EFECTELE CRIZEI CREDITELOR:  Profiturile "BNP Paribas", ING şi "Dexia" - în declin

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2008

Profiturile "BNP Paribas", ING şi "Dexia" - în declin

"BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă din Franţa, "ING Groep" NV, cel mai mare furnizor de servicii financiare din Olanda, şi "Dexia" SA, cel mai mare furnizor mondial de împrumuturi pentru autorităţile locale, şi-au redus profiturile în primul trimestru din acest an, din cauza creşterii pierderilor de pe segmentul creditelor, ca urmare a crizei subprime.

Câştigul "BNP Paribas" a scăzut cu 21%, ca rezultat al deprecierii unor active şi al sporirii provizioanelor pentru creditele cu risc, ajungând la 1,98 miliarde de euro (3,06 miliarde de dolari), de la 2,51 miliarde în primul trimestru din 2007. Analiştii aşteptau 1,62 miliarde de euro. Vânzările BNP s-au redus cu 10%, la 7,4 miliarde de euro.

Profitul brut al diviziei de investment banking din cadrul BNP a scăzut cu 73%, la 318 milioane de euro, cu mult sub estimările analiştilor: 577 milioane de euro. Provizioanele pentru creditele cu risc au crescut de mai bine de două ori faţă de anul precedent, însumând 546 milioane de euro.

ING a raportat, ieri, o scădere de 19% a profitului său în primele trei luni din 2008, la 1,54 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari), conform previziunilor pieţei. Analiştii aşteptau 1,56 miliarde de euro. Oficialii ING au pus această evoluţie pe seama declinului investiţiilor, care au afectat diviziile de asigurări.

Profitul ING a scăzut cu 6,1% pe segmentul online banking, care, anul trecut, a adus băncii 11% din profitul total.

"Dexia" şi-a micşorat cu 60% profitul în primul trimes­tru din 2008, din cauza provizioanelor mari constituite pentru creditele cu risc şi a deprecierii unor active. Profitul net al băncii a scăzut la 289 milioane de euro (446,6 milioane de dolari), de la 720 milioane de euro în primele trei luni din 2007. Analiştii anticipau un profit de 480 milioane de euro.

"Dexia" a consemnat deprecieri ale activelor de 216 milioane de euro, iar provizoanele sale au ajuns la 288 milioane de euro, de la 23 de milioane.

Directorul executiv al "Dexia", Axel Miller, a declarat că pierderile înregistrate de bancă în SUA au depăşit aşteptările, din cauza colapsului pieţei creditelor ipotecare subprime.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb