Autorităţile din Grecia au ajuns, ieri, la un acord cu creditorii internaţionali, potrivit anunţului făcut de ministrul de Finanţe, Euclid Tsakalotos, care a menţionat că negocierile pentru un acord tehnic s-au încheiat, iar acum este deschisă calea pentru discuţii privind reducerea datoriilor ţării.
Conform acordului, Grecia a fost de acord cu anumite reforme în schimbul deblocării unor noi fonduri de ajutor. Măsurile stabilite cu creditorii privesc sectorul energetic şi relaţiile de muncă, respectiv reducerea pensiilor în 2019 şi a pragului veniturilor neimpozitate, în 2020. În acest fel, Grecia ar realiza economii bugetare de 2% din PIB.
Tsakalotos a declarat în urma realizării acordului: "Acum, ambele părţi trebuie să ajungă la un compromis în cadrul negocierilor viitoare. Suntem încântaţi de unele lucruri pe care le-am stabilit, însă suntem mai puţin încântaţi de altele. Cu siguranţă, una dintre măsurile pozitive este că creditorii nu ne-au solicitat măsuri adiţionale în 2018".
Măsurile convenite trebuie transpuse în legislaţia greacă înainte ca miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogroup) să aprobe deblocarea banilor de care Atena are nevoie pentru plata unor datorii ce au scadenţa în iulie. Reuniunea Eurogroup este programată în 22 mai.
Acordul dintre Grecia şi creditorii internaţionali pentru adoptarea unor noi reforme fiscale rezolvă o problemă care bloca participarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) la programul de salvare, dar restructurarea datoriilor publice este în continuare necesară, conform unui purtător de cuvânt al instituţiei financiare.
Acesta a declarat că FMI susţine de multă vreme că programul de salvare are nevoie atât de reforme pentru atingerea ţintelor referitoare la suplusul bugetar, cât şi de restructurarea datoriilor, pentru ca Fondul să contribuie la finanţare.
"Autorităţile elene şi-au confirmat intenţia de a adopta acest pachet de măsuri. Acordul preliminar va fi completat cu noi discuţii care vor avea loc în următoarele săptămâni, discuţii pe marginea unei strategii credibile, care să asigure sustenabilitatea datoriilor Greciei", a precizat FMI într-un comunicat comun cu creditorii europeni.
Amintim că negocierile dintre Atena şi creditori au fost purtate timp de şase luni, iar acordul a venit atât de târziu din cauza divergenţelor dintre Uniunea Europeană şi FMI privind ţintele fiscale ale Greciei.
Guvernul elen trebuie să ramburseze datorii de 7,5 miliarde de euro, scadente în luna iulie.