EGL: Criza a scăzut consumul de energie în industrie cu circa 15%

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 7 aprilie 2009

EGL: Criza a scăzut consumul de energie în industrie cu circa 15%

O analiză comparativă realizată de OPCOM arată creşteri a cantităţilor de energie electrică tranzacţionată la nivelul trimestrului I din 2009. Astfel, de la un volum mediu orar de 421 MWh/h în 2006, 513 MWh/h în 2007 şi 682 MWh/h în 2008, s-a ajuns la 729 MWh/h în primele trei luni ale acestui an. O evoluţie similară a avut-o şi cota tranzacţiilor spot în consum. Dacă în trimestrul I 2006 aceasta era de 6,36%, în prezent ea a ajuns la 11,5%, confirmând orientarea participanţilor către tranzacţiile cu energie electrică livrată în ziua următoare în contextul economic actual caracterizat de incertitudini pe termen lung cu privire la consum. Potrivit "EGL", creşterea cantităţilor tranzacţionate pe pieţele OPCOM se datorează surplusului de energie provenit din scăderea consumului.

Pentru prima dată în ultimii ani, preţul electricităţii a început să scadă vertiginos

Primul trimestru al acestui an, marcat de o contracţie economică în urma crizei financiare internaţionale, a însemnat şi o reducere importantă a consumului de electricitate, după creşterea record din 2008 (n.r. circa 3%). Scăderea consumului total a fost estimată la 7-9%, dar pe piaţa liberă, unde activează marii consumatori de energie, declinul a fost de circa 15% în anumite ramuri economice, ne-a declarat Petre Stroe, directorul general al "EGL România".

Domnia sa ne-a precizat: "Scăderea consumului de energie a fost foarte mare în primele trei luni. Anul a început cu o incertitudine asupra evoluţiei consumului din cauza faptului că nici agenţii economici nu aveau suficiente date despre cum îşi vor desfăşura activitatea pe timp de criză. Acum consumul s-a stabilizat, la un nivel cu circa 15% mai mic faţă de anul trecut, din cauza restrângerii activităţii pe anumite ramuri ale economiei.

Astfel, cred că anul se va încheia cu o scădere totală a consumului de circa 10-15% şi nu este exclus ca, în perioada următoare, cererea de electricitate să mai cunoască noi scăderi. Pentru prima oară în ultimii ani, şi preţul energiei tranzacţionate pe pieţele centralizate a scăzut puternic faţă de nivelul din ultimele luni ale anului trecut. Furnizorii care şi-au achiziţionat energia la preţul de vârf din toamna anului trecut şi pentru 100% din necesarul pentru 2009 prognozat înainte de criză au acum probleme foarte mari din cauza scăderii cererii. Ei nu au cum să-şi valorifice surplusul de energie pe piaţa spot, unde preţurile sunt acum foarte mici şi nici posibilităţile de export nu sunt grozave. Preţul energiei şi cererea din regiune au început să scadă în ultima perioadă. Nu este exclus ca mulţi furnizori să dispară în acest an"

Potrivit lui Petre Stroe, "EGL" a contractat, în toamna anului trecut, circa 60% din electricitatea necesară pentru clienţii săi în 2009: "Am fost mai prudenţi pentru că în toamnă cotaţia internaţională a ţiţeiului a cunoscut o cădere bruscă şi s-a menţinut la cote mici. Cum piaţa de electricitate este strâns legată de cea a petrolului, am decis să nu ne asigurăm întreaga cantitate necesară consumatorilor noştri în 2009. Decizia a fost una bună, întrucât preţurile au scăzut şi clienţii noştri, printre care se numără Holcim, Lukoil şi Timken, şi-au redus cererea cu circa 15%. Astfel că restul de energie pe care avem nevoie să le-o asigurăm o achiziţionăm de pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi de pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale, la preţuri competitive, în această perioadă".

"EGL România" îşi asigură întreaga energie de pe pieţele centralizate administrate de OPCOM. Compania nu are contracte bilaterale directe cu producătorii de stat şi nici nu are în portofoliu energie hidro sau contracte cu alţi furnizori. Societatea a cumpărat energie prin Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale de la Nuclearelectrica şi Complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Din acest motiv, lupta pentru câştigarea consumatorilor este foarte strânsă. Petre Stroe ne-a mai spus că a reuşit să menţină portofoliul de clienţi şi vrea să câştige noi contracte prin serviciile pe care le oferă pentru echilibrarea consumului. "EGL" a extins serviciile cu echilibrarea şi la consumatorii cărora nu le furnizează energia. Fără acest serviciu, agenţii economici care depăşesc sau nu îndeplinesc consumul prognozat sunt "penalizaţi" pe piaţa de echilibrare, la preţuri foarte mari.

Pentru 2009, "EGL România" îşi va bugeta afaceri în scădere, cu circa 10% faţă de 2008 din cauza scăderii consumului, dar şi din cauza scăderii preţului energiei pe piaţa liberă. Petre Stroe susţine că, în această perioadă de criză, este posibil ca mulţi consumatori eligibili să vrea să se întoarcă pe piaţa reglementată sau să apară probleme de încasare a plăţilor de către furnizori de la acele firme care vor intra în insolvenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb