmis că indicatorul PER reprezintă un punct bun de plecare pentru investitorii care analizează, din punct de vedere fundamental, societăţile listate.

    "În general, trebuie analizat fundamentul unui indicator PER redus, adică dacă profitabilitatea poate fi menţinută în perioada următoare sau dacă este vorba doar despre un eveniment sezonier", a adăugat traderul de la Interfinbrok.

    Practic, multiplul de evaluare Price Earnings Ratio reprezintă raportul dintre preţul de piaţă al unei acţiuni şi profitul pe acţiune (Earnings Per Share - EPS) obţinut de compania emitentă.

    În aceste condiţii, nivelul raportului PER depinde de preţul acţiunii, ce reflectă aşteptările pieţei legate de performanţa companiei care, în final, se traduce în câştiguri.

    Astfel, un PER mare sugerează că piaţa se aşteaptă la profituri în creştere ale emitentului, astfel încât investitorii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru o acţiune, dar şi că titlurile ar putea fi supraevaluate.

    Spre deosebire, un PER redus arată că investitorii nu se aşteaptă la performanţe mai bune ale companiei, dar poa­te indica şi că este posibil ca un titlu să fie subevaluat.

    În general, companiile din indus­trii stabile, cum sunt utilităţile sau sectorul energetic prezintă niveluri ale indicatorului PER mai reduse, în comparaţie cu cele din industrii de creştere cum ar fi IT sau telecomunicaţii, astfel încât comparaţiile sunt relevante doar pentru emitenţii din aceleaşi industrii.

    Acest fapt este reflectat şi de emitenţii din piaţa noastră, componenţi ai indicelui BET, companii precum Romgaz (SNG), Electrica (EL) Trans­gaz (TGN) sau Nuclearelectrica, ce activează în sectorul energetic, prezentând, după primele unsprezece luni ale anului, niveluri ale indicatorului PER de 10 sau mai puţin, în timp ce MedLife sau Sphera Franchise Groupe, emitenţi ce pot fi consideraţi de creştere, după strategie asumată, aveau PER-uri mult mai mari.

    Analişti: "Statutul de piaţă de frontieră face ca raportul PER al bursei noastre să fie mai redus decât cel al pieţelor mature"

    La nivelul pieţei în ansamblu, BET prezintă un raport al indicatorului PER de 9,15, inferior celui din pieţele dezvoltate, indicele DAX al bursei din Frankfurt

    având un PER de 11,85, FTSE 100 la pieţei londoneze de 15,22, în timp ce Dow Jones Industrial Average afişează un PER de 16,65, conform datelor prezentate de Bloomgberg.

    Potrivit lui George Brande de la Interfinbrok, un motiv posibil pentru care piaţa autohtonă este ieftină din perspectiva indicatorului PER, poate fi dat de calificativul de investiţii al agenţiilor internaţionale de rating, care plasează momentan ţara noastră în categoria pieţelor de frontieră.

    "O posibilă upgradare a statului, va aduce piaţa noastră de capital în atenţia unei categorii mai largi de investitorilor instituţionali", a spus George Brande, care a completat: "Un alt motiv poate fi şi lichiditatea care, în viziunea unor investitori, contrabalansează profitabilitatea bună a unor titluri".

    De aceeaşi părere este şi Maria Vlad de la BRK Financial Group, care ne-a transmis: "Unul dintre motivele pentru care indicele BET prezintă un raport al indicatorului PER mai mic decât cel înregistrat de pieţele mature este faptul că BVB se confruntă cu o lichiditate scăzută (fapt pentru care, în prezent, aceasta este o piaţă de frontieră). Aşadar, într-o piaţă cu un grad de lichiditate scăzut, un investitor tinde să plătească mai puţin. Comparativ cu pieţele mature, investitorii percep piaţa de frontieră ca fiind mai riscantă, generând astfel şi o creştere a riscului de plasament".

    La finalul lunii septembrie, FTSE Russell, agenţia de rating a London Stock Exchange, a menţinut piaţa noas­tră de capital pe lista de monitorizare pentru o posibilă trecere la categoria de piaţă emergentă secundară, bursa noastră având şanse să fie promovată la aceast statut în cursul anului 2019, dacă nivelul lichidităţii se păstrează măcar la cel actual.

    Astfel, este posibil ca, odată cu promovarea bursei autohtone la statutul de emergentă, ca urmare a intrării în piaţă a unor investitori instituţionali străini care vor achiziţiona acţiuni ale principalelor companii de la BVB, cotaţiile titlurilor să crească, iar piaţa noastră să devină mai scumpă, din perspectiva multiplului de evaluare Price Earnings Ratio.

    Bursa de Valori Bucureşti a intrat pe lista de monitorizare a FTSE Russ­ell în septembrie 2016, în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă secundară. Clasificarea pieţelor în cadrul FTSE Global Equity Index este evaluată în mod continuu.

    Notă:

    Pentru Fondul Proprietatea (FP), care este fond închis de investiţii, mai relevantă în analiză este evoluţia Activului Net, respectiv a discountului dintre Valoarea Unitară a Activului Net şi preţul din piaţă, potrivit unui raport al societăţii Prime Transaction.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
    Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    gustulitaliei.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb