EFICIENŢĂ ENERGETICĂ:  Un program de renovare a caselor ar aduce beneficii românilor

I.I.
Companii #Construcţii / 23 septembrie 2019

Un program de renovare a caselor ar aduce beneficii românilor

Asociaţia pentru Promovarea Eficienţei Energetice în Clădiri - ROENEF încurajează Guvernul să creeze un program funcţional pentru a sprijini cu fonduri nerambursabile renovarea caselor unifamiliale, aşa cum există pentru renovarea blocurilor.

Mihai Moia, Directorul Executiv al Asociaţiei ROENEF a declarat: "Casele unifamiliale reprezintă 98% din fondul rezidenţial de clădiri însă alocarea de fonduri pentru a reduce consumul lor de energie este zero, spre deosebire de blocuri, către care merg sume importante. Considerăm că este momentul ca Guvernul să-şi asume crearea unui program destinat reabilitării energetice a caselor. O altă opţiune ar fi activarea programului Casa Verde Plus, care a fost creat în acest scop însă nu a devenit realitate până acum. Programul de finanţare pentru case unifamiliale al Administraţiei Fondului pentru Mediu ar trebui să aibă două componente, cel puţin egale ca importanţă: creşterea performanţei energetice prin eliminarea pierderilor de energie în clădiri şi abia apoi introducerea surselor regenerabile de energie. Efectele finanţării doar pentru sursele de energie regenerabilă nu conduc la scăderea consumului şi nu rezolvă problema degradării clădirilor, datorată izolării necorespunzătoare a acestora. Am avut discuţii bune în această direcţie cu reprezentanţii Executivului, sperăm că ele vor fi transpuse în fapte".

Clădirile constituie un element esenţial al politicii Uniunii Europene privind eficienţa energetică, deoarece ele reprezintă aproximativ 40 % din consumul final de energie la nivelul UE (în România peste 50%) şi 36% din emisiile de gaze cu efect de seră (în România peste 40%). România trebuie să transpună Directiva revizuită privind Performanţa Energetică a Clădirilor, ceea ce înseamnă că trebuie să crească substanţial rata de renovare a clădirilor.

În România, sectorul rezidenţial are cea mai mare pondere a clădirilor care necesită renovare aprofundată, fiind responsabil de cca. 81% din consumul de energie. Casele unifamiliale reprezintă 65% dintre aceste clădiri.

Eficienţa energetică a clădirilor înseamnă, pe lângă reducerea consumului de energie şi a emisiilor de CO2, îmbunătăţirea confortului, sănătăţii şi a productivităţii ocupanţilor clădirilor. Astfel, viziunea strategică în ceea ce priveşte fondul de clădiri trebuie să pună accent în primul rând pe reducerea consumului de energie prin eliminarea pierderilor de energie (renovarea clădirilor) precum şi pe îmbunătăţirea calităţii vieţii şi scoaterea din sărăcie energetică a unui segment cât mai mare din populaţie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Asa tovarasi: ceva pomeni ca sa "stimulam" economia. O alocarea mai proasta a capitalului ca niciodata. Numai Mao mai facea prostii de acest gen. Din greseala in greseala pana la prabusirea finala. Vad ca nimeni nu vrea sa stimuleze afacerile care chiar merg. Numai bani aruncati pe fereastra.

    1. Pentru ce sa stimulezi o afacere care merge? La spital pe cine operezi, pe cel bolnav, sau pe cel sanatos? Ar fi suficient macar sa nu le bage bete-n roate celor care merg bine.

      Ai fi surpins de foamea de bani care exista in ziua de azi, ce crezi ca daca au bani nu mai au loc si pentru alti

      Faptul ca esti prost n-ar fi atat de grav daca n-ai fi si fudul, dar asa...!

      Vorba lui Ion Creanga : ,,prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul" ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb