EFECTELE SUSPENDĂRII ACORDULUI CU FMI PE PIAŢA IMOBILIARĂ Nelinişte printre străini, dar speranţă în relansarea creditelor

Alina Toma
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 noiembrie 2005

Unii dintre operatorii de pe piaţa imobiliară sînt îngrijoraţi de efectele pe care le-ar putea avea asupra investitorilor străini suspendarea acordului cu FMI. Alţii cred însă că această suspendare ar putea permite BNR să relaxeze creditarea, fapt ce i-ar ferici pe investitorii autohtoni.

Liviu Ureche, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor Imobiliare din România (ARAI), ne-a spus că ţara noastră a mai trecut prin asemenea momente în relaţia cu fondul, iar piaţa imobiliară a rămas insensibilă. Domnia sa crede că şi acum va fi la fel. Preşedintele ARAI ne-a explicat: "Marii investitori au planuri clare şi strategii bine definite în ceea ce priveşte plasarea banilor în proprietăţi la noi în ţară. Piaţa imobiliară românească este integrată într-un circuit global, iar disputele politice nu au avut vreun efect, pînă în momentul de faţă, asupra planurilor investitorilor".

Şi Artur Silvestri, expert imobiliar internaţional, ne-a vorbit de piaţa imobiliară globalizată. Numai că domnia sa crede că piaţa imobiliară se va resimţi tocmai din acest motiv. Suspendarea negocierilor cu FMI este un semnal negativ pentru investitori. Domnul Silvestri ne-a explicat: "Este un moment de incertitudine pe piaţa imobiliară. Nu se ştie clar dacă suspendarea negocierilor va duce şi la ruperea acordului. Multe fonduri mari de investiţii şi-ar putea amîna, din acest motiv, intrarea pe piaţa românească. Trebuie să menţionez că îngrijorarea mea nu este legată de faptul că nu ne mai vin bani de la FMI, ci de cum vor reacţiona investitorii străini la auzul veştii că FMI nu ne-a dat notă de trecere. Piaţa imobiliară globalizată este la fel de sensibilă la asemenea veşti ca şi piaţa de capital".

La rîndul său, Dan Ioan Popp, directorul general al "Impact", are o opinie interesantă: "Chiar dacă va fi rupt, nu cred că nivelul investiţiilor imobiliare va scădea în România pentru că piaţa este într-o continuă dezvoltare.

Mai interesant este că s-ar putea relaxa politica BNR privind limitarea creditelor de consum şi a celor imobiliare".

Doru Bodea, directorul general al companiei imobiliare "Casadomi", este îngrijorat că aceas-tă situaţie ar putea speria marile fonduri de investiţii, care au început să prospecteze piaţa imobiliară din Banat şi Transilvania. Domnia sa crede că, dacă acordul va fi rupt, vor fi mai puţine investiţii pe piaţă.

Mihaela Alexandroiu, directorul agenţiei "Bastion", spune că profitabilitatea plasamentelor din ţara noastră bate veştile proaste ale FMI-ului. "Pentru investitori întotdeauna a contat rata de recuperare a investiţiei, nu politica", ne-a declarat domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb