Toată planeta este afectată de o secetă teribilă. Din Europa până în America şi din Africa în Asia, oamenii se confruntă cu efectele lipsei de apă. În Marea Britanie a apărut o "toamnă falsă", în SUA sunt descoperite urme de dinozauri în albii de râuri secate, iar China stă sub semnul unei crize alimentare. În ţara noastră, sute de mii de hectare de terenuri agricole sunt afectate, ceea ce înseamnă, automat, mai puţină hrană. În schimb, producătorii de şampanie din Franţa se declară mulţumiţi de ...încălzirea globală.
• Temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius pentru prima dată în Regatul Unit
Marea Britanie a intrat într-o "toamnă falsă", după o vară fierbinte şi secetoasă. "Din cauza caniculei, trăim ceea ce se numeşte «o toamnă falsă». Frunzele îşi schimbă culoarea şi cad pe sol prematur, în timp ce copacii trec la modul de supravieţuire din cauza secetei", au declarat pe Twitter, săptămâna trecută, reprezentanţii Horniman Museum and Gardens, care administrează un muzeu şi un parc în sudul Londrei.
Această cădere precoce se datorează unui proces prin care arborii îşi pierd frunzele pentru a încerca să reţină umiditatea. Deşi copacii bătrâni, care au rădăcini profunde, pot rezista în timpul acestui episod canicular, arborii mai tineri sunt mult mai vulnerabili. "Copacii secretă hormoni pe care îi utilizează în timpul toamnei pentru se retracta şi a-şi asigura supravieţuirea", a explicat Rosie Walker, de la asociaţia de caritate Woodland Trust. "Ei vor continua astfel timp de câţiva ani, dar fenomenul va începe să aibă repercusiuni asupra arborilor noştri dacă nu vom acţiona cu o foarte mare atenţie", a adăugat ea pentru BBC. Temperaturile au depăşit pragul de 40 de grade Celsius pentru prima dată în Regatul Unit în iulie, cea mai secetoasă lună înregistrată vreodată de la începutul măsurătorilor meteorologice în numeroase regiuni din sudul şi estul Angliei. Acea căldură puternică, atribuită schimbărilor climatice, precum şi lunile cu precipitaţii excepţional de scăzute le-au determinat pe autorităţile britanice să interzică utilizarea furtunurilor de stropit, pentru a face astfel economii de apă în anumite regiuni. Fructele s-au copt mai devreme decât în alţi ani, precum murele sălbatice, de obicei gata să fie degustate la începutul toamnei, însă unele dintre ele erau deja coapte la sfârşitul lunii iunie, a raportat Woodland Trust. Alte fructe de pădure şi nuci s-au copt şi ele prematur şi riscă, prin consecinţă, să dispară mai devreme, lăsând anumite animale, precum pârşii, fără posibilitatea de a-şi face provizii suficiente în această toamnă. "Criza climatică aduce cu ea condiţii meteorologice sezoniere la care fauna noastră pur şi simplu nu este adaptată", a subliniat Steve Hussey, de la Devon Wildlife Trust, o organizaţie din sud-vestul Angliei.
• În SUA, din cauza lipsei de apă, urme de dinozaur probabil vechi de circa 113 milioane de ani au ieşit la iveală în albia unui râu care a secat
În SUA, în ciuda contextului, oamenii de ştiinţă se bucură. Din cauza lipsei de apă, urme de dinozaur probabil vechi de circa 113 milioane de ani au ieşit la iveală în albia unui râu care a secat, a declarat marţi un responsabil al unui parc din Texas.
Aceste urme adânci erau anterior îngropate, umplute cu sedimente şi acoperite cu apă - ceea ce a ajutat la conservarea lor. "Din cauza condiţiilor de secetă excesivă din această vară, râul a secat complet în majoritatea locurilor, ceea ce a permis scoaterea la iveală a unor noi urme în parc", a declarat Stephanie Salinas Garcia, de la Departamentul responsabil pentru parcuri şi faună sălbatică din Texas.
(continuare în pagina 11)
Descoperirea lor i-a încântat pe angajaţii parcului, situat în apropierea oraşului Dallas şi numit "Dinosaur Valley" din cauza prezenţei a numeroase urme de dinozaur în incinta sa. Ar putea fi vorba de una dintre cele mai lungi secvenţe de urme de dinozaur din lume, susţin angajaţii parcului. "Majoritatea urmelor descoperite recent în diferite părţi ale râului din parc au fost lăsate de un Acrocanthosaurus -un teropod care la maturitate putea măsura cinci metri şi cântări şapte tone", a explicat Stephanie Salinas Garcia. Sauroposeidon-ul este cealaltă specie de dinozaur care şi-a lăsat urmele în parc. Datorită gâtului său lung, acesta putea ajunge la maturitate la o înălţime de 18 metri şi o greutate de 44 de tone. "Urmele de dinozaur din parc datează de 113 milioane de ani", a adăugat Stephanie Salinas Garcia. Parcul a fost deschis în 1972 pentru a proteja aceste urme străvechi, potrivit site-ului său. Curioşii nu vor putea însă admira prea mult timp aceşti noi paşi preistorici, deoarece în curând vor fi din nou acoperiţi de apă odată cu venirea ploilor.
• China nu s-a mai confruntat niciodată cu o vară atât de călduroasă de la debutul înregistrărilor meteorologice
Mai dramatic este ce se petrece în China. Jumătate din vastul teritoriu al Chinei suferă de secetă, în diferite grade, din cauza temperaturilor record din această vară, care au făcut ca apa să fie insuficientă chiar şi în Tibet, au indicat date oficiale. China nu s-a mai confruntat niciodată cu o vară atât de călduroasă de la debutul înregistrărilor meteorologice, în 1961, o situaţie fără precedent atât prin durata, cât şi prin amploarea valului de căldură. În mai multe oraşe mari s-au înregistrat cele mai călduroase zile din istorie, iar în sud-vestul ţării mercurul din termometre a urcat până la 45 de grade Celsius. Asemenea celui mai mare fluviu al ţării, Yangtze, numeroase râuri sunt grav afectate de secetă. În total, seceta afectează jumătate din ţară, mai mult sau mai puţin în funcţie de loc, potrivit unei hărţi publicate de serviciul naţional de meteorologie. Întinderi întregi sunt afectate, inclusiv o largă fâşie care cuprinde partea sudică a Regiunii Autonome Tibet (vest), o regiune extrem de muntoasă, şi se extinde până în regiunile de coastă din est, "plămânul" economic al Chinei. Această zonă vastă, cu o populaţie totală de peste 370 de milioane de locuitori, urmează în principal cursul fluviului Yangtze. Unele părţi ale Tibetului se numără printre zonele cu secetă calificată drept "severă" sau "excepţională" de către serviciul naţional de meteorologie. Aceste condiţii reprezintă o provocare pentru agricultură, într-o ţară care, în mod normal, are puţine terenuri cultivabile. Seceta este deosebit de problematică în special pentru culturile de orez şi soia, care consumă multă apă. În acest context, guvernul a decis să deblocheze un pachet special de 10 miliarde de yuani (circa 1,5 miliarde de euro) pentru a sprijini fermierii în faţa secetei. Banii vor fi folosiţi în principal pentru a asigura recoltele de orez din toamnă.
• În România, suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns, săptămâna trecută, la 429.240 de hectare, în 34 de judeţe
În ţara noastra lista cu pagubele produse de secetă se măreşte de la o săptămână la alta. Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns, săptămâna trecută, la 429.240 de hectare în 34 de judeţe, conform raportării centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit sursei citate, din această suprafaţă, 206.815 de hectare au fost cultivate cu grâu şi triticale, 33.316 de hectare cu orz, orzoaică, ovăz, secară, 31.714 de hectare cu rapiţă, 88.174 de hectare cu porumb, 6.323 de hectare cu soia, 870 de hectare cu mazăre, 42.842 de hectare cu floarea soarelui, 9.696 de hectare cu plante furajere şi 9.242 de hectare cu alte culturi. Judeţele care au raportat până în prezent suprafeţe afectate de secetă sunt: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
• Seceta îi bucură pe viticultorii din Franţa
Există şi oameni mulţumiţi în urma verilor tot mai secetoase. Culegătorii de struguri din regiunea Champagne au fost nevoiţi să înceapă mai devreme recoltarea din acest an, în contextul în care schimbările climatice i-au obligat pe producătorii celebrului vin spumant din Franţa să regândească felul în care vor trebui să fabrice această băutură foarte apreciată în lumea întreagă. Temperaturile ridicate şi cea mai gravă secetă din istoria măsurătorilor meteorologice au provocat incendii masive de vegetaţie şi au dus la adoptarea unor restricţii privind consumul de apă în Franţa. Însă ele au accelerat ajungerea strugurilor la maturitate. O culegere a strugurilor în august, în loc de începutul lunii septembrie, era în trecut o experienţă unică în viaţă în regiunea Champagne, a declarat Charles Philipponnat, preşedintele podgoriei familiale Philipponnat Champagne, care produce mai multe sute de mii de sticle de şampanie pe an. Acest lucru nu mai este însă valabil. "Este destul de clar că încălzirea globală are de-acum un efect", a adăugat viticultorul francez, în timp ce se afla în podgoria sa din nord-estul Franţei. În jurul lui, culegătorii angajaţi pentru acest scurt sezon de recoltare şi plătiţi în funcţie de cantităţile culese munceau cu frenezie în temperaturi care depăşeau cu mult pragul de 30 de grade Celsius pe dealurile cu pante adânci, unde sunt cultivate viile ce produc struguri Pinot. Este important ca strugurii să fie culeşi înainte ca ei să devină prea copţi şi prea încărcaţi cu zahăr. "Cred că ne aflăm la un punct de cotitură. Până acum, încălzirea globală ne-a ajutat: culegem strugurii în condiţii meteorologice bune, fără prea mult frig, la maturitate şi cu puţin putregai". Producătorii din Franţa se aşteaptă ca recolta din acest an să producă vinuri de o bună calitate care vor ajunge în magazine, o reuşită importantă după ce îngheţul şi atacurile unor ciuperci au devastat podgoriile în 2021, un fenomen pe care vremea uscată şi fierbinte l-au împiedicat să se producă şi în acest an. Sezonul de recoltare din acest an a venit cu două săptămâni mai devreme în cele mai mari regiuni viticole ale Franţei, un fenomen care ar putea să devină o tendinţă de durată, au afirmat mai mulţi viticultori francezi. În timp ce culesul strugurilor obişnuia să aibă loc în octombrie în anii 1980, această practică a fost devansată progresiv atât de mult, încât recoltarea la începutul lunii septembrie a devenit norma în vigoare, iar anumite recoltări ocazionale au loc chiar şi în august, a precizat Laurent Pinson.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 22:29)
Care toata planeta?! In America latina nu e nimic, in Africa Subsahariana, Indonezia, Indochina, India, Australia, nimic...poate pt ca sunt zone ecuatoriale in care ploua des sau zone unde este iarna.