Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica (EL) este pe cale să demareze o investiţie de până la 253 milioane de euro fără TVA, ce presupune construirea unui parc eolian în localităţile Crucea şi Pantelimon din judeţul Constanţa, reiese dintr-un raport al emitentului publicat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Acţionarii companiei au aprobat, în adunarea de astăzi, mandatarea reprezentantului Electrica, având în vedere calitatea Electrica de asociat 60% al societăţii Crucea Power Park (CPP), să participe la adunarea acţionarilor CPP şi să exprime votul favorabil cu privire la aprobarea proiectului de investiţii derulat de catre CPP, respectiv "Construirea unui parc eolian, reţea electrică de medie tensiune, staţie electrică de transformare parc, reţea subterană de 110 KV, împrejmuire teren şi racord la SEN (staţie de transformare (110KV/400KV), racord LEA400KVA, lucrări de întărire reţea, instalare capacitate de stocare a energiei electrice", în comunele Crucea şi Pantelimon, judeţul Constanţa (Proiectul eolian Crucea Est), cu o valoare totală a investiţiei de pâna la 253 milioane euro, fără TVA, şi aprobarea demarării implementării investiţiei.
De asemenea, acţionarii Electrica au aprobat mandatarea Consiliului de Administraţe al societăţii pentru acordarea mandatului de participare şi vot în adunarea acţionarilor CPP cu privire la încheierea contractului tip EPC (Engineering, procurement and construction), precum şi a oricăror contracte necesare reălizarii investiţiei, în limita valorii de 253 milioane euro, fără TVA.
Totodată, acţionarii au dat undă verde acordării de către Electrica a unui împrumut către Crucea Power Park, în sumă de până la 253 milioane de euro, în lei la cursul BNR, cu valabilitate de până la douăsprezece luni, în vederea finanţării lucrărilor de investiţii necesare finalizarii şi operaţionalizării proiectului.
În luna octombrie a anului trecut, Electrica a preluat 20% din Crucea Power Park, consolidându-şi poziţia în societate. Parcul eolian, cu o capacitate instalată de 132 MWp, se află în faza de obţinere a autorizaţiilor şi va integra o componentă de stocare a energiei electrice.
Pentru primele nouă luni ale anului trecut, Grupul Electrica a raportat un profit net de de 302,4 milioane de lei, în scădere cu peste 38% faţă de cel din acelaşi interval al anului trecut, de 490,5 milioane de lei.
Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 48,8% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică.
Opinia Cititorului