Rezultatele mai puţin bune de la examenul de Bacalaureat - în aceste zile se desfăşoară a doua sesiune - distrag atenţia de la ceea ce reuşesc olimpicii autohtoni la competiţiile internaţionale. Vara se numără medaliile, iar anul acesta recolta este una foarte bună, în ciuda problemelor tot mai mari pe care le are învăţământul autohton.
Lotul olimpic al ţării noastre a continuat seria performanţelor desebite la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad - IESO), reuşind să obţină şi la ediţia din acest an patru medalii: o medalie de argint şi trei medalii de bronz, informează Ministerul Educaţiei. Alexandru Slavoia, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea, a fost medaliat cu argint. Colegii săi de echipă, Florian-Chiriac Călina (clasa a XII-a/Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova), Andrei-Mircea Lupuleasa (clasa a XI-a/Colegiul Naţional din Iaşi) şi Andrei Marin (clasa a X-a/Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti) au fost premiaţi cu medalii de bronz. Echipa a fost coordonată de prof. Cătălina Şerban (Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti) şi prof. Cristina Pârvu (Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare). Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului este o competiţie în cadrul căreia concurenţii susţin individual o probă teoretică şi una practică. Pentru a încuraja colaborarea între elevii din ţările participante, se organizează echipe internaţionale, care primesc teme de cercetare privind poluarea mediului dintr-o anumită arie geografică şi sarcina de a realiza un proiect cu posibile soluţii pentru ameliorarea problemelor din zona respectivă. La a XII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului, desfăşurată la Kanchanaburi (Thailanda), în perioada 8-17 august, au participat 154 de elevi din 38 de ţări.
Pe de altă parte, lotul de informatică a obţinut patru medalii - două medalii de aur şi două medalii de argint - la a XXV-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI), desfăşurată în perioada 12 - 18 august, la Varşovia (Polonia). În clasamentul neoficial pe medalii, România s-a clasat pe primul loc, la egalitate cu ţara gazdă, Polonia. Medaliile de aur au fost cucerite de Costin-Andrei Oncescu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" din Câmpulung, jud. Argeş) şi Alex Tatomir (clasa a XII-a/ Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu" din Brăila). Laureat cu aur şi la olimpiada de anul trecut, Costin-Andrei Oncescu s-a clasat pe primul loc în ierarhia generală individuală. Ioan-Tiberiu Muşat (clasa a IX-a) şi Ştefan Constantin-Buliga (clasa a XII-a), ambii elevi ai Colegiului Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti, şi-au trecut în palmares medaliile de argint. Lotul României a fost însoţit şi coordonat de prof. Adrian Panaete (Colegiul Naţional "A. T. Laurian" din Botoşani), respectiv Alexandru Velea (student la Universitatea din Bucuresti şi membru CSAcademy) şi Andrei-Costin Constantinescu (student la University of Oxford), amândoi foşti olimpici internaţionali, multiplu medaliaţi la competiţiile de profil. La concursul din acest an au participat 55 de concurenţi din 13 ţări.