EFECT ADVERS: AmCham: "Plata TVA la încasare ar putea diminua veniturile la buget"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 februarie 2013

"Încântarea ministrului Voinea de la momentul introducerii sistemului TVA la încasare s-ar putea să dispară atunci când va vedea efectele în piaţă", consideră Dan Schwartz.

"Încântarea ministrului Voinea de la momentul introducerii sistemului TVA la încasare s-ar putea să dispară atunci când va vedea efectele în piaţă", consideră Dan Schwartz.

Adoptarea măsurii de plată a TVA "la încasarea facturii" ar putea avea exact efectul invers faţă de cel scontat, sunt de părere reprezentanţii AmCham (Camera de Comerţ Americană în România), susţinând că, astfel, veniturile la buget ar putea fi diminuate.

Dan Schwartz, membru în Comitetul Fiscal al AmCham, a subliniat: "Din cauza creşterii enorme a birocraţiei, pentru noi este dificil să urmărim şi să înţelegem cu exactitate funcţionarea sistemului (n.r. de plată a TVA la încasarea facturii), iar pentru autoritatea fiscală probabil că problemele vor fi şi mai mari. În loc să aducă venituri suplimentare la bugetul de stat, este foarte probabil ca această măsură să provoace o diminuare a lor (...) Încântarea domnului Voinea (n.r. Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget) de la momentul introducerii sistemului TVA la încasare s-ar putea să dispară atunci când va vedea efectele în piaţă. (...) Sistemul este dificil de aplicat, birocratic, nu îi vedem utilitatea".

Reprezentanţii AmCham au spus, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că efectele negative ale adoptării măsurii de plată a TVA "la încasarea facturii" au început să apară.

Potrivit lui Dan Schwartz, au apărut deja reacţii concrete - firmele mici, care sunt obligate să se supună acestei noi reglementări, se confruntă deja cu refuzul companiilor mari de a mai lucra cu ele, întrucât acestea din urmă nu-şi pot deconta Taxa pe Valoarea Adăugată până în momentul în care nu achită factura către societatea de talie mică.

"Acest lucru înseamnă că firmele mici vor rămâne fără business, iar cele mari vor avea probleme pentru identificarea de noi furnizori", a adăugat domnia sa, precizând: "La nivelul societăţilor mari va avea loc o creştere a poverii administrative, acestea fiind nevoie să menţină concomitent două sisteme contabile pentru TVA - unul pentru deducerea TVA la data facturării, pentru contribuabilii care nu aplică TVA la încasare, şi unul pentru deducerea TVA la încasare, pentru contribuabilii care se califică pentru acest sistem".

Recomandarea AmCham este ca acest sistem să fie opţional, aşa cum este implementat şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene şi aşa cum prevede şi Directiva Europeană în domeniu, potrivit domnului Schwartz, care a subliniat: "Am putea avea probleme şi la nivel european, dacă nu vom respecta ad-litteram Directiva".

Măsura radicală ar fi renunţarea la această prevedere, a mai spus domnia sa.

Această măsură fiscală, care a intrat în vigoare la începutul anului în curs, a adus nemulţumiri atât în rândul oamenilor de afaceri, cât şi în rândul experţilor contabili, încă din momentul în care s-a anunţat că va fi aplicat un astfel de sistem.

Reprezentanţii mediului de afaceri ne-au precizat, în mai multe ocazii, că textul legislativ trebuia formulat de aşa natură încât Taxa pe Valoarea Adăugată să fie plătită chiar în momentul încasării facturii, nu să devină exigibilă la 90 de zile, aşa cum prevede, de fapt, măsura în speţă.

Potrivit specialiştilor, noua măsură conduce la cheltuieli sporite cel puţin în softuri şi gestiune, la erori, penalităţi, dobânzi etc., descurajând plăţile în numerar, întrucât presupune ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Ministerul Finanţelor Publice analizează unele variante de modificare a măsurii de achitare a TVA la încasarea facturii, după cum a declarat, recent, Dan Manolescu, secretar de stat în MFP.

Domnia sa a precizat: "Este o dis-cuţie referitoare la aplicarea TVA la încasare, în ceea ce priveşte modalitatea în care funcţionează această măsură şi la efectele pe care le produce în practică. În urma analizei efectuate, s-ar putea să luăm unele măsuri de corecţie. Avem unele variante de lucru, însă nu s-a decis care ar fi cea mai bună".

Oficialul MFP a subliniat că sunt luate în calcul următoarele variantele: introducerea unei opţiuni în implementarea acestei măsuri, modificarea duratei în care TVA devine exigibilă de la 90 de zile la un termen mai mare sau o combinaţie între cele două.

Potrivit reprezentanţilor AmCham România, în cazul în care va fi modificată această măsură, este posibilă o nouă modificare a Codului Fiscal.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a creat, recent, o aplicaţie care vine în ajutorul companiilor şi care poate fi descărcată cu titlu gratuit de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Prin accesarea acestei aplicaţii, poate fi consultat Registrul actualizat în timp real cu firmele plătitoare de TVA la încasare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. el e cel care spunea inaintea de introducerea TVA la incasare ca la noi e obligatoriu acest AVANTAJ al agentilor economici pentru in polonia a fost optional si au optat doar 1.8% dintre agenti economici....adica ne-a facut un avantaj cu forta ...., forta prostiei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb