Aurul se tranzacţionează la recorduri istorice dar economistul David Rosenberg, preşedintele Rosenberg Research, este de părere că preţul metalului galben mai poate creşte cu încă aproape 30%, până la 3.000 de dolari pe uncie, înainte de următoarea schimbare a ciclului economic, scrie Business Insider.
Economistul a catalogat creşterea recentă a aurului drept "deosebit de impresionantă", deoarece nu doar că a depăşit toate monedele majore, dar şi pentru că a trecut de toate obstacolele marco tipice care, adesea, scad valoarea metalului galben, potrivit publicaţiei americane.
"Creşterea preţului aurului a survenit într-un moment de tărie a dolarului, de scădere a aşteptărilor inflaţioniste şi într-o perioadă în care Rezerva Federală a creat în piaţă aşteptarea că va menţine dobânzile ridicate pentru o perioadă mai îndelungată. Toate acestea ar fi afectat în mod normal preţul aurului, dar metalul preţios a continuat să crească", a scris echipa Rosenberg Research într-o notă publicată recent.
De la începutul anului, aurul are o creştere de circa 13%, atingând ieri un maxim istoric de circa 2.353 de dolari pe uncie, conform datelor Investing.com.
• Cererea puternică
Factorul principal ce a dus preţul aurului la noi recorduri nu a fost atât de mult legat de ofertă, care a fost constantă în ultimii ani, ci mai degrabă legat de cerere, datorită reorientării băncilor centrale către metalul preţios ca activ de rezervă, spune economistul, citat de Business Insider.
Cum yuanul chinezesc şi-a pierdut statutul de a doua monedă de rezervă a lumii, iar ţări precum Japonia, Rusia, Turcia şi Polonia se tem de dependenţa excesivă de dolari americani, mulţi s-au orientat către aur pentru securitate.
"După ce au renunţat la aur la începutul secolului, băncile centrale îşi reconstruiesc deţinerile de aur, la scară", spune Rosenberg, adăugând că băncile centrale au cumpărat 361 de tone de aur în trimestrul al treilea din 2023, faţă de minus 77 de tone (n.r. vânzări) în aceeaşi perioadă din 2022.
Conform Rosenberg Research, aurul este mai căutat în pieţele emergente precum India şi China faţă de pieţele occidentale, deoarece ratele ridicate ale dobânzilor şi creşterea preţurilor acţiunilor pun în umbră metalul galben, ce are imaginea unui activ cu randamente scăzute.
În plus, creşterea utilizării industriale a metalului preţios, în special în sectorul electronic, a dus, de asemenea, la aprecierea preţurilor. "Boom-ul producţiei de semiconductori, în condiţiile în care fabricanţii lucrează non-stop pentru a satisface cererea legată de AI este, cu siguranţă, un factor ce favorizează cererea pentru aur fizic şi care nu va dispărea în curând", se menţionează în notă.
• Incertitudini
Turbulenţele geopolitice globale recente şi perspectivelor macroeconomice imprevizibile au susţinut, de asemenea, creşterea aurului, spune Rosenberg.
"O mai mare militarizare a relaţiilor internaţionale, confruntările şi polarizarea sunt greu de contestat, astfel încât calităţile preţului aurului privind acoperirea riscurilor au fost accentuate", a mai spus economistul.
Din punct de vedere monetar, deoarece raportul datorie/PIB al Statelor Unite a atins 120% iar costurile cresc, investitorii îşi sporesc deţinerile de aur pe fondul incertitudinii privind rezultatele alegerilor şi a posibilităţii apariţei unei crize fiscale, conform fonduatorului Rosenberg Research.
• Ţinta de 3.000 de dolari
Economistul estimează că preţul aurului mai poate creşte cu încă 15% până la 30%, pe măsură ce băncile centrale încep să reducă ratele dobânzilor. El a prezentat două scenarii, respectiv o "aterizare lină" a economiei şi o piaţă tipică de scădere (engl. bear), concluzionând că în ambele situaţii aurul ar trebui să îşi continue creşterea, conform Business Insider.
În scenariul "aterizării line", revenirea ratelor reale globale ale dobânzilor la mediile de dinaintea anului 2000 - peste cele de după criza economică din 2007-2008 - ar duce la o scădere a dolarului american cu circa 12% şi la o creştere a preţului aurului cu aproximativ 10%.
Dar dacă o recesiune loveşte economia, iar ratele reale globale ale dobânzilor revin la media lor din 2014-2024, pieţele de acţiuni se stabilizează iar dolarul se depreciază cu circa 8%, creşterea pentru aur ar fi mai apropiată de 15%, în jurul nivelului de 2.500 de dolari.
"Punând aceste observaţii laolaltă, modelul nostru ne spune că riscul de scădere a preţului aurului este limitat, dar există mult mai mult loc de creştere. Este mult mai probabil ca aurul să ajungă la 3.000 de dolari pe uncie decât să scadă la 1.500 de dolari", a spus Rosenberg, adăugând că accentuarea tensiunilor geopolitice ar duce şi mai mult la creşterea preţului aurului, scrie Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2024, 07:22)
nu toate cumpara… germania net vanzatoare; ro net vanzatoare…
trebuie tinut cont si de ajustarea la inflatie… momentan sub varful din 2011 august..
s c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 09.04.2024, 08:32)
daca nu te ai prins,tarile care au rezerve imense in dolari americani,Japomiia,China,India ,vor sa scape de hartii si sa se aleaga cu ceva fizic,nu cu alte hartii,numite yoani,euro,franci,aurul nu se va devaloriza iar pe aur poti cumpara ce hartie iti va place,cand ai nevoie!
e bine ca noi tinem in Anglia rezerva de aur,poate scapam de ea cu am scapat de el la rusi!
daca o veni vre-un Simi sau sos,e un motiv sa nu ti-l mai dea,sa ti dea vreo 2 corvete ferdinand echipate cu tunuri in schimbul aurului!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2024, 08:33)
China si Turcia cumpara mult, anticipand dificultati economice in viitor...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2024, 09:57)
China,Turcia..... deja calculeaza sanctiunile economice "destepte"
cu care se vrea impunerea "democratiei politic corecte"
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2024, 10:18)
Mai bine decat dictatura...
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2024, 17:01)
Turcia are bula de credit! cumpara pentru ca stie ce o asteapta in fata!
s c c r e t
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2024, 17:11)
aurul se tranzactioneza in cazul descris mai sus doar daca cad "lanturi comerciale" si parteneriate... plus ca se tranzactioneaza si ca "supliment" la balanta de marfuri ...
nu vad o problema in a tranzactiona aur ..in loc de datorie.. pui aur pe balanta unuia la o valuare nominala 2000 si o muti iar la o valuare nominal 1800 la altul... unde in realitate ai platiti mai multe grame de aur per marfa dar dat la schimb pe o valuare mai mica nominala..si ala care a pus mana poate sa umfle inter nominal ...varsa mai mult credit pt productie sau consum..si tot asa...
aurul e pt asigurare.. plus ca are o utilitate mai complexa in economie decat inteleg "onvestitorii oite de rand"... oitele daca zic doua trei postari aurul creste...hop gramada.. dar nu inteleg efectul... plus ca aurul poate sa scada cu zeci de ani cu tot cu razboaie si recesiuni... dar momentan oitele noastre au prins povestea doar cu aurul in sus..si tare imi e ca vor prinde si cu aurul in jos ...chiar si dupa un posibil crack up boom pe aur...
in aprilie 2020 a fost deflatie..si tura asta a fost "Recesiune/criza" cu aur in crash... la cate blocuri goale livrate vad in piata... nu ma mira intern piramidarea lei xau... pe care o anuntam cu mult in spate...cine imi urmarea comenturile stie ca cand vb si de aur.. in spate.. am chiar si grafice puse pe net ..la datile respective cu posibil schenarii... anticipate...
Aurul in lei a "crescut" asa de mult ca a permis veniturilor sa se ridice in pret grame aur (exceptant corectia recenta din 2019 prezent ce stau relativ pe slump cu cv revenire) iar 1 gram de aur sa cumpere mai multa mancare de "baza" (cosul de vaza de consum...a nu se incurca cu bunuri de consum considerate lux)... deci "mare" a crescut aur...mai mult risc sa pariez long ca bunurile se vor scumpii mai mult in aur...decat va creste aurul in "real"... (a nu se incurca cu crestere nominala...idem cu Japonia JPY xau...si jpy usd...ce corespunde cu asemanari RO ani 90...cu lei dolari la paritati apropiate si xau lei de atunci tot la paritati apropiate)...
s c c r e t
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2024, 17:14)
in 92 plus minus aur la 1800 lei "vechisori"... cate era salariul "net" nominal"... ?
dupa urca salariul nominal..urca si xau lei... dar salariul urca cv mai rapid ca aurul ..unde dupa salariul cade in aur si aur bubuie in tavan in pret real pana in aur 2011... unde in 2012 in ro salariul cade din tavan pe asflat la 2-3-4-5 grame dupa caz... de la 20-21-22-23-24-2-5 dupa caz in 2006....
cam asta e treaba cu aurul...
si nu am vb nici de cazatura din tavan a imo in aur pe ro ... din trecutul lui Nicu si din trecutul lu "sa traiti bine" ...si bine au traiti ...in fuga ca sobolanii pe alte meleaguri...
s c c r e t
1.8. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 09.04.2024, 20:06)
...
2. Mare profet...
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2024, 21:10)
Așa cum e mai probabil sa mori în patul tău decat lovit de drogați de Mangalia...plina lumea de ghicitori în palmă!