"Electrica" vrea să tranzacţioneze la bursă creanţele de la CFR

Alina Toma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 septembrie 2007

Conducerea "Electrica" vrea să tranzacţioneze o parte din creanţele pe care le deţine la CFR pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) sau pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Corneliu Stan, directorul general al "Electrica" SA, a declarat ieri, cu ocazia lansării Asociaţiei Companiilor de Utilităţi în Energie din România (ACUE): "Datoriile pe care le avem de recuperat de la CFR se ridică la circa 400 milioane de lei. Facem o analiză şi discutăm cu BRM şi BVB modalităţile de tranzacţionare a acestor creanţe. Estimăm că putem demara această procedură, cu o parte din creanţe, chiar din acest an. Cele mai multe datorii ale CFR datează de anul trecut şi o parte importantă din acestea sunt penalităţi".

Companiile private de utilităţi, membre ale ACUE, se aşteaptă să recupereze toate aceste datorii de la CFR.

Mare parte din reprezentanţii acestor companii susţin că datoriile pe care le au de recuperat de la societatea de stat echivalează cu aproximativ jumătate din bugetele de investiţii planificate în acest an. La nivelul asociaţiei se va discuta despre o abordare similară cu cea avută în vedere de "Electrica", întrucât toţi furnizorii de electricitate au de recuperat sume importante, a declarat preşedintele ACUE, George Cristodorescu

Preşedintele Consiliului de Administraţie "E.ON Moldova Furnizare", Günther Schubert, apreciază: "Noi ne aşteptăm să recuperăm toţi banii. Dacă nu ne putem încrede într-o firmă de stat înseamnă că avem mari probleme. Nicăieri în lume nu am văzut ca o firmă de stat să nu îşi plătească datoriile". Datoriile CFR către "E.ON" se ridică la aproximativ 60 milioane de lei.

Atât oficialul "E.ON" (companie care deţine "Electrica Moldova"), cât şi preşedintele "Enel" România (care controlează "Electrica Banat" şi "Electrica Dobrogea"), Matteo Codazzi, au spus că valoarea datoriilor CFR depăşeşte jumătate din valoarea investiţiilor acestor companii pe un an.

La rândul său, "CEZ Distribuţie", desprinsă din "Electrica Oltenia", a anunţat recent că CFR va fi executată silit din cauza datoriilor de peste 90 de milioane de lei pe care le-a acumulat la plata facturilor de energie electrică din 2004.

Conducerea BRM apreciază iniţiativa "Electrica" SA ca fiind una de bun augur. "Mecanismul de tranzacţionare şi toate procedurile sunt puse la punct încă de la începutul acestui an. Avem şi personalul calificat. Credem că tranzacţionarea unor astfel de creanţe va avea succes, dacă este vorba de CFR. Cumpărătorii pot fi acele societăţi care au relaţii contractuale mari cu compania de stat". Totodată, Consiliul de Administraţie al "Electrica" trebuie să aprobe, mai întâi, valoarea facturilor neîncasate de la CFR, care pot fi tranzacţionate în perioada dorită de companie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb