ECONOMIŞTI AMERICANI: "Inflaţia din Statele Unite - posibil să încheie anul la o rată anuală de 10,8%"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 august 2022

"Inflaţia din Statele Unite - posibil să încheie anul la o rată anuală de 10,8%"

Rata anuală a inflaţiei din Statele Unite (CPI) la nivel de consumatori ar putea încheia anul la un nivel record pentru ultimii 42 de ani de 10,8%, arată Robb Arnott şi Campbell Harvey, doi economişti din cadrul companiei americane de management de active Research Affiliates. Potrivit acestora, următoarele 4 rapoarte asupra inflaţiei din America vor "pierde" din rata anuală curentă de 9,1% rate lunare de creştere a preţurilor de consum de 0,9% (creşterea CPI din iulie 2021), 0,5% (august 2021), 0,2% (septembrie 2021), respectiv 0,3% (octombrie 2021), ceea ce va permite ratei anuale să accelereze şi mai mult.

Statistica americană va publica astăzi rata inflaţiei aferentă lunii iulie 2022, iar economiştii anticipează o scădere a ratei anuale la 8,6% de la 9,1%, ritmul lunar estimat fiind de doar 0,2%, relativ uşor de bătut având în vedere presiunea chiriilor şi faptul că indicele preţurilor pentru locuire reprezintă o treime din indicele preţurilor de consum din SUA. În iunie, rata lunară de creştere a preţurilor de consum a fost de 1,3%. În acelaşi timp, inflaţia de bază (CORE) este estimată să accelereze de la 5,9% în iunie la 6,1%, pe fondul unei rate lunar de creştere de 0,5%, după rata lunară de 0,7% din iunie. Totodată, în iulie, piaţa muncii din SUA a rămas extrem de tensionată, cu semne că inflaţia pe salarii începe să accelereze.

"Prognoza pe termen scurt pentru inflaţie nu este pozitivă. Rata pe 12 luni a fiecărei luni se ridică la acelaşi nivel cu cel al ratei inflaţiei din luna anterioară, la care se adaugă o lună nouă, minus luna corespunzătoare care se pierde din anul anterior. Nu putem şti cu încredere care va fi rata acestei luni noi, dar ştim cu precizie rata lunii care se va pierde din rata anuală. Următoarele patru luni care se vor pierde din 2021 vor fi de 0,9%, 0,5%, 0,2% şi 0,3%. Cleveland Fed produce o estimare «nowcast» pentru inflaţie, care anticipează care ar fi rata lunară dacă luna s-ar termina într-o anumită zi. Dacă estimarea «nowcast» este corectă, rata de 0,9% din iulie 2021 va fi înlocuită cu 1,0% pentru iulie 2022. Dacă inflaţia în fiecare dintre lunile următoare, până la final de 2022, va fi egală cu rata medie a inflaţiei din ultimele 12 luni, ar trebui să încheiem vara la (o rată anuală de) 9,9% şi să încheiem anul la 10,8%. Dacă, alternativ, inflaţia lunară dă înapoi pentru a egala media din ultimele 36 de luni, atunci rata inflaţiei de 8,6% din luna mai ar rămâne stabilă până la final de an. Această analiză simplă ne face să credem că inflaţia va fi surprinde negativ înainte să înceapă să producă surprize pozitive", arată cei doi economişti.

Potrivit acestora, economia americană ar putea fi deja într-o recesiune, iar dacă nu, deciziile de politică monetară şi acţiunile Fed "cresc în mod semnificativ riscul unei recesiuni în lunile următoare". Totodată, Arnott şi Harvey arată că lentoarea Fed în a ataca inflaţia majorează probabilitatea ca banca centrală americană să suprareacţioneze cu majorările de dobândă.

Cei doi economişti mai arată că componenta de chirie (shelter - eng.) şi faptul că reprezintă 1/3 din indicele preţurilor de consum va da mari bătăi de cap Fed având în vedere că chiriile cresc cu o întârziere de multe luni după creşterea preţurilor pentru locuinţe, care au urcat cu 37% în ultimii doi ani încheiaţi în luna martie 2022.

"Această inflaţie s-a întâmplat deja, doar nu şi-a făcut simţită prezenţa în indicele preţurilor de consum (CPI)", afirmă Robb Arnott şi Campbell Harvey.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu zic c-o sa fie vro 14% , aşa mi-a dat pasența :D ,oricum se poate mai bine, se poate , e loc de mai bine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb