Durata deconectărilor de curent electric în Transnistria a fost extinsă

A.F.
Internaţional / 4 ianuarie

Durata deconectărilor de curent electric în Transnistria a fost extinsă

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, declară că durata deconectărilor programate de curent electric de sâmbătă este mai lungă decât cea a întreruperilor din urmă cu o zi pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local.

Potrivit acestuia, chiar şi în condiţiile unor pauze de doar o oră, precum cele care au avut loc în ajun, consumul de energie electrică este mai mare decât producţia, fiind nevoie de prelungirea deconectărilor. El a mai menţionat că deconectări la energia electrică vor avea loc inclusiv pe 5 ianuarie, urmând ca acestea să dureze patru ore.

"Prima testare a mecanismului de întreruperi programate, efectuat cu o zi înainte, a arătat că pauzele de o oră nu sunt suficiente pentru a asigura stabilitatea sistemului de alimentare cu energie electrică. Producţia nu acoperă consumul, care a crescut brusc. MGRES produce 150 MW de energie electrică pe oră, dintre care 20 MW sunt folosiţi pentru nevoile proprii ale staţiei. Hidrocentrala Dubăsari produce 24 MW. Astfel, consumatorii pot conta pe un maxim de 154 MW de energie electrică, în timp ce consumul 219 MW pe oră. (...) Durata întreruperilor de energie trebuie mărită. Astăzi acestea sunt de trei ore. Specialiştii insistă ca, începând de mâine, pauzele în furnizarea energiei electrice, să fie extinse până la patru ore", a declarat Vadim Krasnoselski pe Telegram, conform newsmaker.md.

El a mai menţionat că, duminică, în data de 5 ianuarie, întreruperile de curent electric de patru ore vor începe de dimineaţă, la 08:00.

"Aceasta înseamnă că unele sectoare rezidenţiale vor rămâne fără electricitate între orele 8:00 şi 12:00, alte zone între 12:00 şi 16:00, al treilea grup între 16:00 şi 20:00, iar al patrulea - de la ora 20:00 până la miezul nopţii. Guvernul va publica programul detaliat şi orarul întreruperilor", a adăugat Krasnoselski.

Deconectările programate de energie electrică din regiunea transnistreană au început vineri, când mai multe localităţi au rămas fără lumină timp de o oră. Pe 4 ianuarie deconectările continuă, durata lor fiind extinsă la trei ore.

Întreruperile de curent electric au loc în contextul crizei energetice din regiunea transnistreană.

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federaţiei Ruse.

Concernul rusesc Gazprom livra gaze naturale prin Ucraina inclusiv către Moldovagaz, iar toate volumele erau direcţionate în regiunea transnistreană. Chişinăul a purtat discuţii cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efecturăii unui audit internaţionat.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene şi era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. “Bun (re)venit in comunism”…urmeaza alimentele pe cartela, maretele “realizari” ale sistemului comunist:-)

    1. Aceleasi restrictii le au si cei din Kiev si din toata ucraina.

      Tu compari o tara in razboi cu astia care traiesc in “raiul” mujic:-)

      Transnistria avea contract comercial si infrastructura cu Gazprom. R Moldova si Transnistria nu sunt in UE ca sa se supuna embargoului tarilor UE (printre care exista si exceptii).

      Transnistria este acum un teritoriu aflat sub blocada economica asa cum este Gaza de cel putin 10 ani. Blocada economica (energetica) este un act de razboi conform dreptului international. 

      Ucraina, Rep Moldova si Romania se opun tranzitului de gaze de la Rusia la provincia locuita de minoritati ruse. Ati vrut razboi, o sa il aveti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb