EDUCAŢIE OUG pentru recuperarea timpului pierdut

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 26 ianuarie 2021

OUG pentru recuperarea timpului pierdut

Autorităţile recunosc cu glas tare că sistemul hibrid de învăţământ cu elevi şi în clase şi acasă a fost un dezastru, o pierdere de vreme.

Aceleaşi autorităţi, admit, cu jumătate de gură, că sistemul online nu este deloc grozav, fiind doar... mai mult decât nimic. Pe acest fond, în aşteptarea posibilei reveniri în şcoli, programată pentru 8 februarie, Guvernul va prezenta o Ordonanţă de Urgenţă pentru recuperarea materiei, dar şi pentru consolidarea cunoştinţelor.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că ordonanţa de urgenţă privind recuperarea materiei pierdute în timpul predării online, care ar urma să fie prezentată în primă lectură în şedinţa de Guvern de mâine, va include şi posibilitatea unor ore de consolidare: "Cei mai buni profesori, din cele mai bune şcoli, la cele mai bune clase, vor avea acces la aceste ore remediale. Aş vrea să adaug o precizare importantă: sigur că el se numeşte Program naţional de acţiuni remediale, dar în cadrul Ordonanţei de Urgenţă pe care o avem în lucru, pe care dorim să o promovăm în şedinţa de miercuri, cel puţin în primă lectură, vom face precizarea că aceste acţiuni, deci posibilitatea de plată, se referă şi la consolidarea materiei. Deci, dacă un cadru didactic consideră că a predat absolut totul şi că elevii au asimilat absolut tot ce a predat, este liber ca prin aceste ore să facă acţiuni de consolidare a materiei. Cu alte cuvinte, cei mai buni profesori, din cele mai bune şcoli, la cele mai bune clase, vor avea acces la aceste ore remediale. Remediale cu valenţe de consolidare a materiei predate şi de creştere a performanţei".

Ministrul anunţase anterior că profesorii care vor recupera materia cu elevii vor fi plătiţi suplimentar şi după ce a fost întrebat în repetate rânduri, în spaţiul public, dacă i se pare normal ca acei profesori care au făcut performanţă şi au predat integral materia, chiar şi online, să constate că unii dintre colegii lor ai căror elevi au înregistrat pierderi beneficiază acum de plăţi suplimentare. Ministrul Educaţiei a adăugat că profesorii care vor participa la aceste ore vor fi plătiţi cu o sută de lei pe oră brut. Cîmpeanu a arătat că programului îi vor fi alocaţi 144 de milioane de lei din fonduri europene, pentru învăţământul primar şi gimnazial, la care se adaugă 96 de milioane de lei din programul Romanian Secondary Education pentru licee, în cadrul unui proiect derulat în parteneriat cu Banca Mondială.

Ministrul a precizat că programul orar pentru acţiunea de recuperare a materiei pierdute va fi stabilit exclusiv de profesori şi elevi, cu consultarea părinţilor, fără implicarea directorilor, a inspectorilor sau a ministerului de resort.

Ministrul Educaţiei susţine schimbarea metodei de predare din cea disciplinară în cea interdisciplinară: "Cu această problemă ne confruntăm din cauza faptului că noi avem o predare disciplinară, în timp ce evaluările pentru analfabetismul funcţional sunt făcute, testele PISA, interdisciplinar. Noi îi învăţăm pe copii separat biologie, chimie, fizică, după care ne aşteptăm să înţeleagă interdisciplinar şi să răspundă conform acestor întrebări. Acest lucru se va schimba în momentul în care vom reuşi să îi învăţăm pe copii în aşa fel încât să facă faţă acestor teste. Acest lucru nu se poate face de azi pe mâine, dar acest lucru trebuie neapărat făcut, cât mai urgent posibil. Până când nu vom face acest lucru, nu vom putea spera la îmbunătăţire radicală a ratei de analfabetism care ne plasează pe ultimele locuri din Europa. Este trist, este foarte trist şi foarte îngrijorător. Acum, cu ceea ce ne-a adus pandemia, evident că peste problemele cronice se adaugă aceste probleme generate de pandemie. Din păcate, este foarte important să avem testările PISA şi insist şi susţin importanţa acestor testări, ştiu că este foarte puţin probabil să ne aşteptăm la o îmbunătăţire importantă a rezultatelor pentru testele PSA, deci a ratei de analfabetism funcţional".

Rezultatele testelor PISA 2018 au arătat că ţara noastră avea cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la acest tip de evaluare. Scorul obţinut a fost în scădere faţă de ultimele două testări la care România a participat (în anii 2012 şi 2015) la toate cele trei domenii testate: citire, matematică şi ştiinţe, potrivit rezultatelor PISA 2018 publicate de către directoratul pentru Educaţie al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Procentul de analfabetism funcţional este de 44%, în medie, în creştere faţă de 2015.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că 47% dintre cadrele didactice sunt înscrise în platforma pentru vaccinare, iar 60.000 de profesori sunt deja programaţi pentru imunizare. Procentul celor din personalul didactic auxiliar înscrişi sau programaţi pentru vaccinare este şi mai mare, iar 6.000 de angajaţi din sistemul de educaţie s-au vaccinat deja, precizează ministrul, adăugând că numărul celor care se arată dispuşi să se vaccinare a crescut peste aşteptările sale: "Pot să vă dau în premieră situaţia reală pe care am văzut-o în urmă cu o oră. Există un număr de 47% cadre didactice din învăţământul preuniversitar care sunt înscrise în platformă. 31% din totalul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, adică 60.000 de cadre didactice sunt deja programate, la nivelul personalului didactic auxiliar există un procent de 50% deja doar pentru învăţământul preuniversitar, care sunt deja înscrise în platformă. Dintre acestea care sunt înscrise în platformă, 34% sunt deja programate. Şi personalul didactic are de asemenea nişte cifre încurajatoare". Potrivit ministrului, până ieri dimineaţă 6.000 de angajaţi din Educaţie s-au imunizat deja. El a menţionat că are "garanţia" din partea coordonatorului campaniei naţionale de vaccinare cu privire la faptul că angajaţii din învăţământ vor avea prioritate la vaccinare înainte de 8 februarie, fără a afecta programările deja existente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb