EDIŢIE ANIVERSARĂ BURSA - 30 DE ANI / DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Lipsa încrederii este principalul motiv al regresului din piaţă"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2020

Dan Paul

Dan Paul

"Trebuie să îndepărtăm mentalitatea comunistă, unde legea era privită ca o barieră, şmecherii treceau peste ea, căţeii pe sub ea, iar proştii se loveau cu capul de ea"

"Îmi doresc ca oamenii politici care conduc România sa înţeleagă mai profund rolul bursei şi beneficiile pe care o piaţă de capital dezvoltată le poate aduce ţării"

"Am toată încrederea în brokerii locali, care depun eforturi tot mai mari pentru a atrage mai multe companii la cota bursei"

Din cauza reglementărilor europene, respectiv apariţia MIFID II, legislaţia pieţei de capital a devenit mult mai stufoasă, mai complicată, ceea ce a făcut ca activitatea actorilor din piaţă să devină excesiv de birocratică, ne-a precizat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, care a avut bunăvoinţa să ne acorde un interviu, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de existenţă a Ziarului BURSA.

Domnia sa a punctat că, piaţa de capital se spijină pe trei piloni: capitalul, informaţia, şi încrederea în piaţă, dar capitalul local este mic, iar informaţia este de multe ori distorsionată sau controversată, ceea ce afectează încrederea în piaţă.

"Sper la continuarea listării titlurilor de stat prin bursă; exemplul recent (n.r. Fidelis) reprezintă o iniţiativă lăudabilă a Ministrului Finanţelor, un program extraordinar atât pentru stat cât şi pentru piaţă", a spus Dan Paul.

Reporter: Care a fost, în opinia dumneavoastră, rolul pe care l-a jucat Ziarul BURSA pentru piaţa de capital din ţara noastră, de la înfiinţare şi până în prezent?

Dan Paul: Ziarul BURSA a apărut înainte să se formeze piaţa de capital în ţara noastră, în timpurile moderne. Numele ziarului spune tot în ceea ce priveşte implicarea sa în piaţa de capital. A fost, este, şi cred că va rămâne o oglinda a Bursei de Valori Bucureşti şi a fenomenului creat în jurul Bursei.

Ziarul BURSA a sprijinit dezvoltarea pieţei, a prezentat strategii, a organizat conferinţe dedicate pieţei, a sprijinit activitatea brokerilor şi a emitenţilor, dar a şi criticat, de multe ori în mod constructiv. Rolul unui ziar este, în primul rând, acela de a-şi informa cititorii. Ziarul BURSA face în fiecare zi mult mai mult decât atât, este locul unde dezbaterea contează, unde vocea pieţei este ascultată, este gazeta noastră.

Reporter: În ultimii ani am asistat la o consolidare a pieţei de brokeraj, numărul intermediarilor fiind în scădere. Care sunt cauzele acestui fenomen? Are vreun impact asupra pieţei noastre de capital?

Dan Paul: Intermediarii din piaţa de capital sunt tot mai puţini, astfel încât nu asistăm la o consolidare, ci la o diminuare a numărului de brokeri. Acest fapt are mai multe cauze.

Prima, este legată de numărul mic de conturi active (conturi prin care se face minim o tranzacţie la şase luni): 15 mii de conturi.

Costul tot mai mare al reglementării, barierele birocratice apărute odată cu noile reglementări, lichiditatea scăzută a Bursei de Valori Bucureşti în comparaţie cu alte pieţe sunt alte cauze ale reducerii numărului intermediarilor.

Nu în ultimul rând, agresivitatea brokerilor falşi (firme fantomă) sau a celor nereglementaţi şi necontrolaţi, au făcut ca piaţa de capital din România să fie tot mai mică.

Prin urmare, numărul intermediarilor nu are cum sa crească, atât timp cât piaţa este mică.

Reporter: Care este, în opinia dumnevoastră, cea mai mare problemă a pieţei de capital din ţara noastră şi cum poate fi rezolvată sau ameliorată?

Dan Paul: Cea mai mare problemă ... riscul de reglementare, de autorizare şi de control. Din cauza reglementărilor europene, apariţia MIFID II, legislaţia pieţei de capital a devenit mult mai stufoasă, mai complicată, ceea ce a făcut ca activitatea noastră să devină excesiv de birocratică. La acest fapt se adaugă legislaţia secundară, atribut al autorităţii naţionale (n.r. ASF) care, câteodată, mai complică puţin lucrurile. Aceste directive europene nu îşi ating scopul pentru care au fost create - anume de a proteja investitorul, ci din contra.

Pe de altă parte, piaţa de capital se spijină pe trei piloni: capitalul, informaţia şi încrederea în piaţă.

Capitalul local este mic, iar informaţia din piaţă este de multe ori distorsionată sau controversată (de exemplu: raportările periodice ale Romcab, unde compania raporta profit, ca mai apoi sa constatăm că bilanţul era fals, iar societatea intră în insolvenţă şi nimeni nu e vinovat, nimeni nu răspunde. Sau, VAN-ul SIF1: unde o tranzacţie de circa 100 euro cu o acţiune a unei companii din portofoliu face ca VAN-ul companiei mamă sa crească cu aproximativ 300 milioane euro. Aceste lucruri amintesc de începuturile pieţei, de celebrele fonduri SAFI şi FNI).

În aceste condiţii, încrederea în piaţă este afectată, şubrezită. Încrederea se câştigă greu, dar se pierde uşor. Aceasta este explicaţia numărului mic de conturi active, motivul principal al regresului din piaţă, al încetinirii dezvoltării pieţei. Nu mai căutaţi în altă parte.

Reporter: Cum credeţi că poate fi dezvoltată, în ansamblu, Bursa de Valori Bucureşti?

Dan Paul: Bursa este cea mai frumoasă afacere din lume. Dar trebuie să fie şi cea mai cinstită. Pentru a dezvolta piaţa de capital avem nevoie în primul rând de listări, adică de emitenţi şi titluri noi. Când vom avea un număr mare de listări anual, vom avea şi investitori mai mulţi. Toate acestea, însă, trebuie să apară într-o piaţă în care încrederea, respectul faţă de reguli, faţă de investitori, este la cote înalte. Trebuie să îndepărtăm mentalitatea comunistă, unde legea era privită ca o barieră, şmecherii treceau peste ea, căţeii pe sub ea, iar proştii se loveau cu capul de ea. Legea, regula, trebuie să fie egală pentru toţi!

Reporter: Ce pot să facă brokerii în acest sens?

Dan Paul: Brokerii trebuie să convingă companiile locale să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti. Să explice antreprenorilor, care au afaceri ce pot fi listate, care este rolul bursei, care sunt avantajele listării, să fie convingători. Eu am toată încrederea în brokerii locali, care depun eforturi tot mai mari pentru a atrage mai multe companii la cota bursei.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la autorităţi privind piaţa de capital?

Dan Paul:  Îmi doresc ca oamenii politici care conduc România sa înţeleagă mai profund rolul bursei şi beneficiile pe care o piaţă de capital dezvoltată le poate aduce ţării. Îmi doresc mai puţină birocraţie, micşorarea impozitului din câştigul de capital şi simplificarea modului de a-l plăti.

De asemenea, sper la continuarea listării titlurilor de stat prin bursă. Exemplul recent (n.r. Fidelis) reprezintă o iniţiativă lăudabilă a Ministrului Finanţelor, un program extraordinar atât pentru stat cât şi pentru piaţă.

Listarea tuturor companiilor de stat care sunt eligibile pentru cota Bursei de Valori Bucureşti, ar fi un lucru excelent!

Dan Paul: Ce mesaj aveţi pentru Ziarul BURSA? Dar pentru cititorii noştri?

Reporter: Mesajul meu pentru Ziarul Bursa este să rămână mereu tânăr, cu spiritul şi faptele. Să fie la fel de combativ şi viu, să existe mereu. Să rămână în continuare cel mai citit ziar financiar, pentru că merită, e cel mai bun!

Jurnaliştilor care trudesc în fiecare clipă să ne aducă nouă informaţia, celor care fac analiza pieţei de capital, bancare, pieţei externe, scriu despre politică sau artă, doamnei care le găteşte în fiecare zi (în vremuri normale...), dar şi celorlalţi colegi ai lor, le doresc să se bucure de meseria nobilă pe care o au. 

La mulţi ani!

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Ai imbatranit si tot panarama ai ramas! Of, of. Ce mai face mos Diaconescu? Va mai dati clienti ptr credite brd? Mai vinzi aseturile diverselor companii pe care pretinzi in fals ca le detii sau ai posibilitatea de a rezolva? Te mai intalnesti cu oameni prin restaurante pentru ale re,olva problemele? Mare mincinos, mare dezinformator, mare ...

    1. Cu toate ca ai un limbaj de mahala, iti răspund. Nu ma ocup cu credite de la BRD, nici nu vând aseturile nu știu cui din mintea ta . Multe complimente lui Mucles!

      ...

      ...

    Foarte frumos interviul acordat de Dan Paul Ziarului BURSA. Felicitări și la mulți ani tuturor!

    Nu stiu, dar am strania senzatie ca "Lipsa încrederii este principalul motiv al regresului din piaţă" este si din cauza brokerilor care sunt copy-paste "LUPUL DE PE WALL STREET". Nici macar distinsul domn, din pacate , nu imi inspira incredere.... Imi spunea mai demult, un "lup", ca pe bursa joci banii pe care iti permiti sa-i pierzi!....Din pacate , pentru mine, nu sunt in aceasta categorie!

    1. e o glumă sau ai scris-o pe bune? Brokerii români - de orice nivel - lupi? Ha, ha. Niște javre miloage, poate.

    Cum se face ca o firma poate trimite scrisori AGA la actionari (deci stie care sunt) dar daca un broker da faliment actiunile individului se pierd si el este asigurat in limita a 20.000 euro?

    Altfel spus, actiunile sunt proprietatea individului sau sunt ale brokerului? 

    De ce investitorii sunt asigurati in limita a 20.000 euro in timp ce banii care "stau degeaba" la banca sa fie asigurati la 100.000 euro? 

    Deci daca din start legea pare sa sugereze ceva ciudat acolo, cum sa aiba lumea incredere? 

    Cititi pe la Fondul de Compensare a Investitorilor si incercati sa intelegeti de ce o actiune nu e proprietatea individului ci trebuie transformata in cash la falimentul brokerului. Ca eu nu pricep. 

    1. punem limita de 20000 și la banii din bancă, e bine așa, boss?

      Nu, ci transformam actiunile in proprietate si atunci daca brokerul dispare cu actiunile tale se numeste frauda. Dar na, atunci nu poti face chestii mai exotice gen sa "imprumuti" actiuni si alte treburi interesante, nu?

      Si atunci limita de 20.000 poate acoperi cash-ul din portofoliu, asa cum limita de 100.000 acopera cash-ul din banca. 

      Cred ca primul faliment de broker mai mare o sa fie... interesant. 

    Cred ca ideile exprimate de Dan Paul trebuie transformate intr-un document ce trebuie trimis catre politicienii care vor sa fie votati in urmatoarele alegeri. Mai multa actiune, mai multa propagare/promovare trebuie.

    Aceste probleme trebuie sa-si gaseasca raspunsul in discursurile politice din ce in ce mai des ! 

    Politicienii trebuie inundati cu aceste discutii despre Bursa romana ! 

    1. BVB a început prost în 1995 (anul ăsta face 25, la mulți ani în avans!), găzduiți de Mugurel într-un spațiu fără aer și lumină, din milă. Le mai arunca niște firimituri de bani câteodata. De aici se vede interesul inițial, perpetuat ulterior, al "autorităților". Și, precum se știe, ce începe prost continuă și se sfârșește și mai prost! Știu colateral și întâmplător amănunte sigure (nu sunt în domeniu, nu mă interesează). Spre exemplu, la BVB mai există încă destui angajați de acum 25 de ani - desigur, atunci erau tineri absolvenți, dar n-au mai evoluat prea mult și nici bursa! Dacă îi pui în altă parte nu fac față. Dar salariile sunt super și munca / rezultatele nu prea contează. Parcă am fi în anii 1900, ieșeai la pensie de la singurul job avut o viață. Până la urmă, bursa reflectă situația economică, socială, hai, și politică, a țării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb