Economia Australiei a încetinit, după un nivel record al expansiunii

Cristina Radu
Internaţional / 7 iunie 2017

Economia Australiei a încetinit, după un nivel record al expansiunii

Economia Australiei a presat creşterea economică trimestrul trecut îndeajuns încât să egaleze recordul Olandei de 103 trimestre fără recensiune, deşi se confruntă cu creşteri insuficiente ale salariilor şi cu datorii imense, conform Reuters.

Banca centrală şi-a exprimat încrederea că avansul economic îşi va reveni în următorii ani la un nivel de peste 3%. Aceasta a menţinut dobânzile la un nivel minim record de 1,5%, la care se află din luna august a anului trecut.

Datele guvernamentale publicate miercuri indică că Produsul Intern Brut a crescut doar cu 0,3% în primul trimestru, o încetinire semnificativă faţă de avansul de 1,1% din trimestrul anterior. Rezultatul de miercuri ar trebui să fie o uşurare pentru Banca Rezervelor din Australia (RBA), care doar cu o zi în urmă a admis că martie va fi probabil o lună dezamăgitoare, potrivit Reuters.

Datele furnizate de Biroul Australian de Statistică au aratat că dimensiunea economiei în cele 12 luni încheiate în martie a fost de 1.720 miliarde de dolari australieni, adică 1.280 miliarde de dolari americani.

Probabil cel mai îngrijorător risc pentru creşterea economică este consumul slab, deoarece australienii sunt împovăraţi de nivelurile minime record ale creşterii salarilor şi nivelurile ridicate ale datoriilor ipotecare, conform sursei.

Consumul gospodăriilor a urcat cu doar 2,3 procente în anul care s-a încheiat în martie, la jumătate din ritmul care era considerat normal în urmă cu un deceniu. Datoriile gospodăriilor sunt la un nivel periculos de 189% din venitul disponibil.

Pentru a-şi menţine cheltuielile, australienii trebuie să economisească mai puţin. Ritmul economisirii a scăzut la 4,7% în trimestrul care s-a încheiat în martie, o scădere de două procente faţă de anul anterior, la cel mai redus nivel din 2008.

Craig James, economist şef la CommSec, a declarat: ,,Economia australiană a trebuit să se confrunte cu mulţi factori în ultimul an: geopolitici, evenimente naturale, scăderea boom-ului din sectorul construcţiei de mine şi pieţe imobiliare variabile. Creşterea economică a urmat o cale în zig-zag, dar pesimiştii vor trebui să-şi găsească o altă ţintă".

Paul Dales, economist şef la Capital Economics, a afirmat: "O mare parte din creşterea consumului s-a datorat faptului că gospodăriile şi-au redus în continuare rata de economisire până la minimul ultimilor zece ani...Nu pot face asta la infinit, aşa că suspectăm că acea creştere lentă a veniturilor va duce în curând la un modest avans al consumului. De aceea, credem că apar semne privind o încetinire accentuată a PIB".

Australia nu a mai trecut prin recesiune din 1991, iar creşterea economică a depăşit regulat avansul din economiile similare. Acest lucru s-a schimbat în trimestrul încheiat în martie, când ritmul anual a coborat la 1,7%, sub cele două procente consemnate de Statele Unite şi Marea Britanie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb