Eduard Uzunov, Regatta: "Ne putem pune la adăpost de inflaţie investind în imobiliare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 11 ianuarie

Sursa foto: facebook/Eduard Uzunov

Sursa foto: facebook/Eduard Uzunov

Piaţa imobiliară din România suferă de stres sistemic, asemeni altor pieţe din regiune, ca o reminiscenţă a lockdown-ului, când s-au tipărit foarte mulţi bani şi a crescut foarte mult inflaţia, subliniază Eduard-Mircea Uzunov, fondatorul Regatta Real Estate, care ne îndeamnă să ne păstrăm optimismul şi să ne punem la adăpost de inflaţie anul acesta, prin investiţii imobiliare.

"În perioada imediat următoare pandemiei s-a investit mult în imobiliare, pentru a se evita inflaţia. Acum se speră ca, în 2024, odată cu scăderea ei, să scadă şi dobânzile bancare şi atunci să îşi revină - poate - şi piaţa creditărilor, care a scăzut foarte tare în ultima perioadă a anului 2023", ne-a transmis domnul Uzunov.

Conform domniei sale, pe piaţa terenurilor există cerere pentru locaţii foarte bune, iar terenurile trebuie să aibă eventual şi o autorizaţie de construcţie pentru proiect, motivul fiind anularea PUZ-urilor, care au un viitor incert.

Dezvoltatorii sunt precauţi şi se uită foarte atent la detalii, spune specialistul: "Odată cu scăderea inflaţiei ne aşteptăm, cum am spus, la scăderea dobânzilor, care va impulsiona piaţa imobiliară şi prin care terenurile îşi vor recăpăta binemeritata valoare. Piaţa rezidenţială s-a arătat încetinită în ultima perioadă a anului 2023, a pus frână, din motivul enunţat anterior, majorarea dobânzilor. Sperăm ca piaţa birourilor să-şi revină, pentru că s-a construit foarte puţin şi atunci ceea ce se construieşte nou capătă cerere".

Pentru piaţa industrială avantajele sunt bune, iar piaţa de retail a înregistrat anul trecut cea mai mare tranzacţie, de 219 milioane euro, prin vânzarea Vel Pitar către grupul Bimbo.

"Retailul stradal a avut de suferit, datorită faptului că - mai ales Calea Victoriei, care crescuse destul de frumos în ultimii ani - a primit un recul, din cauza zvonurilor legate de închiderea magazinelor de la parter. S-a luat, într-un final, măsura ca magazinele, spaţiile comerciale de la parter să nu se închidă, ci să se închidă rezidenţialul din blocurile de pe lista de risc seismic încadrate în clasele I şi II", ne-a mai precizat fondatorul Regatta, adăugând: "La nivel naţional, Clujul a crescut, spre exemplu, datorită Festivalului Untold, şi mă bucură rezultatele Oradei, pentru că este un oraş Art-Nouveau special, superb, foarte bine promovat şi atunci este normal să crească preţurile imobiliare.

Locaţia rămâne primul indicator care influenţează preţurile. Inflaţia, după cum am spus, este alt factor decisiv. A crescut costul coşului zilnic şi este evident că atunci când plătim dublu faţă de 2019 vom vedea încetiniri, însă trebuie să rămânem optimişti.

De ce? Pentru că ne scapă de inflaţie tocmai investiţia în imobiliare. Astăzi pui nişte bani şi - dacă vrei - în şase luni de zile sau în câţiva ani, obţii mai mult pe o anumită proprietate, ocolind astfel inflaţia".

Eduard Uzunov ne spune şi când este înţelept să cumpărăm: "Atunci când găsim locaţia ideală, pentru că acesta rămâne cel mai important aspect. Unde te simţi tu bine, cât de aproape eşti de o piaţă, un supermarket sau un parc. Contează confortul şi dacă poţi să ieşi în câştig este perfect.

Prin activitatea Regatta, de peste treizeci de ani, îmi amintesc că - la un moment dat, în anii 2010, 2011, 2012 sau poate şi mai devreme - toate asociaţiile de locatari voiau să-şi pună blocurile pe listele de reconsolidare, pentru ca aceasta să se realizeze pe banii primăriei.

Până acum, nu ştiu dacă Primăria a făcut câteva blocuri. Ştiu că pe lista de acum sunt nouă blocuri care vor intra în consolidare, dar nu se ştie când, aşa că agonia capitalei se va mai prelungi puţin, din păcate, însă tot imobilele ei vechi fac din ea «Micul Paris»".

În cadrul Regatta, există unele tranzacţii imoportante în zona Ateneului Român, unde se revigorează piaţa, inclusiv o tranzacţie remarcabilă, a unei clădiri mixte, de retail şi rezidenţial, care s-a vândut cu 24 de milioane de euro, potrivit domnului Uzunov: "Avem tranzacţia cu Hotelul Mondrian, care va fi tot pe strada Georges Clemenceau colţ cu George Enescu, de data aceasta, şi - dacă ne uităm pe lista tranzacţiilor imobiliare ale companiei - vedem, în afară de clienţii noştri strategici, statornici, Ambasada Elveţiei, Ambasada Sloveniei, Ambasada Emiratelor Arabe Unite, Ambasada Marocului ş.a.

Toate aceste tranzacţii denotă profesionalismul echipei Regatta, care de peste 30 de ani punctează cele mai importante tranzacţii din piaţa imobiliară".

Anul trecut, compania a încheiat tranzacţii semnificative în piaţă şi se aşteaptă la o cifră de afaceri mai mare comparative cu cea din anul trecut, având în vedere negocierile în care este implicată. Sursa citată ne-a atransmis că deja există semnate antecontracte privitoare la vile restaurate sau în curs de restaurare, cu preţuri cuprinse între 1,5 şi 10 milioane de euro.

Regatta împlineşte, în acest an, 31 de ani de activitate pe piaţa imobiliară, fiind una dintre cele mai longevive companii cu capital integral românesc şi unul dintre jucătorii cheie ai industriei de real estate.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Este bine că citim un articol optimist dar aseară pe un post TV ni se anunța "apocalipsa" rambursării ratelor la creditele bancare datorită creșterii dobânzilor în 2024.

    Cine minte și cine spune adevărul? 

    1. Vezi ce declara același Uzunov înainte de criza din 2008.

    investesti in imobiliare in tara unde te stabilesti ! 5 milioanne de romani si numarul creste iar cei nascuti afara, afara raman. deci daca vrei sa aduni panze de paianjen in urmatorii ani, cumpara imobiliare in romania.

    1. Vezi de treaba ca nu o sa dispară România.Ce nu ai matale niște milioane,sa vezi ce ti-ai cumpăra pe Calea Victoriei

      Pleaca ai nostri tineri cu studii superioare, si vin in loc emigranti. Aradul s-a umplut de negri, asiatici si de moldoveni . Ma gandesc ca asa-i in toata tara. Pe total nu scade populatia.

      Te inseli. Acei emigranti nu sunt in Romania decat temporar, dupa un an de zile obtin documentele de rezidenta in Romania si apoi pot munci oriunde in EU si pleaca in Vest. Populatia rezidenta poate ca este constanta, dar cea efectiva scade. Iar fluxul migrator nu va creste, in fiecare an este 100 000 la oficial, pentru a suplini pe cei care au obtinut actele si au plecat deja in Vest.

      si d c sunt temporari, stau undeva , nu?

      Ai vrut sa zici...Primaverii.

      Calea Victoriei e imbulinata. 

      da ce e bre pe calea victoriei ? centru galaxiei ? o mizerie de oras in care cetatenii s-au lasat furati de niste smecheri ! unii au fugit in grecia cu miliarde de euro, vezi doctoru oprescu ! crezi ca dr oprescu mai investeste in bucale ? el a luat o halca din economia romaniei si o investeste in imobiliare in lumea lui ! e adevarat romania nu dispare, nu dispare precum sulu de hartie igienica din care a mai ramas cotoru in buda ! desteptarea !!!

      Pribegii sunt disperați să-și facă exitul. Vulpea și strugurii e oda celor ce se credeau cândva bogați. :

    populatia nu scade, doar ca la recensamant am mai ramas 18.5 mil de la 22 mil. imobiliarele sunt urmatorul val de afaceri ponzi. betoane parasite. oamenii cu bani pleaca afara si acolo raman. ritmul este nesustenabil in mod clar. au transformat statiunile turistice in cartiere de locuit ca nu mergea turismu. stai sa vezi cand nu o sa mai mearga economia !!! deja avem rate la imprumut cu dobanzile cele mai mari din europa !!! ceasu ticaie ! pnlpsdaur usl de abia asteapta sa mareasca impozitele dupa alegeri !!!

    ...

    Lasa adapostul ca M1 e in crah baiete... terminati cu "inflatia" e squeze capacitati si restrangeri artificiale de etc....in raport cu un somaj pe spre minime si creem iluzii ca nu sunt "lucruri" case... cand mergi la pas si baltesc ca "nesimtitele" in piata...."goale"... dar scoase din "raportarile" baietiilor. sa creem panica investionala inutile si FOMO.

    s c c r e t 

    1. Delir.

    Casele sunt pentru locuit nu pentru speculat.

    Fiecare Revolutie tre sa ne reaminteasca asta. 

    s c c r e t 

    1. Să nu pofteşti casa aproapelui tău

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb