Egiptul vrea să cumpere grâu, după ce cotaţiile futures au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani

Ioana Dogaru
Internaţional / 2 martie 2016

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, vrea să cumpere din nou grâu, după ce cotaţiile futures au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, informează Bloomberg.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a organizat miercuri o licitaţie pentru a achiziţiona cel puţin 60.000 de tone de grâu, au declarat doi traderi care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Potrivit traderilor, GASC vrea să cumpere grâu cu livrare în perioada 5-14 aprilie, potrivit sursei citate.

"Egiptul vrea să profite de scăderea preţurilor şi, de aceea, a lansat o nouă ofertă. Grâul francez are şanse bune, alături de cel din Argentina şi cel din regiunea Mării Negre", apreciază analiştii de la firma franceză de consultanţă Agritel.

Marţi, la bursa de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au atins cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2010, iar miercuri, în jurul orei 11,00 a.m., la bursa Chicago Board of Trade cotaţiile futures la grâu cu livrare în luna mai au scăzut cu 0,1%, până la 4,445 dolari per bushel, în timp ce la bursa de la Paris cotaţiile futures la grâu cu livrare în luna mai au coborât până la 152,25 euro pe tonă, relatează Bloomberg.

Pe piaţa fizică, grâul francez cu un conţinut de proteine de minimum 11%, cu încărcare în portul Rouen, era cotat marţi la 148,74 euro pe tonă, ceea ce îl face competitiv cu cel din regiunea Mării Negre, care, în mod normal, beneficiază de pe urma faptului că tariful de transport este mai mic.

Grâul rusesc cu un conţinut de proteine de 12,5% era cotat, vineri, la 178 de dolari pe tonă, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, în timp ce grâul ucrainean, de aceeaşi calitate, era cotat, luni, la 179,5 dolari pe tonă.

Săptămâna trecută, Egiptul a făcut cea mai mare achiziţie de grâu din aproape un an, 300.000 de tone, din care 120.000 de tone din România, semn că disputele cu traderii internaţionali s-au calmat.

La precedentele licitaţii, GASC a primit foarte puţine oferte după ce a respins un cargou de grâu francez furnizat de firma americană Bunge Ltd., pe motiv că are un conţinut mare de cornul secarei, transmite Bloomberg.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb