Doar 5% din ajutorul financiar internaţional pentru Grecia a fost folosit pentru redresarea economiei, restul fiind rambursat investitorilor privaţi, majoritatea bănci, arată un studiu publicat de Şcoala Europeană de Management şi Tehnologie (ESMT), transmite Deutsche Welle, conform Agerpres.
Mai puţin de zece miliarde de euro din primele două pachete de asistenţă financiară au ajuns la Trezoreria Greciei, a anunţat, ieri, preşedintele ESMT, Jorg Rocholl, într-un interviu acordat Deutsche Welle.
Acesta a adăugat: "Majoritatea banilor au fost utilizaţi, de fapt, pentru a transfera riscurile de la creditorii privaţi la creditorii publici. Asta înseamnă că banii au fost folosiţi pentru a-i plăti pe creditorii privaţi prin preluarea unor datorii mai mari decât cele ale creditorilor privaţi".
De la începutul crizei datoriilor suverane, în 2010, Grecia a obţinut aproximativ 216 miliarde de euro din primele două pachete de asistenţă financiară, iar în vara lui 2015 a fost anunţat al treilea plan de ajutor.
Conform studiului ESMT, din 216 miliarde de euro, 86,9 miliarde de euro au fost utilizate pentru achitarea datoriilor, 52,3 miliarde pentru plata dobânzilor, 37,3 miliarde pentru recapitalizarea băncilor şi 29,7 miliarde pentru acordarea de stimulente investitorilor ca să rămână implicaţi în sectorul privat.