EDUCAŢIE Violenţa în şcoli, "boală" gravă tratată cu prea multă blândeţe

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 13 februarie 2019

Violenţa în şcoli, "boală" gravă tratată cu prea multă blândeţe

Numărul tot mai mare de atacuri violente, care au loc în şcoli, a stârnit îngrijorare în rândul opiniei publice. Elevi şi profesori cad victime agresiunilor şi de cele mai multe ori pedepsele aplicate făptaşilor sunt foarte blânde.

Preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, deputatul USR Cristina-Ionela Iurişniţi, afirmă într-un mesaj public solidaritatea cu victimele violenţei şi intoleranţa faţă de agresori. Aceasta îi cere ministrului Educaţiei să adopte de urgenţă măsuri menite să pună capăt acestui val de acte antisociale: "Condamn cu fermitate violenţa din şcoli! Siguranţa din unităţile de învăţământ din România trebuie să devină o prioritate pentru MEN, pentru orice comunitate şi pentru orice director de şcoală. În acelaşi timp violenţa împotriva femeilor trebuie stopată prin legislaţia în vigoare, dar şi prin campanii de conştientizare antiviolenţă! Schimbarea reală, nu cea mimată începe cu fiecare dintre noi! Mesajul meu este de solidaritate şi de condamnare a oricărei forme de violenţă în spaţiul şcolii, violenţă ale cărei victime pot fi, atât elevii, cât şi profesorii! Doamna ministru Andronescu trebuie să înţeleagă că nu are dreptul să rămână indiferentă la aceste abuzuri şi violenţe continue asupra siguranţei cadrelor didactice. Ajunge atâta umilinţă şi abuzuri la adresa cadrelor didactice, a siguranţei şi statutului unei meserii care formează viitorul unei ţări. Cum vom reforma şcoala, cum vom reduce abandonul şcolar, analfabetismul func­ţional de 40 % care ne plasează la coada Europei sau cum vom pierde un ruşinos loc I european în privinţa ratei sarcinilor accidentale la nivelul adolescentelor de 12-15 ani? În acest context extrem de îngrijorător, solicit public doamnei Andronescu să explice concret care vor fi măsurile pe care le va lua în perioada imediat următoare în sprijinul profesorilor, adevăraţii fabricanţi de oameni! Un învăţământ de calitate, echitabil şi incluziv nu se poate realiza în lipsa unei strategii şi a unei campanii naţionale antiviolenţă în şcoli, în familie, şi în societate în general. Violenţa în şcoli trebuie să înceteze prin educaţie dar mai ales prin respectarea şi aplicarea legii!"

După ce la o şcoală din Prahova un tânăr a înjunghiat o profesoară minis­trul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu a reacţionat vizavi de fenomenul violenţelor din cadrul unităţilor de învăţământ: "Ceea ce s-a întâmplat la Prahova este, fără îndoială, de neacceptat şi de condamnat şi vorbesc în calitate de profesor. Ca urmare, eu sper ca cei care îl judecă să îl judece şi să îşi primească sancţiunea pe care o merită. Nu putem să acceptăm lucrul acesta. Vedeţi, în momentul în care eu eram elevă şcolile nu aveau pază şi totuşi nu se întâmpla niciodată un eveniment de acest fel. Şi atunci, sigur, întrebarea mea, cum a ajuns societatea să trăiască momente ca cel de la Prahova? Probabil că va trebui să întărim paza în şcoli, dacă asta este societatea în care trăim astăzi".

Violenţa este în creştere nu doar în şcoli. Potrivit deputatului USR, o dată la 5 zile, o femeie îşi pierde viaţa în urma unui atac violent, iar în 2018 numărul total de infracţiuni din acest registru a crescut cu 2.200 de cazuri faţă de 2017. Cristina-Ionela Iurişniţi solicită măsuri reale şi transmiterea unor mesaje de solidaritate cu victimele, nicidecum cu agresorii, aşa cum se întâmplă tot mai des în spaţiul public.

Ministrul de finanţe rezolvă problema toaletelor

Cele circa 1.400 de şcoli care au în prezent toaletele în curte vor primi aproximativ 10.000 de euro pentru achiziţionarea, până la finalul anului, de containere moderne, cu baie, ce vor fi montate lângă şcoală şi va fi construit un pasaj pentru a putea trece copiii, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: "Pot să vă spun că sunt încă 1.400 şi ceva de şcoli care sunt în această situaţie neplăcută (cu WC în curte). Până la final de an este obligatoriu ca toate aceste şcoli să nu mai aibă această situaţie. Şi cum? Se vor aloca bani, am făcut un program care se lansează imediat. Undeva la 10.000 de euro va veni pe fiecare şcoală pentru a pune lângă şcoala respectivă acele containere moderne care sunt prevăzute cu partea de baie...Cel puţin...Cam asta este suma estimată. Primăria care are grijă de şcoală va avea această sumă. Vom impune acel format tip să nu ne trezim cu fel de fel de astfel de achiziţii. Lipit de şcoală, facem racordul necesar fie la reţea de apă, canalizare, dacă are, dacă nu fosă, şi, desigur un pasaj prin care copiii trebuie să treacă. Dacă este o şcoală veche undeva într-o comună, nu poţi să spargi zidul. Faci un pasaj de trecere pentru ca acel copil care iese să nu fie plouat, să stea în frig. În acest fel, până la final de an, aceste 1.400 de şcoli pot toate să fie într-o situaţie corectă".

Educaţia va avea în acest an o creştere a bugetului cu 47% faţă de 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb