EFECTELE CRIZEI Vânzările de energie ale "Electrica" SA au scăzut cu 12%

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 29 iulie 2009

Vânzările de energie ale "Electrica" SA au scăzut cu 12%

Compania negociază lunar preţurile şi cantităţile pentru consumatorii eligibili

Anul se va încheia cu o scădere generală de aproape o treime a consumului de energie în industrie

Piaţa de energie a fost puternic afectată de criză, în prima parte a acestui an, prin scăderea puternică a consumului de electricitate şi printr-o impredictibilitate a cererii de energie. Ioan Silvaş, director comercializare energie electrică în cadrul "Electrica" SA, ne-a declarat: "Toţi jucătorii de pe piaţa de electricitate au rezultatele financiare influenţate de scăderea consumului. Cea mai mare reducere a cererii a fost la nivelul consumatorilor mari, deci pe piaţa liberă de energie. a înregistrat, astfel, pe primul semestru, o scădere a vânzărilor de energie de 12% faţă de perioada similară a anului trecut. Marii noştri consumatori şi-au redus consumul cu 28%, consumatorii casnici au avut o uşoară creştere a cererii, iar consumatorii instituţionali şi agenţii economici mici şi medii au înregistrat o scădere nesemnificativă de 0,78%".

Domnia sa ne-a precizat că industriile mari, racordate la pieţele externe de export, au fost cele mai afectate de criză. Cum producţia industrială a fost redusă drastic, a scăzut şi consumul energetic. Potrivit directorului Silvaş, marii agenţi economici, care activează în piaţa liberă de energie, şi-au schimbat comportamentul de consum, prin comenzi haotice, în funcţie de puţinele contracte care le-au mai sosit în cursul primului semestru al anului.

Oficialul "Electrica" apreciază: "În partea a doua a acestui an, cred că se va reproduce situaţia din primul semestru. Astfel, anul se va încheia cu o scădere a consumului total de circa 12%.

Sectorul industrial mare va rămâne cu un consum mai redus cu o treime faţă de anul trecut, întrucât, la această dată, nu se întrevede posibilitatea unui reviriment".

Criza a adus şi o presiune enormă asupra preţului electricităţii de pe piaţa liberă, în condiţiile în care preţul reglementat a rămas constant. Pe pieţele centralizate admninistrate de OPCOM, preţul energiei a scăzut vertiginos, unii furnizorii supracontractaţi vânzând chiar şi în pierdere, ne-a spus domnul Silvaş. "Electrica" SA a negociat lunar preţurile şi cantităţile furnizate consumatorilor săi eligibili, printre care se numără Oltchim şi Arcelor Mittal Galaţi.

Oficialul "Electrica" ne-a precizat: "Singurele marje de manevră pentru un furnizor pe piaţa liberă de energie sunt profitul şi contractele de achiziţie. , deşi a negociat lunar tarifele, reducându-le chiar şi cu 15%, nu a ieşit perdantă din această afacere. Nu am început anul 2009 supracontractaţi şi am reuşit să cumpărăm necesarul de energie pentru clienţi la un preţ foarte avantajos. Am cumpărat şi de pe pieţele centralizate, dar şi direct de la alţi furnizori pentru consumatorii noştri eligibili. Chiar şi în aceste condiţii de achiziţii avantajoase, toate beneficiile au fost transferate consumatorilor, marja noastră de profit rămânând în jur de 2,5%".

Ioan Silvaş a precizat că grupul "Electrica" SA are o politică de furnizare în favoarea consumatorilor săi, care trec printr-o perioadă extrem de dificilă. În total, numărul de consumatori alimentaţi de "Electrica" SA este de trei milioane. Pe segmentul de mari consumatori eligibili, compania alimentează societăţi importante din industrie, cu rol cheie în mersul economiei. Cum concurenţa a devenit acerbă pe piaţa liberă de furnizare, "Electrica" doreşte să îşi păstreze aceşti mari consumatori printr-o politică de achiziţie de energie astfel încât să le poată oferi preţuri atractive, cu care să fie competitivi pe pieţele în care activează.

(citiţi, în pagina 4, articolul "Bugetul de investiţii al "Electrica" SA ar putea fi diminuat")

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb