• 200 de siderurgişti şi-au pierdut siguranţa locului de muncă
Operaţiunile de laminare la Laminorul de Tablă Groasă nr. 1 din combinatul de la Galaţi au fost suspendate temporar, administraţia ArcelorMittal precizând că producţia va fi reluată imediat ce condiţiile pieţei vor permite acest lucru.
Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al combinatului, a declarat: "ArcelorMittal Galaţi, la fel ca toţi producătorii de oţel din regiune, se confruntă cu o puternică reducere a volumului comenzilor, pe fondul continuării scăderii activităţii economice în Europa combinată cu situaţia de supra-capacitate. Această stare de fapt nedorită afectează în mod special piaţa de table groase. În consecinţă, compania noastră studiază în prezent posibilitatea de a-şi adapta - temporar - operaţiunile pentru a reacţiona la actuala situaţie. În acest context, operaţiunile de laminare de la Laminorul de Tablă Groasă nr. 1 vor fi suspendate temporar. Producţia va fi reluată imediat ce situaţia din piaţă se va îmbunătăţi. Această decizie este în acord cu conceptul de flexibilizare a producţiei pe care îl implementăm în prezent".
Decizia reprezintă un şoc pentru siderurgişti în condiţiile în care unitatea a fost pusă în funcţiune în urmă cu doar trei luni, moment în care Ribo Bruno, directorul general al combinatului de la Galaţi declara: "Cu L.T.G. 1 şi 2 în operare, putem să ne creştem flexibilitatea producţiei de table groase, să fim în poziţia de a descongestiona L.T.G. 2., să ne îmbunătăţim serviciile, precum şi timpii de livrare pentru clienţi şi să oferim o paletă diversificată de produse", a spus Bruno Ribo, Director General al ArcelorMittal Galaţi.
• 200 de siderurgişti, rămaşi fără posturi
Laminorul de Tablă Groasă nr. 1 avea peste 200 de angajaţi, care odată cu oprirea acestei operaţiuni şi-au pierdut siguranţa locului de muncă. Şi asta pentru că în timp ce administraţia le promite protecţia, sindicaliştii susţin că probabil vor fi trimişi în şomaj tehnic sau pe alte posturi mult mai prost plătite. "ArcelorMittal Galaţi va continua să îşi protejeze forţa de muncă mai ales prin intermediul proceselor de redirecţionare a lucrărilor contractorilor către echipe interne. Explorăm şi alte opţiuni însă nicio decizie în acest sens nu a fost luată", a spus Dorian Dumitrescu.
De cealaltă parte a baricadei, Vladmir Şandor, primvicepreşedinte Sindicatul Solidaritatea, susţine: "Oamenii se lamentează pentru că şi-au dat seama că patronul poate face ce vrea el. Acum nu se ştie care va fi soarta lor: poate vor fi redirecţionaţi, poate vor intra în şomaj tehnic", a spus Şandor.
Cu cele două laminoare în funcţiune, ArcelorMittal Galaţi putea obţine o capacitate de producţie de un milion de tone de table groase pe an. După închiderea laminorului de tablă groasă nr. 1 au mai rămas în funcţiune LTG 2, LBR, LBC şi zincarea.