EFT Elveţia cheamă Hidroelectrica la Curtea de Arbitraj de la Berna, pentru recuperarea pagubelor înregistrate ca urmare a denunţării, de către producătorul român, în 2012, a contractelor de export de energie electrică, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Conform prevederilor contractuale, atât contractele, cât şi arbitrajul sunt guvernate de legea elveţiană, menţionează traderul elveţian.
EFT Elveţia (parte a grupului britanic EFT) a încheiat cu Hidroelectrica contracte pe termen lung de livrare a energiei electrice la export, în 2003 şi 2004. Cantităţile şi preţurile la care EFT Elveţia a achiziţionat energie electrică au fost stabilite anual de Hidroelectrica, pornind de la preţurile reglementate pe care ANRE le stabilea pentru producătorul român. Preţurile reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei acoperă costurile de producţie şi asigură o marjă de profit. Preţurile din contractele de export încheiate cu EFT Elveţia erau aproape duble faţă de cele reglementate ale Hidroelectrica. Energia exportată era achitată în totalitate, în avans, înainte de începerea livrării la export, mai punctează EFT Elveţia.
"Rezilierea contractelor de către Hidroelectrica a produs însemnate pierderi financiare pentru EFT Elveţia, având în vedere faptul că, în baza acestora, compania avea obligaţii ferme pe pieţe externe, obligaţii garantate prin scrisori de garanţie bancare şi care, de altfel, au fost onorate de către EFT Elveţia. În perioada scursă de la rezilierea contractelor şi până în prezent, EFT Elveţia a parcurs toţi paşii necesari în scopul demarării acţiunilor împotriva denunţării contractelor, printre care şi evaluarea acestor pierderi financiare. Aceste pierderi financiare au fost determinate după analize efectuate de către evaluatori independenţi, reprezentaţi de Grupul Brattle, şi sunt în valoare de aproximativ 80 milioane euro", conchide comunicatul citat.
EFT Group este prezent pe piaţa românească din 2001, fiind printre primele companii străine care au încheiat contracte de export cu producătorii autohtoni de energie electrică. EFT Elveţia face parte din EFT Group, care tranzacţionează energie electrică în centrul şi sud-estul Europei, având în 2013 o cifră de afaceri de peste 800 milioane euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2014, 14:49)
Cum sa nu o duca uni bine cand fac bani si din povesti de adormit copii.Noi suntem saraci findca platim tuturor care promit comision sau pentru interese personale.Pana si irakul a beneficiat dupa noi.Rusine politicienilor incepand cu basescu.
1.1. nu prea sunteti la curent draga anonim (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 28.09.2014, 21:20)
domnul Presedinte a declarat candva faptul ca s-ar putea sa existe astfel de pretentii, insa se pare ca nu a fost ascultat...