DUPĂ SCANDALUL DEPRECIERII BRUŞTE A STOCURILOR, Romcab susţine că are stocuri de 505,32 milioane de lei

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 decembrie 2017

Romcab susţine că are stocuri de 505,32 milioane de lei

Pierderi de 36,8 milioane de lei pentru producătorul de cabluri, la jumătatea anului

Producătorul de cabluri Romcab (MCAB), aflat în insolvenţă, a transmis, ieri, că, la 30 iunie, avea stocuri de 505,32 milioane de lei, cu 1,27% peste nivelul de la 31 decembrie.

Creşterea uşoară a indicatorului vine după ce, la începutul anului, compania a intrat în insolvenţă, pe fondul unei deprecieri masive a stocurilor, de la 629,62 milioane de lei, la 30 septembrie 2016, la 498,9 milioane de lei, la 31 decembrie 2016 (conform datelor auditate).

Astfel, Tribunalul Mureş a aprobat, pe 20 februarie, intrarea în insolvenţă a producătorului de cabluri, la cerere, în condiţiile în care societatea a raportat o pierdere de 39 de milioane de euro, în 2016, deşi înregistrase un profit de 9 milioane de euro, în primele nouă luni de anul trecut.

Deprecierea stocurilor a fost justificată de conducerea companiei prin erori contabile de managementul companiei, ceea ce a ridicat semne de întrebare privind existenţa în realitate a stocurilor raportate anterior de companie.

Într-un interviu acordat în luna februarie, fostul preşedinte Romcab, Sebastian Vlădescu, spunea că dacă firma are stocurile, atunci compania nu are nici o problemă, în condiţiile în care preţul cuprului creştea. Domnia sa susţinea, atunci, că problema stocurilor trebuie rezolvată de SGS, firma angajată să certifice stocurile.

Până acum, nu a fost făcută o evaluare a activelor, în cadrul procedurii de insolvenţă.

În schimb, mai mulţi creditori au făcut contestaţii în instanţă împotriva măsurilor luate de administratorul judiciar RTZ&Partners, aflate în diverse stadii procesuale.

De asemenea, Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), spunea, în iulie, că "Romcab" are aceleaşi obligaţii de raportare, în perioada de restructurare, precum în perioada de funcţionare. Atunci, oficialul ASF ne-a spus că investigaţia asupra emitentului continuă.

Deşi Romcab susţine că a făcut raportul semestrial, publicat ieri, în conformitate cu legea, totuşi, compania are o întârziere majoră faţă de restul emitenţilor, care au transmis deja rapoartele la nouă luni.

Romcab a anunţat, ieri, o pierdere de 36,8 milioane de lei, la 30 iunie 2017, faţă de un profit de 16,01 milioane de lei, în primul semestru din 2016.

Conform companiei, veniturile din vânzarea produselor finite şi a mărfurilor au înregistrat o scădere de la nivelul de 468,4 milioane lei, la 30 iunie 2016, până la 61,7 milioane lei la 30 iunie 2017.

"Totuşi, faţă de trimestrul I 2017 (care include data deschiderii procedurii insolvenţei), la trimestrul II 2017, se constată o creştere semnificativă a acestor categorii de venituri, respectiv de la 23,3 milioane lei la 31.03.2017, până la 61,7 milioane lei la 30.06.2017, creştere generată de: - Reluarea relaţiilor comerciale, păstrarea şi consolidarea acestor relaţii cu majoritatea clienţilor şi furnizorilor tradiţionali ai companiei; - Stabilizarea forţei de muncă şi asigurarea continuităţii activităţii", se arată în raportul companiei.

Unii analişti remarcă o stagnare a cheltuielilor cu personalul, la 14 milioane de lei, deşi afacerile companiei au scăzut dramatic.

Activele curente ale Romcab au scăzut cu 11,31% faţă de începutul anului, la 631,22 milioane de lei, din care 80% reprezintă stocurile.

La 30 iunie, societatea înregistra datorii pe termen lung de 411,14 milioane de lei, de 5,7 ori mai mari faţă de 31 decembrie 2016, în timp ce datoriile pe termen scurt au scăzut la 504,14 milioane de lei, de la 895,4 milioane de lei.

"Romcab" este controlată de "Sadalbari", în acţionariatul căreia au avut loc schimbări în acest an. Astfel, "Sadalbari" nu mai este controlată de Zoltan Prossez, preşedintele Romcab şi administratorul special al acesteia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Faceti o lista cu toate companiile care nu raporteaza la termenele stabilite.

    Sa vedeti ca nu sunt putine.

    Cautati pe saitul BVB si o sa vedeti. 

    1. Tu vinzi, tu cumperi :)

    As fi curios de aceste stocuri de 505 mil lei!

    La cel mai simplu calcul, stiind ca pretul cuprului este de 6500 dolari pe tona, mie imi da 19600 tone cupru ceea ce inseamna 816 camioane, care alinieate da un sir de 12 km. 

    Acest calcul l-am facut cu cel mai scump material din compomenta unui cablu. Nici nu vreau sa ma gandesc ce rezultat mi-ar da daca as lua in considerate si celelalte materiale!!!

    Cine inghite aceasta gogoasa cu stocurile? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb