Echipa naţională, un mort (nici măcar frumos) cu ochii vii

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 21 iunie 2023

Sursa foto: facebook / Echipa naţională de fotbal a României

Sursa foto: facebook / Echipa naţională de fotbal a României

Dan Nicolaie

Echipa naţională, în mandatul lui Edward Iordănescu, se transformă într-un "caz" greu de evaluat. Neînvinsă în campania de calificare pentru Euro 2024, formaţia prestează un fotbal care se apropie de un "minim istoric". Evoluţiile din Kosovo şi Elveţia pot intra lejer într-un top 5 al celor mai jenante prestaţii din întreaga existenţă a primei reprezentative. Scopul scuză mijloacele, dar la echipa noastră mijloacele de exprimare sunt alese total eronat, iar rezultatele finale par exclusiv rodul norocului, cu care părem să avem contract în actuala campanie.

Nu e nevoie să fii specialist în fotbal ca să constaţi că este ceva complet greşit la actuala echipă. Există un plus, la capitolul ambiţie şi dăruire, în rest nenumărate minusuri. Devine tot mai cert că Edward Iordănescu are multe limite tehnico-tactice şi că echipa naţională este mult prea mult pentru el. Dacă la egalul disperat din Kosovo (echipă care nu a învins Andorra şi a pierdut cu Belarus) a existat scuza terenului impracticabil, în Elveţia lucrurile au arătat îngrozitor pe un teren foarte bun. Sistemul gândit de antrenor i-a expus ridicolului pe majoritatea jucătorilor tricolori, care minute în şir au privit cum îi pasează elveţienii.

Faptul că antrenorul nu a reacţionat nici la pauza dintre reprize, când scorul era deja 2-0, iar posesia gazdelor se ducea spre 99,99%, arată blocajul care există de multe ori pe banca tehnică. Meciul nu s-a transformat într-un dezastru pentru noi graţie aroganţei jucătorilor elveţieni, care în loc să se concentreze să înscrie au simţit nevoia să umilească nişte adversari care erau efectiv în genunchi. Tricolorii au câştigat un punct, dar la capitolul imagine au pierdut enorm.

Jocul echipei noastre este de neprivit, un hei-rup demn de şantierele tineretului din anii 50, în care marea preocupare este ca fiecare jucător din apărare să şuteze cât mai puternic în minge. Fără să exagerăm, în 2023 jucăm un fotbal decent pentru finalul secolului al XIX-lea.

Selecţioner rupt de realitate

Selecţionerul Edward Iordănescu, care nu excelează la capitolul comunicare, atât verbală cât şi nonverbală, după meciul cu Elveţia, îmbătat de rezultatul nemeritat, s-a arătat complet rupt de realitate. Declaraţia de după meci este un exemplu de cum putem să ne furăm singuri pălăria: "Am crezut şi cine crede până în final este răsplătit. (...) În primul rând trebuie să facem o analiză foarte complexă pentru care nu avem timp. Am încercat să creăm mai mult densitate, să acoperim mai bine suprafaţa. Doi fundaşi centrali am avut, care au fost foarte consumaţi în Kosovo, pentru că au fost foarte multe dueluri, şi am încercat să mai aducem un fundaş central ca să câştigăm mai multă energie. Au fost mai multe lucruri pentru care am decis această aşezare. Avem pe Sorescu o improvizaţie, fundaş stânga. Am încercat să gestionăm bine terenul, treimea noastră în mod special. Am vrut să ne apărăm mai sus, dar din păcate adversarul ne-a împins. Am vrut să dezvoltăm mai multe momente de tranziţie, dar nu ne-au reuşit, în prima repriză. Şi da, recunosc, am vrut să avem şi noi momentele noastre de atac poziţional. Din păcate prima repriză nu ne-a ieşit aşa cum ne-am dorit. Planul a fost să stăm cât mai mult în joc. Până la urmă ce contează e că echipa a arătat o inimă mare, a arătat caracter şi a arătat că tot ce vă spunem noi este adevărat. Suntem pe drumul cel bun şi am început să construim valori. Iar valorle noastre încep cu spiritul, cu atitudinea şi cu mentalitatea. Miha golul doi l-a dat cu ruptură musculară, este încă un semn de caracter pentru acest grup. Eu sunt mândru de el şi pentru noi, în perspectivă, însemană un punct enorm, atât în economia clasamentului cât şi pentru moral". Să fii mândru după un astfel de joc demonstrează că ai o problemă legată de percepţia realităţii şi că eşti incapabil să realizezi că ai fost foarte aproape de un dezastru total.

Fostele glorii, atacuri fără menajamente

Jocul catastrofal a fost taxat foarte dur de foste glorii ale echipei naţionale. Gică Popescu, fost căpitan al tricolorilor, nu l-a menajat pe Iordănescu junior: "Nu poţi să vii să spui că eşti pe drumul cel bun. Trebuia să îţi dea 7 Elveţia. Băi băiatule, la echipa naţională nu e grup. Aici sunt rezultate. Ce vorbeşti tu de grup, de drumul cel bun: Doamne fereşte! Să ne lase cu grup, familie, rezultatele contează. Doamne fereşte să fie ăsta drumul cel bun. El nu ştie ce e aia echipa naţională. Astea sunt cele mai proaste meciuri din istoria noastră (0-0 cu Kosovo şi 2-2 cu Elveţia). Suntem pe un drum total greşit. Trebuie să iasă imediat de pe drumul ăsta echipa naţională. Nu e meritul nostru pentru rezultat, a fost prostia Elveţiei. Cum să spui că ăsta e drumul cel bun? Cum să spui că ai creat valori? Habar nu ai ce înseamnă echipa naţională. Care sunt valorile pe care le-ai creat? Valorile sunt calificările. Nu să îi cadă mingea în cap lui Puşcaş, să ajungă la Moruţan, apoi la Mihăilă şi să facem 2-2. Nu, Edi! Nu astea sunt valorile pe care le vrem la naţională". Viorel Moldovan a avut un discurs la fel de dur: "Nici dacă era un joc-şcoală nu vedeam diferenţă aşa mare. Cred că o echipă de club punea mai multe probleme Elveţiei. Nu ştiu de unde am obţinut acest egal. Selecţionerul nostru a fost depăşit, a greşit tactic, strategic. Nu poţi să abordezi un joc de asemenea manieră. Sunt total dezamăgit. Nu e un rezultat obţinut de el. A fost depăşit de realitate. A fost o prestaţie jalnică". Pentru Basarb Panduru rezultatul este o enormă minciună: "Cea mai mare minciună din fotbal din toate timpurile. Noi, la un moment dat, trebuia să pierdem cu 7-0. Ne trezim că ajungem în situaţia să facem 2-2, Kosovo pierde în Belarus şi suntem într-o situaţie foarte bună. Dacă vorbim de ultimele două minute, rezultatul e excelent. Trebuie felicitată echipa pentru rezultat. Dacă nu analizăm ce a fost până atunci, ne păcălim şi mergem din păcăleală în păcăleală. A fost o mare diferenţă între Elveţia şi România. Cum n-a fost niciodată! Să îşi bată joc de tine aşa cum au vrut..."

Jucătorii, din nou, la mijloc

Jucătorii au căzut şi de această dată la mijloc. Sistemul de joc i-a încurcat pe majoritatea dintre ei şi este evident că din teren au simţit cel mai bine în ce situaţie jenantă s-au aflat 85 de minute. Merită felicitări pentru efort şi pentru că au încercat cât se putea încerca până la final. Ianis Hagi a încercat să facă o scurtă radiografie a jocului: " Au fost două reprize diferite, în partea a doua am stat mai sus în teren. Cred că am arătat că avem încredere în noi, în grup, am schimbat tactit a doua repriză, am reuşit să producem ceva în atac. Două reprize total diferite, nu am jucat spectacuos, dar nu am cedat. Ne adaptăm la fiecare meci, la situaţie". Eroul meciului, atacantul Valentin Mihăilă doreşte mai multă susţinere din partea tuturor: "Am jucat destul de slab, dar cu toţii ştim că Elveţia este o forţă a Europei. Se califică la orice turneu final. În a doua repriză am prins încredere. Probabil s-au mai relaxat şi ei, am prins noi încredere. Cum am spus şi vreau să dau un semnal, suntem o echipă mică, cum spun toţi.. dar aveţi încredere în noi. Ăştia suntem! Alţii nu avem, noi suntem. (...) Părerea mea este că suntem prea negativişti. Şanse sunt la calificare, nu pot spune în procente (...)Am jucat slab aici, poate şi în Kosovo, dar trebuie să aveţi încredere în noi! Noi suntem România, suntem români cu toţii, nu trebuie să-i criticaţi, trebuie să fiţi alături de noi din primul în ultimul minut". Mult mai optimist s-a dovedit Andrei Burcă: "Am pus suflet, spirit şi am reuşit să facem remiză. A schimbat sistemul, am încercat să îndeplinim tot, ei sunt la cel mai bun nivel. Contează inima şi sufetul puse în teren. Sunt rupt de oboseală, dar suntem neînvinşi în grupă. Pe viitor trebuie să ne pregătim la fel de bine, urmează două meciuri cruciale acasă",

Dincolo de critici şi declaraţii există o certitudine, în fotbalul nostru nu se va schimba nimic pe termen scurt. Preşedintele FRF se va ascunde în continuare în spatele limbii de lemn, având acum de partea sa şi clasamentul grupei (una mai slabă este greu de închipuit), Mihai Stoichiţă, "creierul tehnic" al FRF va dribla realitatea, aşa cum ne-a obişnuit, cu glume îndoielnice, ceilaţi funcţionari din federaţie vor sta cuminţi la locurile lor, iar vacanţa bate la uşă pentru toată lumea, aşa că vom mai vedea la toamnă.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Incredibil ce articole si comentarii pot sa vad dupa ce am luat 2 puncte de la Kosovo si Elvetia. Este meritul exclusiv a lui Ioradanescu junior si a echipei nationale. E bine sa te uiti,inainte de a comenta,unde joaca jucatorii nationalei Romaniei! Liga a 2-a italia,spania,china,etc. Astept cu nerabdare calificarea la Euro, avem sanse 90% dupa rezultatele obtinute si pe urma vom vorbi despre Gica Popescu si fotbalistii generatiei de AUR verus Iordanescu! Hai Romania! De mult nu am mai fost asa fericit la.meciurile nationalei Romaniei!!! Bravo Iordaneecu! Asa tata asa FIU!

    1. Cu Elveția am arătat că Lichtenstein. De asta au rulat echipa de rezervă. Șansa noastră s-a datorat jocului execrabil. :)))

      Vorbim despre nepotism și... Nea Cooperativă Stoichiță. Fără sclipiri individuale, strategia lui Ediță e 0-0. 

      A fost strategie tactica clar ...

      I-am naucit cu un joc mizerabil si i-am lovit mortal pe final cand aveau garda jos. 

      Asa trebuie lovit balaurul.

      Felicitari Edy! Un mare strateg! Sun Tze s-ar răsuci in mormant  

      :))

      IEDI este frate cu SUCA din PARODIILE lui AMZA PELEA.Omu,oroi este chior ori este atat de increzut incat nu sufera ca cineva sa ii spuna ca este o NULITATE. La aproape toate meciurile din campionat,il vedem langa taicasau. Oare ce sfaturi o primi de la senior,care si el,a fost tot o nulitate,insa a avut noroc sa fie antrenorul unor fotbalisti,care jucau fotbal de cea mai inalta clasa.Daca echipa in care a jucat GICA POPESCU ar fi jucat atunci cu actuala echipa de fotbal a Romaniei,cred ca ii batea la scor de handbal pe cei care azi mimeaza fotbalul.Are dreptate MIHAILA,altii de unde.? Daca pe IORDANESCU SENIOR l-a facut TARA GENERAL,pe IEDI,daca v-a califica echipa Romaniei la european,propun sa il facem MARESAL. Minte multa nu se cere,sa ... ..... sa ai putere.! BRAVOS NATIUNE.

    Uitati-va la eroul Romaniei din meciul cu Elvetia, Mihaila! Bravo Mihaila! Pe langa ca a dat doua goluri, baiatul asta da lectii de moralitate si bun simt la TOATA GENERATIA DE AUR! Astia suntem,aveti incredere in noi sau chemati pe altii!!! Pe cine sa chemi?!!! Familia Becalii a distrus fotbalul romanesc in ultimii 25 de ani! Nu se accepta naturalizari la echipa nationala ca Becali si gasca sa castige bani! Hai sa vedem echipele din Europa cati naturalizati au si cati are Romania?!! Hai sa vedem cati jucatori romani joaca in prima liga versus jucatori straini! Iordanescu junior ca si tata lui poate sa reprezinte o borna in fotbalul romanesc! Bravo Edi! Bravo Ianis ai jucat minunat si in Kosova si in Elvetia:))) pacat ca te cheama Hagi si esti un profitor al numelui HAGI!

    1. Intrebarea este de ce s-a accidentat Mihaila la muschi după 15 min

    Patriotismul nu inseamna sa fii orb. Greu vom pricepe ca fara critica nu exista progres.

    Omul e praf!Mai grav e ca se crede bun.Este cel mai slab sel ectioner EVER al Romaniei!(il depaseste cu brio pana si pe celalalt mare "strateg" junior,Razvanel).Pentru lunaticii care incearca sa il apere acum,vom mai vorbi in toamna,dupa primele doua meciuri(acasa cu Israel si Kosovo),cand urmare a jocului prestat,vor veni cu adevarat si rezultatele "meritate".

    a venit cu tactica lui tac-su , tata puiu la ciupeala , tactica calicului . la CM din sua puteam ajunge in semifinale daca tata puiu nu aplica tactica calicului , ne aparam , poate iese ceva . s-a dus suedia o echipa mai slaba sub valorile noastre la acea vreme , dar nu s-a pus pe frecat mingea la mijloc sa treaca timpul .

    Noi comentam, dar ratam un lucru esential: de ce vrem sa mergem la EURO 2024 cu echipa asta? Ca sa fim iar ciuca batailor sau sa nu fim in stare sa dam un gol? E clar ca mai mult nu se poate, deci decat sa ne facem de ras acolo, mai bine stam cumintei acasa.

    Edi Iordanescu, dincolo de limitele lui, are si ghinionul sa fie sel ectioner intr-o perioada mizerabila a fotbalului romanesc. La noi nu ar putea face treaba nici Pep, Murinho sau Ancelotti. Se lucreaza cu materialul clientului, adica cu fotbalisti necrescuti cum trebuie. Ne uitam doar la Croatia, o natie mai mica decat a noastra, care joaca la alt nivel. Clar nu s-a rasturnat carul cu talent acolo. Doar carul cu inteligenta - jucatorii talentati sunt crescuti altfel, nu ca la noi. Astfel, ei se transforma in veritabili fotbalisti, nu ca ai nostri, care raman intr-o eterna mediocritate. Si atunci, il putem injura pe Edi Iordanescu ca o da de gard (si cam asa e), dar oare cu Pep am face treaba? 

    1. Esti optimist, iar optimismul nu strica.

      Totusi, eu unul vad ca performantele de la tineret nu se repeta si la nationala mare. Iar gramada asta de puncte e si ceva cu noroc (la Elvetia) si cu jena (la Kosovo).

      Sper din tot sufletul sa ma insel si baietii astia sa faca o figura frumoasa (calificare la Euro, plus o surpriza pe acolo). Dar la cum arata echipa acum, sunt pesimist 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb