EJOBS: IT-ştii români câştigă cel mai puţin din regiune

I.T.
Companii / 23 iulie 2019

IT-ştii români câştigă cel mai puţin din regiune

Cele mai mari salarii din regiune pentru cei care lucrează în IT le încasează specialiştii din Estonia, a căror medie salarială netă este de 1.567 de euro pe lună, potrivit comparatorului salarial Paylab, lansat în România de eJobs.ro. Sunt urmaţi de cei Slovenia, cu 1.341 de euro lunar, cei din Cehia, cu 1.289 de euro şi cei din Slovacia, care câştigă, în medie, 1.159 de euro, se arată într-un comunicat al eJobs.

"IT-ul este, fără îndoială, unul dintre cele mai fierbinţi domenii ale ultimilor ani. Nu doar din perspectiva numărului tot mai mare de opţiuni pe care le au candidaţii, ci şi datorită faptului că IT-iştii au devenit şi cel mai bine plătiţi angajaţi din România, depăşind domenii care în mod tradiţional erau recunoscute pentru salariile mari pe care le ofereau. Mă refer aici la banking, avocatură sau servicii financiare. Cu toate acestea, IT-iştii români câştigă mai puţin decât colegii lor din alte ţări din regiune, diferenţele fiind, în unele cazuri de la simplu la dublu, cum este cazul Estoniei, spre exemplu, unde salariul mediu net al unui IT-ist este de 1.567 de euro", spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, citat în comunicat.

Mai puţin de 1.000 de euro lunar mai câştigă doar specialiştii din Croaţia (990 de euro) şi cei din Serbia (816 euro). "Interesant este faptul că Bulgaria ne depăşeşte sensibil, cu un salariu mediu net de 1.027 de euro pentru industria IT, în condiţiile în care, în general, aceasta era una dintre puţinele ţări cu salarii mai mici decât ale noastre", adaugă Bogdan Badea. La un nivel foarte apropiat se află Ungaria, cu o medie netă raportată de 1.010 euro, pe lună.

Numărul tot mai mare de joburi în IT, perspectivele de avansare rapidă, dar şi pachetele salariale şi extrasalariale sunt principalele motive pentru care acest domeniu a intrat, în ultimii doi ani pe primele locuri în topul celor care strâng, de la lună la lună, cel mai mare număr de aplicaţii din partea candidaţilor. Astfel, în prima jumătate a anului au fost înregistrate peste 500.000 de aplicări pentru joburile din IT.

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare lansată în ţara noastră. eJobs România aparţine companiei Ringier Romania, parte din Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Buun Și cât câștigă, în medie, în România?

    Articolul asta e ca bikinii: - dezvăluie totul şi ascunde esenţialul - păi cât câstigă domnule IT-stii in Romania???

    Cu un salariu mediu net de 805 euro pe lună, IT-știi români câștigă cel mai puțin din regiune.

    Totuși, cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că firmele și alți angajatori din România plătesc IT-iștilor salarii nete de 6.683 de lei (aproximativ 1.450 euro) în medie.  

    O fi statistica pe CAEN diferit : "Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice)

    (6683 lei), " 

    1. Diferenta apare din faptul ca INS ia in calcul doar angajatii firmelor specializate in IT (cei care beneficiaza si de scutirea de impozit), pe cand IT-isti lucreaza practic in orice firma, in departamente sau simple birouri specializate, sau la gramada cu ceilalti angajati. Acestia din urma au in general salarii mult mai mici decat cei din firmele de soft (care nici nu platesc impozit pe salariu).

      Site-ul Paylab ia in considerare toti angajatii care au raspuns la chestionar, nu doar e cei din firmele de IT (dupa codul CAEN respectiv), cum face statistica.

      Astfel rezulta un salariu mediu mult mai mic decat cel calculat de statistica. 

      Problema este ca prin termenul de "IT-isti" pun la gramada si cei care schimba cartuse la imprimanta, nu doar programatorii, sysadmin si devops, cei care chiar castiga bine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb