EFECTE DUPA CRESTEREA DOBANZILOR IN SUA/ LUCIAN ISAR: "Creşterea dobânzilor americane nu este principalul factor pentru neperformanţa programului românesc Prima Casă"

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 noiembrie 2016

"Creşterea dobânzilor americane nu este principalul factor pentru neperformanţa programului românesc Prima Casă"

Preşedintele Rezervei Federale (Fed), Janet Yellen, a semnalat, luna aceasta, că instituţia este aproape de o majorare a dobânzilor, în condiţiile în care economia americană continuă să creeze locuri de muncă, iar inflaţia accelerează. Yellen a reiterat aşteptările oficialilor Fed că viitoarele majorări de dobânzi vor avea loc treptat.

De câteva săptămâni, dolarul s-a apreciat faţă de cele mai multe valute majore, dat fiind că oficialii băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed) au declarat că piaţa muncii s-a consolidat, sugerând totodată că o majorare a dobânzii cheie ar putea avea loc luna viitoare. Jordan Hiscott, trader-şef la Ayondo Markets, a declarat citat de publicaţia britanică Express: "Doi factori influenţează dolarul: probabilitatea extrem de mare ca Fed să crească dobânda luna viitoare - fiind anticipate şi majorări ulterioare în 2017 -, respectiv rezultatul surprinzător al alegerilor din SUA. Donald Trump, reşedintele ales al SUA a propus politici similare celor din era Ronald Regan, care presupun majorarea cheltuielilor cu infrastructura şi reducerea taxelor".

La solicitarea noastră, doi reputaţi analişti ne-au transmis punctul de vedere cu privire la influenţa pe piaţa românească a creşterii dobânzii Fed, posibilele evenimente care ar putea să crească dobânzile la noi şi influenţa asupra programului "Prima Casă".

Reporter: Preconizaţi creşterea dobânzilor pe piaţa creditelor de la noi, în urma creşterii dobânzilor de către FED? Care ar fi intervalul de timp în care ar putea avea loc această creştere?

Lucian Isar:Nu există o cauzalitate clară între creşterea dobânzilor de către FED şi creşterea dobânzilor pe piaţa creditelor din România. În schimb, pe o piaţă bancară de tip oligopol ca la noi, orice motiv este un pretext valid pentru creşterea instantanee a dobânzilor.

Reporter: Ce alte efecte va avea pe piaţa românească bancară creşterea dobânzilor de către FED?

Lucian Isar: Va pune presiune pe costul şi durata instrumentelor de finanţare a datoriei de stat în valută.

Reporter: Ce alte evenimente ar putea determina creşterea dobânzilor pe piaţa noastră?

Lucian Isar: Supărarea lui Isărescu pe investigaţiile procurorilor şi pe interpelările parlamentare. De fiecare dată când, în trecut, au existat discuţii legate de transparentizarea şi justificarea acţiunilor lui Isărescu, cursul euro-leu (dolar-leu în trecut) sau dobânzile au crescut. Deprecierea monedei naţionale şi creşterea dobânzilor au adus politicienii la negocieri, ceea ce a transformat aceste două instrumente de politică monetară în principale forme de reacţie ale lui Isărescu la interogări legitime.

Reporter: Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a propus suplimentarea sumelor pentru Programul "Prima Casă" pentru sfârşitul anului. Anterior, ea a precizat că este surprinsă de cererea mare din acest an. Vom vedea o creştere a creditelor neperformante în acest program, după o eventuală creştere a dobânzilor pe piaţa noastră?

Lucian Isar: Doamna Ministru nu are experienţă bancară. Probabil că acesta este motivul pentru care este surprinsă.

Creşterea neperformantelor este un fenomen natural pe măsură ce portofoliul se maturizează. Creşterea dobânzilor afectează serviciul creditelor, dar nu este principalul factor pentru neperformanţa unui portofoliu de Prima Casă.

Aruncarea economiei României în recesiune, cum s-a întâmplat în 2009, nu poate fi făcută doar prin utilizarea unui singur instrument, ca de exemplu creşterea dobânzilor. Dacă ne amintim, economia României a venit de la o creştere de 8,6% în 2008 la o contracţie de minus 7,1% în 2009, prin acţionarea simultană a mai multor instrumente de politică monetară şi de credit, ca de exemplu blocarea prin regulament a creditării, decuplarea dobânzilor de piaţă de cele comunicate, creşterea de câteva ori a dobânzilor în decurs de câteva zile, blocarea finanţării băncilor de la banca centrală pe instrumentele şi duratele necesare etc.

Reporter: Cu cât ar putea creşte ratele la creditele din programul Prima Casă?

Lucian Isar: Depinde de cât de "încinsă" vede Isărescu economia României. Ţara noastră trece printr-un episod cam îndelungat de deflaţie şi, prin urmare, va fi foarte interesant de urmărit cum justifică Isărescu creşterea dobânzilor la creditele în lei.

Reporter: Ce control are statul român în acest program, în condiţiile în care există probleme cu garanţiile la FNGCIMM? S-ar putea trezi "bun de plata" în acest program?

Lucian Isar: Statul Român se va trezi bun de plată cu siguranţă. Statul Român are probleme mai mari cu creditele de la CEC Bank şi cele garantate de FNGCIMM decât cu portofoliul de Prima Casă per ansamblu. Un audit independent, de la o firmă care nu are afaceri cu BNR, va surprinde pe toată lumea cu ce probleme sunt trecute cu vederea la CEC Bank.

Plafonul programului "Prima Casă" se suplimentează cu 250 de milioane de lei

Ministerul Finanţelor Publice propune suplimentarea plafonului alocat pe anul 2016 pentru programul guvernamental "Prima casă", cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitărilor transmise de băncile înregistrate în Program. Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurtă rămasă până la finalul anului. Decizia suplimentării a fost luată ca urmare a ritmului intens şi susţinut de acordare a garanţiilor, care demonstrează interesul şi angajamentul în creştere atât la nivelul finanţatorilor, cât şi al beneficiarilor.

În perioada ianuarie-septembrie 2016, au fost acordate 27.329 de garanţii, în valoare totală de 2,6 miliarde de lei. În cadrul Programului, rata creditelor neperformante este de 0,3%, din totalul garanţiilor acordate. Până în prezent au fost executate 498 de garanţii. Plafonul total de garantare pe anul 2016 este de 2.690,3 milioane de lei. Din 2009 când a fost lansat Programul Prima Casă şi până la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garanţii, în valoare totală de 16,96 miliarde de lei, pentru finanţări în valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Prea mul Isar si prea des in ziarul Bursa!!!De ce oare???

    1. A ajuns ca rubrica de starea vremii sau curs valutar. Cum de ce? Asa trebuie. Face parte din skema. Probabil ca Hostiuc (ZF) nu-l suna sa-i ceara parerea. I se va da o functie pana la urma cat sa ramana blogger?

      Hostiuc n-are timp de interviuri, trebuie să manipuleze continuu pentru mafia bancară.

      Asa e, cat e azi CHF la Cisnadie?

      Să-ți spună cretinacii în franci, Ionuț Dumitru de la Roughaisen, Siuciu și Oanță de la BNR.

      Ei s-ar putea sa nu aiba credite in moneda toxica elvetiana si sa nu stie. Esti mahmur si agresiv sau doar mahmur?

      Ei sunt mai slugăreți din cauza creditelor pe care le-au contractat.

      Expertiza nu-i scoate afară din casă și mai stau atât timp cât își plătesc ratele, dacă-s cuminți și spun prostiile servite de șefii mafiei bancare. 

      cam slabut articolul, baieti, Make, te stiam mai profesionist, ce dracu?!

      buna intrebare! trebuie tinuta minte si pusa lui Make si dupa 11 decembrie .

      Cum de ce? I sar ideile lu' Make. 

    Vede bine per ansamblu.

    Când va fi anchetat Bogdan Drăgoi pentru obligațiunile în dolari, datorii ale contribuabilului român către clubul mafiei bancare?

    Anca Dragu are dreptate să observe cererea mare. În fața fiecărei biserici românești e o cerere uriașă de lichiditate. Persoane aflate în nevoie cerșesc bani.

    Statul vine în întâmpinarea cererii insolvabile cu programul Prima Casă al cărui rol este de menținere a prețurilor pentru bilanțurile băncilor. 

    De fapt, băncile s-au și plâns că nu înregistrează profit din programul Prima Casă. Prin menținerea prețurilor artificiale nu mai au nevoie să provizioneze banii aruncați pe geam în trecut. Mai departe pot evita declararea profiturilor prin contracte de consultanță fictive, lăsând statul român cu ochii în Soare.

    Ungaria taxează băncile eficient, România taxează doar sclavii. 

    1. Pazea. Postacul caminist Pavel Lucian Vasile tocmai a iesit din hazna si a inceput programul!

      Păzea, postacul Andrei Văcaru, pensionar popotar, reprofilat în țepar imobiliar, face propoziții asociind IP-ul comun pentru 3000 calculatoare cu caministul Pavel Lucian Vasile.

      Retarzui mai sunteti. :D 

      Vasilica, vad ca iar esti obraznic.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb