Efectele secetei: specula cu apă

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 28 august

 În zeci de oraşe din centrul Siciliei, apa este raţionalizată, iar cetăţenii sunt nevoiţi să se bazeze pe apa livrată cu cisterne, care poate costa familiile şi firmele până la 300 de euro pe lună.

În zeci de oraşe din centrul Siciliei, apa este raţionalizată, iar cetăţenii sunt nevoiţi să se bazeze pe apa livrată cu cisterne, care poate costa familiile şi firmele până la 300 de euro pe lună.

English Version

Seceta severă care afectează insula italiană Sicilia a atins cote critice, lăsând mulţi locuitori din oraşul Caltanissetta fără apă la robinet de peste două luni. Într-o situaţie care aminteşte mai degrabă de dificultăţile din ţările în curs de dezvoltare decât de o economie europeană avansată, mii de sicilieni sunt nevoiţi să cumpere apă de la distribuitori privaţi neautorizaţi, care umflă preţurile pentru a profita de criză. Această criză de apă este rezultatul a patru ani consecutivi de precipitaţii sub media istorică, care au determinat Guvernul italian să declare stare de urgenţă în luna mai. Deşi măsurile au fost menite să gestioneze mai bine resursele de apă până la sosirea sezonului ploios din toamnă, situaţia s-a înrăutăţit semnificativ între timp. În zeci de oraşe din centrul Siciliei, apa este raţionalizată, iar cetăţenii sunt nevoiţi să se bazeze pe apa livrată cu cisterne, care poate costa familiile şi firmele până la 300 de euro pe lună. Alberto Micciche, un locuitor din cartierul Poggio Fiorito, descrie cum este nevoit să cheme cisterna pentru a-i umple rezervoarele de apă la fiecare 15-20 de zile. Costul unei încărcături de 8.000 de litri de apă a ajuns la aproximativ 100 de euro, dublu faţă de anul trecut. "Simpla deschidere a robinetului devine costisitoare," mărturiseşte Micciche, citat de Reuters, subliniind povara financiară suplimentară cauzată de pomparea apei din rezervoare către casă. În restul oraşului Caltanissetta, autorităţile reuşesc să asigure o aprovizionare regulată cu apă doar câteva ore pe săptămână, în funcţie de cartier. Problemele în aprovizionarea cu apă nu sunt noi pentru sicilieni, mulţi dintre ei având rezervoare pe acoperiş sau în subsol pentru a face faţă perioadelor de deficit. Cu toate acestea, soluţiile tradiţionale devin insuficiente pe măsură ce secetele devin mai frecvente şi mai severe. Firmele locale, inclusiv restaurantele, sunt puternic afectate de criza apei, fiind nevoite să plătească preţuri exorbitante pentru aprovizionare. Conform legislaţiei, apa este considerată un bun public şi nu poate fi vândută de persoane fizice, care ar trebui să aibă puţuri private numai pentru uz personal. Cu toate acestea, regulile sunt frecvent ocolite, iar cisternele neautorizate operează fără supraveghere, distribuind apă de la surse necontrolate şi potenţial nesigure pentru sănătatea publică. Autorităţile din mai multe oraşe siciliene au aplicat amenzi de mii de euro pentru distribuirea şi vânzarea neautorizată de apă contaminată. Salvatore Cocina, directorul departamentului de protecţie civilă din Sicilia, a declarat că insula caută noi surse de apă şi repară puţurile abandonate. În cazuri excepţionale, primarii ar putea fi nevoiţi să preia temporar controlul asupra puţurilor private.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb