Păgubiţii de la casa de brokeraj "Harinvest" aşteaptă încă să fie compensaţi, la mai bine de un an după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis că poate fi utilizat Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) în cazul lor, şi la un an şi jumătate de la izbucnirea scandalului.
Până la acest moment, Fondul a primit 107 cereri de compensare, potrivit lui Fănel Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare.
"Suma estimată conform acestor cereri este de aproximativ 4,9 milioane lei (luând în considerare plafonul maxim de 20.000 euro/ investitor)", ne-a spus domnul Chirtu.
Foştii clienţi ai casei de brokeraj vâlcene sunt nemulţumiţi de durata acestui proces.
"Ne-au pus să facem liste peste liste, ni s-a promis că vom primi banii, însă nu s-a întâmplat nimic şi nu mai avem încredere în vorbe", ne-a spus unul dintre clienţii păgubiţi. Acesta se arată revoltat faţă de faptul că nimeni nu a fost reţinut în cazul "Harinvest", până acum.
"DIICOT Vâlcea face o audiere la trei luni", s-a plâns clientul, care suspectează că vinovaţii sunt foarte bine conectaţi la nivel politic.
Fănel Chirtu ne-a spus că procesul de compensare a clienţilor păgubiţi de casa de brokeraj "Harinvest" se află în etapa depunerii cererilor de compensare din partea investitorilor.
"Având în vedere că Tabelul definitiv al creanţelor a fost publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă în data de 7 aprilie 2015, iar termenul de depunere a cererilor este de 30 de zile de la această dată, lichidatorul mai acceptă cereri de compensare până la 7 mai 2015", ne-a precizat domnia sa.
Până acum, lichidatorul "Harinvest" - AMT Servicii Insolvenţă - a transmis către Fond liste parţiale care cuprindeau o parte din dosarele de despăgubire.
Fănel Chirtu a continuat: "Acestea au fost, în mare parte, analizate de către Fond, însă, conform Regulamentului CNVM nr 3/2006, următoarele etape ale compensării încep după data de 7 mai, când lichidatorul are termen de 10 zile să depună Lista definitivă a investitorilor îndreptăţiţi la compensare".
Potrivit domniei sale, procesul de compensare a clienţilor "Harinvest" se va finaliza "după ce Fondul va întocmi lista de plată şi o va transmite la ASF pentru a fi verificată de către aceasta, împreună cu organele abilitate legal, în vederea neimplicării persoanelor îndreptăţite la compensare în operaţiuni de spălare a banilor şi/sau care fac obiectul unor sancţiuni internaţionale". După primirea răspunsului de la organele abilitate legal, Fondul va face plăţile către investitori, a precizat şeful FCI.
Însă toate aceste operaţiuni de verificare pot însemna timp preţios pentru păgubiţii, care aşteaptă deja de mult timp rezolvarea cazului.
Fănel Chirtu explică faptul că procesul de compensare are termeni strict legaţi de etapele procesului de insolvenţă, iar reglementările nu permit ignorarea acestor etape: "În acest fel, pot fi efectuate verificări de către organul competent (lichidatorul judiciar), pentru a se asigura că cererile investitorilor sunt îndreptăţite şi sumele sunt calculate corect. Spre exemplu, în cazul unor investitori, aceştia au solicitat în cererea de compensare restituirea unor acţiuni pe care ştiau că le deţin în portofoliu, dar care fuseseră deja transferate de Harinvest în Secţiunea I a Registrului deţinut de Depozitarul Central, în contul investitorului, fără ca acesta să fie înştiinţat.
Astfel, Tabelul definitiv al creanţelor nu conţine aceleaşi sume cu Tabelul preliminar al creanţelor, deoarece au fost efectuate ajustări în urmă investigaţiilor lichidatorului. Dacă aceste etape nu ar fi respectate, ar exista posibilitatea ca unele cereri neîndreptăţite sau eronate să fie compensate de Fond, ceea ce ar conduce în mod eronat la diminuarea resurselor pentru compensare".
Tabelul definitiv al creanţelor "Harinvest" cuprinde 137 de persoane, care au solicitat o sumă de 27,48 milioane de lei, din care a fost admisă o creanţă de 23,9 milioane de lei.
Valoarea resurselor financiare ale FCI pentru compensarea investitorilor la sfârşitul anului 2014 era de 17,58 milioane lei.
Scandalul "Harinvest" a izbucnit, în luna noiembrie 2013, după ce brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii. Atunci, a ieşit la iveală că, timp de un an, "Harinvest" recursese la vânzări forţate, operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate.
1. sarsitul povestii tragico-comice se apropie...
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2015, 19:44)
LA BECIUL DOMNESC CINE-AJUNGE?